Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 17:40

Η Τουρκία έχει παράπονα από τις ΗΠΑ για τους εξοπλισμούς

«Οι περιορισμοί της αμερικανικής νομοθεσίας στην εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού και ιδιαίτερα στον τομέα εξαγωγής αμυντικής τεχνολογίας, προκαλούν τη δυσφορία της Τουρκίας, η οποία προσανατολίζεται πλέον σε άλλα κράτη για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, με πιο απλοποιημένες διαδικασίες. Οι περίπλοκοι περιορισμοί του αμερικανικού νόμου έχουν εμποδίσει αμερικανικές εταιρείες, όπως η Boeing, η Bell Helicopter, η Textron Raytheon, η Loocheed Martin και η Ball Aerospace να καταρτίσουν συμβόλαια με την Τουρκία για προγράμματα επιθετικών ελικοπτέρων, εκπαιδευτικών αεροσκαφών, καθώς και τουρκικού στρατιωτικού δορυφόρου.

Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατηγό Yasaf Buyukanit, η Τουρκία έχει παράπονα από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό. "Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία πρέπει πρώτα να υπογραφεί το συμβόλαιο και κατόπιν να προωθηθεί στο Κογκρέσο προς έγκριση. Ομως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η επεξεργασία των όρων ενός συμβολαίου διαρκεί επί χρόνια, και τελικά αυτό δεν εγκρίνεται και πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί, με αποτέλεσμα την απώλεια πολύτιμου χρόνου και την εμφάνιση καθυστερήσεων στα προγράμματα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεων", δήλωσε ο στρατηγός Buyukanit, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον.

Ομως και από αμερικανικής πλευράς υπάρχουν επικρίσεις για τις τουρκικές διαδικασίες προμηθειών αμυντικού εξοπλισμού. Ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΘΑ για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, Dam Fata, δήλωσε σε πρόσφατη ακρόασή του ενώπιον του Κογκρέσου ότι, ενώ υπάρχουν αρκετά πολλά υποσχόμενα προγράμματα αμυντικού εξοπλισμού από πλευράς Τουρκίας, οι προσεγγίσεις της τουρκικής υπηρεσίας αμυντικών προμηθειών εμποδίζουν ουσιαστικά τις αμερικανικές εταιρείες από το να διεκδικήσουν συμβόλαια για τα προγράμματα αυτά.

Πρόσφατα, η Τουρκία, στο πλαίσιο του μεγαλύτερου αμυντικού προγράμματος στην ιστορία της, επέλεξε το αμερικανικό F-35 Joint Strike Fighter ως το νέας γενιάς πολεμικό της αεροσκάφος και σχεδιάζει να αποκτήσει τα επόμενα 20 χρόνια 100 αεροσκάφη JSF, κόστους 10 δις δολαρίων. Τέλος, συνεχίζεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του στόλου των F-16, ύψους 1,6 δις δολαρίων, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για προμήθεια 30 νέων F-16 Block 50».

WASHINGTON TIMES