Πολιτική
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 14:38

ΥΠΕΞ: Η λύση στο Κόσοβο πρέπει να φέρει τη σφραγίδα της διεθνούς νομιμότητας

«Η θέση της Ελλάδας (στο ζήτημα του Κοσόβου) είναι ότι όλες οι πλευρές πρέπει να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την σε εξέλιξη πολιτική διαδικασία και να αποσταθεροποιήσουν το Κόσοβο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή».

Αυτό δήλωσε σήμερα κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, ερωτηθείς για το σχέδιο απόφασης για το μέλλον του Κοσόβου που κατέθεσε στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ ο διαμεσολαβητής του Οργανισμού Μάρτι Αχτισάαρι.

«Από την αρχή της διαπραγματευτικής διαδικασίας η Ελλάδα ανέδειξε και υπογράμμισε ως πρωταρχικής σημασίας παράγοντα τη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας και της ασφάλειας. Πιστεύουμε ότι μια βιώσιμη λύση μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Πιστεύουμε ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να φέρει τη σφραγίδα της διεθνούς νομιμότητας που μόνο μία απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να εξασφαλίσει», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ χαρακτήρισε επίσης ιδιαιτέρως σημαντικό να διασφαλιστεί η ενότητα θέσεως της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Πέραν αυτών», πρόσθεσε, «είναι βέβαιο ότι η διευθέτηση του ζητήματος πρέπει να δώσει και στα δύο μέρη τη δυνατότητα να προσαρμοστούν και να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει τα σύνδρομα "νικητών" και "ηττημένων" στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ο κ.Κουμουτσάκος τόνισε πως η παρουσία της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη διασφάλιση της σταθερότητας και υπενθυμισε ότι η χώρα μας έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση και τη βούλησή της να συμμετάσχει ενεργά στη διεθνή αυτή παρουσία.

Όσον αφορά τη διαδικασία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ.Κουμουτσάκος παρατήρησε ότι η συνεννόηση με την Ρωσία είναι μία πολύ κρίσιμη παράμετρος. «Αυτή είναι η ελληνική θέση. Αυτήν τη θέση, με αυτά τα χαρακτηριστικά και αυτά τα στοιχεία διατύπωσε χθες κατά τη διάρκεια συζητήσεως στο γεύμα εργασίας του ΝΑΤΟ ο εκεί Έλληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος», συμπλήρωσε.

Καμία αλλαγή της ελληνικής θέσης - «Ουδέποτε ζητήθηκε ή απαιτήθηκε συγκεκριμένη στάση από την ελληνική πλευρά»

Εξάλλου, ο κ. Κουμουτσάκος απέρριψε την υπόθεση περί αλλαγής της ελληνικής θέσης για το Κόσοβο και έκανε λόγο για παρότρυνση της Ελλάδας από την αρχή της διαδικασίας για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης.

«Ήταν μια πολιτική που ακολουθήθηκε με απόλυτη συνέπεια. Η Ελλάδα παρότρυνε όλους ανεξαιρέτως για την ανάγκη εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης. Αυτή παραμένει και τώρα η ευχή της Ελλάδας. Η επικοινωνία Αθηνών - Βελιγραδίου, αλλά και Αθηνών - Πρίστινας, ήταν συνεχής όλο αυτό το διάστημα», σημείωσε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι κατά τις συναντήσεις που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της και άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, «η αμερικανική πλευρά ενημέρωσε για τις θέσεις των ΗΠΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα, ενώ ουδέποτε ζητήθηκε ή απαιτήθηκε συγκεκριμένη στάση από την ελληνική πλευρά και η υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην πληρότητα της ελληνικής θέσης με τα χαρακτηριστικά που ήδη αναφέρθηκαν».