Πολιτική
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 12:38

Αλ.Παπαδόπουλος: «Γιγάντιες ευθύνες επιτελικής ανεπάρκειας της Αστυνομίας»

Για γιγάντιες ευθύνες επιτελικής ανεπάρκειας της Αστυνομίας και σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης, έκανε λόγο ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Αλέκος Παπαδόπουλος, με αφορμή τα χθεσινά φονικά επεισόδια μεταξύ οπαδών στη Λ.Λαυρίου.

«Ενώ η μισή Αθήνα έβλεπε τα στρατεύματα των αθλίων να οδεύουν σε πεδίο μάχης εις την Παιανία και, ενώ αυτό ήταν γνωστό στην Αστυνομία απ’ την προηγούμενη μέρα και, ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας, ομάδες μοτοσικλετιστών με καλυμμένες πινακίδες, δημιουργούσαν ήδη επεισόδια, η Αστυνομία, ως όφειλε και ως υποχρεούτο από παλαιότερες οδηγίες για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα, δεν προχώρησε σε κανένα προληπτικό σχεδιασμό μέτρων, όπως γινόταν παλαιότερα σε ανάλογες περιπτώσεις, όπου διέγνωνε ότι επίκειντο επεισόδια», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε: «Αυτό το λεω γιατί, επιτέλους, πρέπει να σταματήσουν από κάποιους "επαγγελματίες του συμψηφισμού" οι αναφορές του τι γινόταν στο παρελθόν».

Όπως υπογράμμισε ο πρώην υπουργός, οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι καίριες. «Οφείλει να λάβει μέτρα, όχι εντυπωσιασμού, αλλά σχεδιασμένα μέτρα, ολοκληρωμένα», τόνισε και την κάλεσε, προκειμένου να εκτονωθεί η ατμόσφαιρα, να προχωρήσει στην αναβολή όλων των αγώνων το επόμενο Σαββατοκύριακο.

«Και αυτό», συνέχισε ο κ.Παπαδόπουλος, «προκειμένου να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν από τους αρμόδιους φορείς όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση, όχι των συμπτωμάτων, αλλά της βασικής παθογένειας αυτών των απαράδεκτων κοινωνικών συμπεριφορών, όπως ενδεικτικά, τον τρόπο λειτουργίας των Συνδέσμων, τους όρους ύπαρξής τους, τη συμπεριφορά των ΠΑΕ και μια σειρά άλλα πράγματα, τα οποία δεν αντιμετωπίζονται με τα χθεσινά φληναφήματα ή με ψελλισμούς, όπως του κ. Πολύδωρα και των επιτελικών της Αστυνομίας, ότι δήθεν καθυστέρησαν δέκα λεπτά ή ένα τέταρτο».

Οργή Σουφλιά για τα επεισόδια

Τη θλίψη, οργή και αγανάκτησή του για τα χθεσινά επεισόδια που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 25χρονου οπαδού, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς και κάλεσε όλους τους υπεύθυνους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους .

«Με κατέχει και μένα το βαθύ αίσθημα της θλίψης και της αγανάκτησης . Είμαι εξοργισμένος ειλικρινά. Πιστεύω ότι όλοι αυτοί που είναι υπεύθυνοι γι αυτές τις εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά του ιδιαίτερου φανατισμού είναι υποχρεωμένοι επιτέλους να καθίσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα και να βρουν λύσεις. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στον 21ο αιώνα», τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.