Πολιτική
Πέμπτη, 29 Μαρτίου 2007 14:12

Β.Παπανδρέου: «"Ακρόπολις" - ΤΕΑΔΥ γνώριζαν για την έκδοση του ομολόγου πέντε μήνες νωρίτερα»

Ανέβηκαν οι τόνοι στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής όπου συζητείται το θέμα των ασφαλιστικών ταμείων και ο ρόλος των χρηματιστηριακών εταιρειών, έπειτα από αίτημα των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παρόντες στη συζήτηση ο υφυπουργός Οικονομικών Πέτρος Δούκας, ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρήματος και ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Μιλώντας στην Επιτροπή ο κ. Δούκας υποστήριξε πως το υπουργείο Οικονομίας ευθύνεται μόνο για την πρωτογενή αγορά ομολόγων και δεν αναμιγνύεται στην δευτερογενή αγορά. «Εμείς εκδώσαμε ένα ομόλογο επωφελές δεν ήμασταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε τι έγινε από κει και πέρα», τόνισε. «Κανένα Δημόσιο, σε καμία διεθνή πρακτική δεν είναι υποχρεωμένο να ξέρει πού κινείται το ομόλογο μετά την έκδοσή του. Δεν είχα καμία γνώση, καμία πληροφόρηση, καμία ενημέρωση για κανένα ομόλογο, για κανένα Ταμείο», εξήγησε ο υφυπουργός.

Από την πλευρά της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός, Βάσω Παπανδρέου, αντέτεινε πως ο κ. Δούκας είναι γνώστης του θέματος και δεν μπορεί να υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για την εξέλιξη του ομολόγου. Παράλληλα επανέλαβε τα περί κρυφού ομολόγου, του όρους του οποίου ουδείς γνώριζε, ενώ όπως είπε, είτε η Χρηματιστηριακή Ακρόπολις, είτε το ίδιο το ΤΕΑΔΥ γνώριζαν για την έκδοση του ομολόγου πέντε μήνες νωρίτερα.

«Λειτούργησε ένα κύκλωμα για τη δημιουργία μιας αγοράς, που στόχο είχε να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά των Ασφαλιστικών Ταμείων προς όφελος ορισμένων και ενδεχομένως προς όφελος κάποιου κεντρικού Ταμείου, γιατί είναι πολλά τα λεφτά για να τα πάρουν όλα οι εμπλεκόμενοι», επεσήμανε η κ. Παπανδρέου.

«Πρόκειται για ψέματα και ανακρίβειες», ανταπάντησε ο υφυπουργός Οικονομίας.

Ο Γιάννης Δραγασάκης από το ΣΥΝ παρατήρησε ότι δεν επιτρέπεται να αγνοείται η τιμή και ο τελικός αποδέκτης του ομολόγου και ζήτησε πλήρη ενημέρωση.

Σάββας Τσιτουρίδης: «Πόλεμος» συμφερόντων πίσω από το σάλο

Εξάλλου, σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, απέδωσε το σάλο που έχει δημιουργηθεί σε σύγκρουση συμφερόντων. Όπως παρατήρησε, η συνέχιση της κινδυνολογίας για την περιουσία των Ταμείων και η προσπάθεια ποινικοποίησης όλων των πράξεων σε ένα χώρο που διακινούνται και συγκρούονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, αρχίζει να γίνεται και ύποπτη. Παράλληλα υποστήριξε ότι η περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων κατά την τελευταία τριετία αυξήθηκε περίπου κατά 30%.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των ομολόγων ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Μιλτιάδης Έβερτ, δήλωσε πως δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και πρόσθεσε ότι η υπόθεση πρέπει να διαλευκανθεί από τη Δικαιοσύνη, ώστε να εντοπιστούν οι ποινικές ευθύνες.