Περιβάλλον
Σάββατο, 21 Αυγούστου 2021 14:14

Νέος αόρατος εχθρός για τον Παγετώνα της Αποκάλυψης που λιώνει ασταμάτητα

Ο εξωτερικός φλοιός της Γης θερμαίνει τον γιγάντιο παγετώνα της Ανταρκτικής που απειλεί τον πλανήτη.

Ο εξωτερικός φλοιός της Γης θερμαίνει όπως φαίνεται ένα γιγάντιο παγετώνα της Ανταρκτικής που λιώνει και απειλεί τον πλανήτη. Στην Δυτική Ανταρκτική βρίσκεται ο γιγάντιος παγετώνας Thwaites που έχει έκταση 192 χιλιάδες τετραγωνικά χλμ. όσο δηλαδή η Βρετανία ή η πολιτεία της Φλόριντα στις ΗΠΑ.

Έχει διαπιστωθεί ότι ο παγετώνας λιώνει και μάλιστα με ταχύ ρυθμό. Σε περίπτωση ολικής κατάρρευσης του παγετώνα η αύξηση της στάθμης της θάλασσας στον πλανήτη θα άγγιζε τα δύο μέτρα. Αυτό θα είχε ως συνέπεια να βουλιάξουν οι πολλές νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Γης με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται.

Επιπλέον οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι ο Thwaites αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για τους άλλους παγετώνες γύρω του στη Δυτική Ανταρκτική. Αυτό σημαίνει η πώς η δική του κατάρρευση θα συμπαρασύρει και αυτούς διευρύνονταςτο επίπεδο της καταστροφής. Για αυτό και ο Thwaites έχει ονομαστεί «Παγετώνας της Αποκάλυψης».

Δεν χρειαζόταν φυσικά κάποια έρευνα για να καταστεί σαφές ότι η κλιματική αλλαγή είναι αυτή που προκαλεί την κατάρρευση του παγετώνα. Πρόσφατα ρομποτικό υποβρύχιο διαπίστωσε ότι ο Twaites δεν λιώνει μόνο από την εξωτερική του πλευρά εξαιτίας της αύξησης της ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας αλλά και την κάτω πλευρά του. Θερμά ρεύματα νερού κυκλοφορούν κάτω από τον παγετώνα συμβάλλοντας στο λιώσιμο.

Ερευνητική ομάδα μελέτησε γεωθερμικά δεδομένα στην περιοχή κάτω από τον παγετώνα και δημιούργησαν νέους χάρτες της ροής της γεωθερμικής θερμότητας στην περιοχή. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Communications Earth & Environment» οι ερευνητές αναφέρουν ότι η θερμότητα του φλοιού της Γης φτάνει στον παγετώνα συμβάλλοντας περαιτέρω στο λιώσιμο του.

Ο εξωτερικός φλοιός της Γης βρίσκεται σε απόσταση 15-20 χλμ. κάτω από την Δυτική Ανταρκτική ενώ στην Ανατολική Ανταρκτική ο φλοιός του πλανήτη βρίσκεται σε απόσταση 40 περίπου χλμ. γεγονός που εξηγεί εν μέρει ίσως και την αυξημένη επίδραση της γεωθερμικής δραστηριότητας στο εσωτερικό του πλανήτη στον παγετώνα.