Κόσμος
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 12:50

Νιγηρία: Ανάφλεξη φορτηγού με καύσιμα, 70 νεκροί

Περισσότεροι από 70 Νιγηριανοί απανθρακώθηκαν όταν φορτηγό που μετέφερε καύσιμα βγήκε από τον δρόμο και πήρε φωτιά εξαιτίας διαρροής, όπως ανακοίνωσε σήμερα η τοπική αστυνομία στην Καντούνα.

Πλήθη τοπικών χωρικών είχαν μαζευτεί με κουβάδες και ντενεκεδάκια μετά τη σύγκρουση του φορτηγού που μετέφερε 33.000 λίτρα καυσίμων, όταν αυτό πήρε φωτιά. Τα θύματα ετάφησαν λίγες ώρες μετά την τραγωδία σε ομαδικό τάφο.

Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία, ο οδηγός του φορτηγού μετά το ατύχημα προσπάθησε να προειδοποιήσει τους χωρικούς για τον κίνδυνο ανάφλεξης που υπήρχε, αλλά εκείνοι τον αγνόησαν.

Τέτοιες τραγωδίες είναι συνηθισμένες στη Νιγηρία όπου η φτώχεια και η συχνή έλλειψη καυσίμων από την αγορά κάνει τα δωρεάν καύσιμα ακαταμάχητα σε πολλούς.

Περίπου 300 άνθρωποι απανθρακώθηκαν στο Λάγος στις 26 Δεκεμβρίου καθώς έκλεβαν πετρέλαιο από αγωγό που είχαν σπάσει. Οι κλέφτες καυσίμων συχνά ανοίγουν τρύπες στους αγωγούς πετρελαίου στη Νιγηρία.

Παρόμοια έκρηξη σε άλλο αγωγό τον Μάϊο του 2006 στο Λάγος, σκότωσε περίπου 200 ανθρώπους.

Η Νιγηρία, η πιο πολυπληθής χώρα της Αφρικής, είναι επίσης η μεγαλύτερη εξαγωγός αργού της ηπείρου, αλλά αδυνατεί να παράγει αρκετά επεξεργασμένα προϊόντα πετρελαίου για την εσωτερική αγορά.

Αποτέλεσμα είναι η εξάρτηση της χώρας από τις μαζικές εισαγωγές πετρελαίου και ντήζελ και πολλές φορές η αγορά χειραγωγείται από τα μεγάλα επιχειρηματικά και πολιτικά συμφέροντα, οδηγώντας σε συχνές και μακρόχρονες ελλείψεις για την κάλυψη των αναγκών των απλών πολιτών.