Πολιτική
Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2007 13:15

48 τόνοι μεταλλαγμένης πρωτεΐνης ρυζιού στο Τελωνείο Πειραιά

Συναγερμός σήμανε στην Νομαρχία Πειραιά μετά τον εντοπισμό στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά, 48 τόνων μεταλλαγμένης πρωτεΐνης ρυζιού προέλευσης Κίνας, που προορίζονταν για ζωοτροφές.

Η νομαρχία, αφού μπλόκαρε την τεράστια αυτή ποσότητα προλαμβάνοντας τον κίνδυνο να περάσει στην εγχώρια αγορά, ενημέρωσε με έγγραφό της το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να ειδοποιηθεί το Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Alert).

Από την τεράστια αυτή ποσότητα που επρόκειτο να εισάγει η εταιρρία εισαγωγής ΠΡΟΒΙΜΙ ΕΛΛΑΣ ABEE και βρίσκονταν σε τρία κοντέϊνερς, συσκευασμένη σε 1.920 σάκους των 25 κιλών, έγινε δειγματοληψία από τη Νομαρχία Πειραιά σε συνεργασία με το Χημείο του Τελωνείου και το δείγμα στάλθηκε προς ανάλυση για την πιθανότητα προέλευσης της από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GMO), σε ειδικό εργαστήριο στην Γερμανία, καθώς η χώρα μας δεν διαθέτει εργαστήριο για την συγκεκριμένη ανάλυση.

Τα αποτελέσματα που κοινοποιήθηκαν από την Γερμανία αναφέρουν ότι η εν λόγω πρωτεΐνη προερχόταν από πλήρως γενετικά τροποποιημένο ρύζι (BT 63).

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το φορτίο που παραμένει δεσμευμένο από τη Νομαρχία Πειραιά στο χώρο του Τελωνείου, θα πρέπει ή να καταστραφεί ή να επιστραφεί στην χώρα καταγωγής του ή να αποσταλεί σε άλλη τρίτη χώρα διαφορετική από την χώρα καταγωγής, κατ’ επιλογή του υπεύθυνου της εταιρείας εισαγωγής.

Όπως παρατήρησε ο νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, «το χειρότερο είναι ότι η νομοθεσία που ισχύει για τα ακατάλληλα προϊόντα που εντοπίζονται στις πύλες εισόδου της χώρα μας δεν μας δίνει την δυνατότητα κατάσχεσης και καταστροφής τους, αφήνοντας ανοικτό τον κίνδυνο της επανεξαγωγής τους σε άλλες χώρες με χαλαρούς μηχανισμούς ελέγχου». «Τα ακατάλληλα και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία προϊόντα πρέπει να κατάσχονται και να καταστρέφονται», τόνισε.