Νέα μελέτη ρίχνει φως στη σύσταση του πυρήνα του πλανήτη μας και σε ένα γεωλογικό μυστήριο.
Ο πυρήνας της Γης αποτελείται από τον εσωτερικό που είναι στερεός και τον εξωτερικό που είναι υγρός και αποτελείται κυρίως από σίδηρο. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής επιστήμονες του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Communications Earth and Environment» αναφέρουν ότι ο εξωτερικός πυρήνας διαθέτει ποσότητες άνθρακα που κυμαίνονται από 0,3-3%.
Δεδομένου ότι ο εξωτερικός πυρήνας έχει ακτίνα 3,400 χλμ. αυτό σημαίνει ότι στον εξωτερικό πυρήνα μπορεί να υπάρχουν ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που αντιστοιχούν σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατ. γιγατόνους. Σύμφωνα με τους τους ερευνητές στο εσωτερικό της Γης συμπεριλαμβανομένων των δύο πυρήνων της είναι εγκλωβισμένο περίπου το 95% της συνολικής ποσότητας άνθρακα που υπάρχει στον πλανήτη η οποία εκτιμάται περίπου στους δύο δισ. γιγατόνους.
Η ανακάλυψη αναμένεται να ρίξει φως στο μυστήριο που υπάρχει για την πυκνότητα του πυρήνα της Γης. «Η σύνθεσης του πυρήνα της Γης αποτελεί ένα από τα άλυτα ακόμη προβλήματα στις επιστήμες της στερεάς Γης. Γνωρίζουμε ότι ο πυρήνας αποτελείται κυρίως από σίδηρο αλλά η πυκνότητα του σιδήρου είναι μεγαλύτερη από αυτή του πυρήνα» αναφέρει ο Μάινακ Μουκχέρτζι, καθηγητής γεωλογίας στο Τμήμα Επιστήμης της Γης, Ωκεανού και Ατμόσφαιρας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, επικεφαλής της μελέτης.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν ελαφρύτερα στοιχεία από τον σίδηρο, όπως ο άνθρακας, στον πυρήνα τα οποία περιορίζουν την πυκνότητα του. Η νέα μελέτη προσφέρει για πρώτη φορά συγκεκριμένα και μετρήσιμα δεδομένα για την παρουσία τέτοιων στοιχείων και ειδικά για τον άνθρακα ρίχνοντας νέο φως στο τι συμβαίνει στην καρδιά του πλανήτη μας.