Ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν σε 3D εκτυπωτή εγκεφαλικούς όγκους για να δουν ποιά θεραπεία ταιριάζει σε κάθε έναν από αυτούς.
Ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ κατάφερε να δημιουργήσει στο εργαστήριο τον πλέον κακοήθη καρκινικό όγκο που αναπτύσσεται στον εγκέφαλο, το πολύμορφο γλοιοβλάστομα. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης δίνοντας στον εκτυπωτή ως υλικό ιστούς από πολύμορφο γλοιοβλάστομα.
Ο εκτυπωμένος όγκος περιείχε δομές παρόμοιες με αιμοφόρα αγγεία τα οποία μπορούσαν να υποδεχτούν αιμοφόρα κύτταρα αλλά και φάρμακα. Ο εκτυπωμένος όγκος θα επιτρέπει στους γιατρούς να δοκιμάζουν διάφορες τεχνικές και θεραπείες για να δουν ποια είναι η πιο αποτελεσματική για να την εφαρμόσουν σε κάποιο ασθενή αφού ο εκτυπωμένος όγκος θα αποτελεί πιστό αντίγραφο του πραγματικού όγκου που υπάρχει στον ασθενή.
«Αν πάρουμε δείγμα από τον ιστό ενός ασθενούς μαζί με ένα εξωκυτταρικό περίβλημα μπορούμε από αυτό το δείγμα να εκτυπώσουμε 100 μικρούς όγκους παρόμοιους με αυτόν που έχει ο ασθένης και να δοκιμάσουμε σε αυτούς τους όγκους πολλούς συνδυασμούς θεραπειών και φαρμάκων για να διαπιστώσουμε ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός στον όγκο του ασθενούς. Επιπλέον μπορούμε να κάνουμε δοκιμές με πολλές διαφορετικές ουσίες σε έναν εκτυπωμένο όγκο με στόχο να δούμε ποιες από αυτές είναι ικανές για να δημιουργηθεί με βάση αυτές κάποιο νέο φάρμακο» αναφέρει ο νευροεπιστήμονας Ρόνιτ Σάτσι Φενάρο, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές κατά την διάρκεια των ερευνών τους έκαναν και μια δεύτερη σημαντική ανακάλυψη. Εντόπισαν μια πρωτεΐνη, την P-Slectin, η οποία παράγεται όταν τα καρκινικά κύτταρα αλληλεπιδρούν με τα μικρογλοία, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου. «Διαπιστώσαμε ότι αυτή η πρωτεΐνη ευθύνεται για την κατάρρευση των μικρογλοίων με αποτέλεσμα αυτά αντί να επιτίθονται στα θανατηφόρα καρκινικά κύτταρα να λειτουργούν υποστηρικτικά σε αυτά επιτρέποντας έτσι στον καρκίνο να αναπτυχθεί» λέει ο Φενάρο. Πρόκειται για μια επίσης σημαντική ανακάλυψη στην προσπάθεια των επιστημόνων να στοχεύσουν τους μηχανισμούς που βοηθούν τους όγκους να αναπτύσσονται.