Η αύξηση του ύψους αποτέλεσμα της πρόσφατης δραστηριότητας του ηφαιστείου
Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας και το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες. Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Τους τελευταίους έξι μήνες η Αίτνα παρουσιάζει έντονη δραστηριότητα και σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας (INGV) ο νοτιοανατολικός κρατήρας του ηφαιστείου ψήλωσε απότομα και οι μετρήσεις δείχνουν ότι το ηφαίστειο φτάνει πλέον σε ύψος τα 3,357 μέτρα και είναι περίπου 30 μέτρα πιο ψηλό από την προηγούμενη μέτρηση. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το ύψος της Αίτνας έφτασε τα 3,350 μέτρα αλλά στην συνέχεια συρρικνώθηκε μερικές δεκάδες μέτρα. Σύμφωνα με τους ειδικούς στον κρατήρα δημιουργήθηκαν νέα στρώματα ηφαιστειακού υλικού, κυρίως στάχτη, από την δραστηριότητα της Αίτνας με αποτέλεσμα να αυξηθεί το ύψος του.
Τα πρώτα καταγεγραμμένα στοιχεία για εκρήξεις της Αίτνας είναι του 15ου αιώνα π.Χ ενώ η πιο καταστροφικής της έκρηξη σημειώθηκε το 1169 μ.Χ η οποία συνοδεύτηκε και από μεγάλο σεισμό προκαλώντας τον θάνατο περίπου 15 χιλιάδες ανθρώπων.