Πολιτιστικά
Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007 14:59

Θεσμοθέτηση του Εθνικού Κέντρου Θεάτρου και Χορού

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού. Όπως επεσήμανε ο κ. Βουλγαράκης, η κατάθεση του ν/σ στη Βουλή συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «γενναία θεσμική πρωτοβουλία που έχει σκοπό την πλήρη ανασύνταξη της θεατρικής και χορευτικής ελληνικής πραγματικότητας».

Συνοπτικά, τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού (ΕΚΕΘΕΧ) ιδρύεται και χρηματοδοτείται από το ΥΠΠΟ με σκοπό τον καθορισμό, τον σχεδιασμό και την εφαρμογή εθνικής πολιτικής για το θέατρο και τον χορό. Στο πλαίσιο αυτής της ενιαίας εθνικής πολιτικής το ΕΚΕΘΕΧ επιφορτίζεται με την ανασύνταξη του θεατρικού και χορευτικού χάρτη της χώρας.

Η νομική μορφή του ΕΚΕΘΕΧ (Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) του εξασφαλίζει διοικητική ανεξαρτησία, ευελιξία και ταχύτητα στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεών του.

Η ίδρυση του ΕΚΕΘΕΧ έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο θεσμικό κενό ενώ η σύσταση και η οργανωτική του δομή ανταποκρίνονται με ακρίβεια και σαφήνεια στις λειτουργικές προδιαγραφές που απαιτούνται προκειμένου να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο:

α) Στην αναζήτηση προϋποθέσεων και τη δημιουργία κινήτρων για την ανάδειξη του θεατρικού και χορευτικού δυναμικού της χώρας, με σκοπό την ενίσχυση των δραστηριοτήτων του και την πολύπλευρη προβολή του.

β) Στην αναγκαιότητα διοικητικού συντονισμού, λειτουργικής συνάρτησης και δικτυακής οργάνωσης του πολυποίκιλου και διεσπαρμένου θεατρικού και χορευτικού δυναμικού της χώρας.

γ) Στη διεθνή προβολή των επιτευγμάτων της ελληνικής θεατρικής και χορευτικής τέχνης. Έτσι, η χώρα μας θα κατακτήσει στη συνείδηση της παγκόσμιας κοινότητας τη θέση που της αξίζει.

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Πολιτισμού στη σύνταξη του νομοσχεδίου, ελήφθησαν υπόψη οι παρατηρήσεις κορυφαίων προσωπικοτήτων του θεάτρου και του χορού, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ευρεία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟ. Έτσι, όπως σημείωσε ο κ.Βουλγαράκης, η τελική μορφή του νομοσχεδίου:

· Εξασφαλίζει την οργανωτική και διοικητική αυτονομία του Κέντρου

· Θεσμοθετεί ότι οι Γνωμοδοτικές Επιτροπές Θεάτρου και Χορού, όχι μόνο διορίζονται από το Δ.Σ. του Κέντρου αλλά και γνωμοδοτούν απευθείας σε αυτό

· Δίνει πρόσθετη βαρύτητα στη συνεργασία με τα Κρατικά Θέατρα για τη στήριξη συμπαραγωγών και τον σχεδιασμό εκτεταμένων θεατρικών και χορευτικών δράσεων εθνικού επιπέδου

· Υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας με τα ΔΗΠΕΘΕ και επιφορτίζει το ΕΚΕΘΕΧ με την επεξεργασία των νέων προγραμματικών συμβάσεων, με στόχο την αναδιαμόρφωση του θεατρικού χάρτη της χώρας

Το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού έχει όργανα διοίκησης 5ετούς θητείας, τα οποία διορίζονται από τον Υπουργό Πολιτισμού: τον διευθυντή και εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο

Στις αρμοδιότητες του δ.σ. περιλαμβάνονται:

- Η διαμόρφωση των γενικών κατευθύνσεων της πολιτικής του ΕΚΕΘΕΧ

- Η έγκριση του προγράμματος δράσης, του ετήσιου προϋπολογισμού, της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων και του ισολογισμού

- Ο διορισμός των Επιτροπών γνωμοδοτήσεων Θεάτρου και Χορού

Στις αρμοδιότητες του Διευθυντή περιλαμβάνονται:

- Η εξειδίκευση των στόχων του ΕΚΕΘΕΧ και η εκπόνηση του προγράμματος δράσης

- Η συνομολόγηση κάθε σύμβασης αναγκαίας για την εκπλήρωση των σκοπών του Κέντρου

- Η εκπροσώπηση του Κέντρου δικαστικώς και εξωδίκως

- Η σύνταξη και υποβολή στο Δ.Σ. της ετήσιας έκθεσης πεπραγμένων και του ισολογισμού.

- Ο Διευθυντής επικουρείται στο έργο του από 6 ειδικούς συμβούλους, οι οποίοι προΐστανται αντιστοίχων τομέων του ΕΚΕΘΕΧ, και προβλέπει αρχικά 24 θέσεις προσωπικού.

Οι τομείς λειτουργίας του ΕΚΕΘΕΧ είναι οι εξής:

Τομέας Ελεύθερου Θεάτρου

Τομέας Χορού

Τομέας ΔΗΠΕΘΕ

Τομέας Διεθνών Προγραμμάτων και Φεστιβάλ

Τομέας Ιδρυμάτων, Οργανισμών, Σωματείων θεάτρου και χορού

Τομέας Τεκμηρίωσης, Εκδόσεων και Αρχειακού υλικού.