Πολιτιστικά
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 12:56

Κ.Καραμανλής: «Αυτονόητη υποχρέωση η υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς»

«Για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες, για τους φίλους του ελληνικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο, σήμερα είναι μέρα μεγάλης χαράς. Υποδεχόμαστε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, στον τόπο όπου ανήκουν, δύο πολύ σημαντικά αρχαία έργα τέχνης, που είχαν παράνομα εξαχθεί από τη χώρα. Υποδεχόμαστε σήμερα αυτό το χρυσό μακεδονικό στεφάνι και την αρχαϊκή κόρη με αίσθημα τιμής». Αυτό ανέφερε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, κατά το χαιρετισμό του στην επίσημη παρουσίαση των δύο αρχαιοτήτων (Χρυσό Μακεδονικό Στεφάνι & Αρχαϊκή Κόρη) που επεστράφησαν στη χώρα μας από το Μουσείο Getty του Λος Αντζελες.

Όπως είπε ο κ.Καραμανλής στην ομιλία του, η επιστροφή των (συνολικά) τεσσάρων αντικειμένων από το Μουσείο Γκετί - το χρυσό μακεδονικό στεφάνι, η αρχαϊκή κόρη, η βοιωτική ενεπίγραφη στήλη και το τμήμα μαρμάρινου αναγλύφου από τη Θάσο - είναι αποτέλεσμα μιας διεκδίκησης που ξεκίνησε το 1995 και κορυφώθηκε τους τελευταίους 10 μήνες. «Είναι μια απόδειξη του τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δουλεύουμε συντονισμένα και μεθοδικά», τόνισε και πρόσθεσε:

«Για την Κυβέρνηση, όπως από την πρώτη στιγμή διακηρύξαμε, η υπεράσπιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με κάθε νόμιμο μέσο είναι αυτονόητη υποχρέωση. Η διεκδίκηση από ξένα μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικού αρχαίου αντικειμένου, για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης είναι ζήτημα κατεπείγουσας προτεραιότητας».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση σχετικής Διεύθυνσης στο υπουργείο Πολιτισμού, για την αποτελεσματικότερη αναζήτηση, τεκμηρίωση και διεκδίκηση κινητών μνημείων, τα οποία είναι προϊόντα κλοπής λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.

«Ο επιτυχής επαναπατρισμός των αρχαιοτήτων από το Μουσείο Γκετί και οι νομοθετικές παρεμβάσεις», υπογράμμισε ο Κώστας Καραμανλής, «είναι κινήσεις και πρωτοβουλίες απαραίτητες για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι, μαζί με την ολοκλήρωση του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, απαραίτητες προϋποθέσεις για την αποφασιστική διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα».