Οι ένοπλοι που απήγαγαν πάνω από 100 μαθητές γυμνασίου στην πολιτεία Καντούνα της Νιγηρίας τον Ιούλιο άφησαν ελεύθερους άλλους 15 εξ αυτών αφού έλαβαν λύτρα, έγινε γνωστό χθες Κυριακή από εκπρόσωπο των οικογενειών των παιδιών σε ομηρία.
Οι ένοπλοι που απήγαγαν πάνω από 100 μαθητές γυμνασίου στην πολιτεία Καντούνα της Νιγηρίας τον Ιούλιο άφησαν ελεύθερους άλλους 15 εξ αυτών αφού έλαβαν λύτρα, έγινε γνωστό χθες Κυριακή από εκπρόσωπο των οικογενειών των παιδιών σε ομηρία.
Την 5η Ιουλίου, ένοπλοι εισέβαλαν στο οικοτροφείο βαπτιστών Bethel Secondary School, στην κοινότητα Τσικούν, κι απήγαγαν 121 μαθητές που κοιμούνταν στους θαλάμους τους. Ως αυτό το στάδιο, 56 είτε έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά την καταβολή λύτρων στους απαγωγείς τους είτε έχουν αποδράσει.
«Δεκαπέντε μαθητές αφέθηκαν ελεύθεροι την περασμένη νύχτα μετά την πληρωμή λύτρων», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αιδεσιμότατος Ίτε Τζόζεφ Χαγιάμπ, ο οποίος εκπροσωπεί τους γονείς των παιδιών, χωρίς να αποκαλύψει το ύψος του ποσού. Οι τοπικές αρχές εναντιώνονται στην καταβολή λύτρων και απειλούν να ρίξουν στη φυλακή αυτούς που πληρώνουν.
«Ακόμη 65 από τους μαθητές μας βρίσκονται στα χέρια των κακοποιών στοιχείων, εργαζόμαστε για την απελευθέρωσή τους», σημείωσε ο κ. Χαγιάμπ.
Η απαγωγή αυτή εγγράφεται σε σειρά παρόμοιων από συμμορίες κακοποιών, τις οποίες οι αρχές αποκαλούν γενικά bandits –«κακοποιά στοιχεία» ή «ληστοσυμμορίτες»– και οι οποίες κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό της βορειοδυτικής και της κεντρικής Νιγηρίας.
Επιτίθενται σε χωριά, διαπράττουν ζωοκλοπές, διαπράττουν απαγωγές τοπικών προσωπικοτήτων ή ταξιδιωτών για λύτρα. Δρουν με ορμητήρια καταυλισμούς στο δάσος Ρούγκου, που εκτείνεται στις νιγηριανές πολιτείες Ζαμφαρά, Κατσίνα, Καντούνα και Νίγηρα.
Το τελευταίο διάστημα οι συμμορίες κακοποιών επιδίδονται ολοένα συχνότερα σε επιθέσεις εναντίον σχολείων και πανεπιστημίων, προχωρούν σε μαζικές απαγωγές μαθητές ή φοιτητών για λύτρα. Κάπου 1.000 μαθητές και φοιτητές έχουν απαχθεί από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Οι περισσότεροι μαθητές ανακτούν την ελευθερία τους έπειτα από διαπραγματεύσεις ή την καταβολή λύτρων, όμως εκατοντάδες μαθητές και φοιτητές βρίσκονται ακόμη στα χέρια των απαγωγέων τους.
Ο υπουργός Ασφάλειας στην πολιτεία Καντούνα, ο Σάμιουελ Αρουάν, δήλωσε την Παρασκευή πως εννιά «κακοποιά στοιχεία» σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ανάμεσα σε αντίπαλες συμμορίες, πιθανόν λόγω διαφωνιών για τη μοιρασιά λύτρων.
«Η αιτία (...) δεν είναι ακόμη σαφής, αλλά η διένεξη αφορούσε το μοίρασμα των λύτρων που έχουν ληφθεί, καθώς η μια συμμορία θεώρησε πως εξαπατήθηκε», εξήγησε.
Την Τετάρτη, ένοπλοι απήγαγαν εννέα μαθητές ισλαμικού ιεροδιδασκαλείου στη βόρεια Νιγηρία, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι απαγωγές αυτού του είδους τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν τακτική κυρίως της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), που γεννήθηκε όταν η πρώτη διασπάστηκε, πάντως πλέον είναι κυρίως πρακτική συμμοριών κακοποιών.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP