Κόσμος
Τετάρτη, 18 Αυγούστου 2021 07:40

Υπό αμφισβήτηση οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν για «ασφαλή διέλευση» στις εκκενώσεις

Η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να απομακρύνει χιλιάδες περισσότερους Αφγανούς που εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση και τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο, θα αντιμετωπίσει την ψυχρή πραγματικότητα της έλλειψης χρόνου, της ανασφάλειας σε όλο το Αφγανιστάν και των μεγάλων υλικοτεχνικών εμποδίων.

Η υπόσχεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να απομακρύνει χιλιάδες περισσότερους Αφγανούς που εργάστηκαν για την αμερικανική κυβέρνηση και τώρα βρίσκονται σε κίνδυνο, θα αντιμετωπίσει την ψυχρή πραγματικότητα της έλλειψης χρόνου, της ανασφάλειας σε όλο το Αφγανιστάν και των μεγάλων υλικοτεχνικών εμποδίων.

Οι υποσχέσεις των Ταλιμπάν για «ασφαλή διέλευση» στο αεροδρόμιο της Καμπούλ για τους Αφγανούς που προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα έχουν υπονομευθεί από αναφορές για ξυλοδαρμό και μαστίγωμα γυναικών και παιδιών καθώς προσπαθούν να περάσουν από σημεία ελέγχου που έχουν δημιουργήσει οι μαχητές.

Με τους Ταλιμπάν να ελέγχουν τα χερσαία σύνορα του Αφγανιστάν, το αεροδρόμιο της Καμπούλ είναι η μόνη διέξοδος από τη χώρα. Ο αμερικανικός στρατός έχει εξασφαλίσει το ίδιο το αεροδρόμιο, μετά από χαοτικές σκηνές το Σαββατοκύριακο, αλλά οι Ταλιμπάν ελέγχουν το δρόμο προς το αεροδρόμιο και έχουν δημιουργήσει πολλά σημεία ελέγχου στα βόρεια της Καμπούλ.

Όπως δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters «πάρα πολλά πράγματα πρέπει να πάνε 100 τοις εκατό σωστά» για να εκτελεστεί το σχέδιο για να απομακρυνθούν εκείνοι που περνούν από τη διαδικασία της Ειδικής Μεταναστευτικής Βίζας (SIV). Το Πεντάγωνο στοχεύει στην εκκένωση έως και 22.000 αιτούντων SIV, των οικογενειών τους και άλλων ατόμων σε κίνδυνο.

Αλλά αξιωματούχοι και ομάδες επανεγκατάστασης προσφύγων δήλωσαν ότι ο αριθμός αυτός, αν και αξιοθαύμαστος, θα είναι πολύ πιο δύσκολος να επιτευχθεί τώρα που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα Καμπούλ και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ομάδες που συνεργάζονται με πρόσφυγες αμφισβήτησαν έντονα τον ισχυρισμό του κ. Μπάιντεν σε μια ομιλία του τη Δευτέρα ότι πολλοί αιτούντες δεν ήθελαν να φύγουν νωρίτερα από το Αφγανιστάν.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ξεκινήσει την απομάκρυνση Αφγανών σε κίνδυνο τον Ιούλιο, παρά τις εκκλήσεις των νομοθέτων και των προσφυγικών ομάδων να το πράξουν μήνες νωρίτερα. Από τον Ιούλιο, μόνο 2.000 Αφγανοί έχουν μεταφερθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είναι ένας καλός στόχος, αλλά ρεαλιστικά θα είναι μια πρόκληση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, για το σημείο αναφοράς των 22.000 ατόμων.

Η ελπίδα είναι να πετούν μεταξύ 5.000 και 9.000 ημερησίως όταν το Πεντάγωνο φτάσει σε πλήρη χωρητικότητα με 6.000 στρατιώτες στο έδαφος στην Καμπούλ. Μόνο 4.000 στρατιώτες έχουν φτάσει στην Καμπούλ μέχρι στιγμής.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Λευκός Οίκος είχε λάβει αναφορές για ξυλοδαρμό ανθρώπων έξω από το αεροδρόμιο, παρόλο που οι Ταλιμπάν συμφώνησαν να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση των πολιτών.

Ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη, ανέφερε χθες Τρίτη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου που θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Πέραν των 3.200 Αμερικανών, σχεδόν 2.000 αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσεις στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης που συνεχίζεται και μεταφέρονται στις ΗΠΑ, πρόσθεσε.

Οι 1.100 Αμερικανοί, μόνιμοι κάτοικοι και μέλη των οικογενειών τους παραλήφθηκαν μόνο χθες. «Τώρα που έχουμε δημιουργήσει ροή, αναμένουμε οι αριθμοί αυτοί να αυξηθούν ραγδαία», διαβεβαίωσε ο αξιωματούχος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian και Reuters