Τεχνολογία-Επιστήμη
Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2021 12:37

Γιατί οι έφηβοι πέφτουν πιο εύκολα θύματα σε online απάτες;

Νέα μελέτη αναφέρει ότι τα νεαρά άτομα θεωρούν αξιόπιστο το Διαδίκτυο επειδή «γεννήθηκαν» μέσα σε αυτό.

Νέα μελέτη αναφέρει ότι τα νεαρά άτομα θεωρούν αξιόπιστο το Διαδίκτυο επειδή «γεννήθηκαν» μέσα σε αυτό. Η χρήση και επίδραση του Διαδικτύου στον σύγχρονο τρόπο ζωής είναι κάτι περισσότερο από καταλυτική. Δισεκατομμύρια άνθρωποι περνούν πολλές ώρες καθημερινά στο Internet ασκώντας πολλών ειδών δραστηριότητες επαγγελματικές και προσωπικές.

Αναμενόμενα ο αχανής και εν πολλοίς άναρχα δομημένος κυβερνοχώρος αποτελεί προνομιακό πεδίο για κάθε είδους παράνομη δραστηριότητα. Μεμονωμένοι απατεώνες αλλά και οργανωμένες ομάδες κακόβουλης δραστηριότητας προσπαθούν καθημερινά να ξεγελάσουν με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο τους ανυποψίαστους χρήστες ώστε να αποκομίσουν είτε οικονομικά οφέλη είτε τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών.

Λίγο πολύ όλες οι ηλικιακές ομάδες χρηστών του Internet πέφτουν στην παγίδα κάποιας online απάτης. Όμως σύμφωνα με την Social Catfish, μια υπηρεσία online επιβεβαίωσης της ταυτότητας ενός χρήστη υπολογιστή, παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια μεγάλη αύξηση στα ποσοστά των ατόμων κάτω των 20 ετών που πέφτουν θύματα κάποιας online απάτης.

Στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας ηλεκτρονικού εγκλήματος του FBI την τελευταία τετραετία υπάρχει αύξηση της τάξης του 156% στους αριθμούς των εφήβων που την… πατάνε από online απατεώνες. Τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά και προκαλείται απορία από την στιγμή που κάποιος εύλογα σκέφτεται ότι οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι γονείς ή οι παππούδες των εφήβων θα ήταν πιο ευάλωτοι σε τέτοιου είδους καταστάσεις μην έχοντας την ίδια σχέση, την ίδια άνεση και τις ίδιες γνώσεις για τις νέες τεχνολογίες όπως οι έφηβοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Social Catfish η εξήγηση κρύβεται ακριβώς στην στενή σχέση των εφήβων με το Διαδίκτυο. Όπως αναφέρουν τα παιδιά αυτής της ηλικίας κυριολεκτικά «γεννήθηκαν» και μεγάλωσαν μέσα στο Internet. Υποστηρίζουν ότι αυτό έχει δύο αρνητικές παραμέτρους. Η πρώτη ότι αισθάνονται άνετα να εκθέτουν τον εαυτό τους και τα προσωπικά τους δεδομένα στο Διαδίκτυο με αποτέλεσμα να γίνονται εύκολοι στόχοι. Η δεύτερη είναι ότι αισθάνονται άνετα στον κυβερνοχώρο, ως ένα φυσικό τους χώρο και ενστικτωδώς νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στα όσα συμβαίνουν εκεί από ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες. Αυτές οι δύο συμπεριφορές κάνουν τους εφήβους πιο ευάλωτους στις online απάτες.