Κόσμος
Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2007 19:31

Η Πράγα συμφώνησε για την «ομπρέλα», ενώ ο Μπους καθησυχάζει τον Πούτιν

Η κυβέρνηση της Τσεχίας συμφώνησε σήμερα να αρχίσει επίσημες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ σχετικά με την εγκατάσταση ενός ραντάρ στο έδαφός της στο πλαίσιο της εγκατάστασης αντιπυραυλικής ασπίδας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ.

«Η Τσεχική Δημοκρατία αναγνωρίζει την ανάγκη ανάπτυξης ενός νατοϊκού πυραυλικού αμυντικού συστήματος και ενημερώνει την αμερικανική πλευρά ότι θα αγωνιστεί να συμπεριληφθεί ένας σταθμός ραντάρ σ' ένα μελλοντικό αντιπυραυλικό αμυντικό σύστημα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν τον διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να εξετάσει μαζί του το σχέδιο και πως η Ρωσία δεν πρόκειται να θιγεί.

«Υπογραμμίσαμε τον καθαρά αμυντικό χαρακτήρα του συστήματος», τόνισε ο στρατηγός Πάτρικ Ο’ Ράιλι, υποδιοικητής της «Υπηρεσίας Αντιπυραυλικής Αμυνας» του Πενταγώνου, προσθέτοντας πως η Ρωσία θα προσκληθεί στην επόμενη σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο για να μελετήσει το αμερικανικό σχέδιο.