Μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας βίασαν εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι, μετέτρεψαν πολλές σε σεξουαλικές σκλάβες και τις ακρωτηρίασαν, αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που δημοσιοποιείται σήμερα Τετάρτη.
Μέλη των ένοπλων δυνάμεων της Αιθιοπίας και της Ερυθραίας βίασαν εκατοντάδες γυναίκες και κορίτσια στην εμπόλεμη επαρχία Τιγκράι, μετέτρεψαν πολλές σε σεξουαλικές σκλάβες και τις ακρωτηρίασαν, αποκαλύπτει έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Διεθνής Αμνηστία που δημοσιοποιείται σήμερα Τετάρτη.
Η έκθεση, που βασίζεται σε συνεντεύξεις με 63 θύματα, τεκμηριώνει σωρεία ωμοτήτων, για τις οποίες οι αιθιοπικές αρχές έχουν διαβεβαιώσει πως διενεργούν έρευνες· μέχρι σήμερα, τουλάχιστον τρεις στρατιωτικοί έχουν καταδικαστεί για βιασμούς και άλλοι 25 αντιμετωπίζουν διώξεις για «σεξουαλική βία και βιασμούς».
Γυναίκες που επέζησαν αφηγήθηκαν πως υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς όσο κρατούνταν αιχμάλωτες, επί εβδομάδες, άλλες ότι βιάστηκαν μπροστά στις οικογένειές τους, κάποιες με τη χρήση αιχμηρών αντικειμένων, που τους προκάλεσαν σοβαρούς, «διαρκείς» τραυματισμούς στα γεννητικά τους όργανα, σε ορισμένες περιπτώσεις «ανεπανόρθωτους», τονίζει η Διεθνής Αμνηστία.
Ένα από τα θύματα αφηγήθηκε χαρακτηριστικά ότι «με βίαζαν ο ένας μετά τον άλλον (...). Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούσαν πως ήμουν έγκυος. Δεν ξέρω αν συνειδητοποιούσαν πως είμαι άνθρωπος».
«Είναι σαφές ότι οι βιασμοί και η σεξουαλική βία χρησιμοποιήθηκαν ως πολεμικό όπλο, για να προκαλέσουν διαρκή σωματικά και ψυχολογικά τραύματα σε γυναίκες και σε κορίτσια στην Τιγκράι. Ορισμένες εξ αυτών υποβλήθηκαν σε βάρβαρη μεταχείριση με σκοπό να ατιμαστούν, να χάσουν την ανθρώπινη υπόστασή τους», συνόψισε η γενική γραμματέας της Αμνηστίας, η Ανιές Καλαμάρ.
«Η σοβαρότητα και το εύρος των σεξουαλικών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν προκαλούν ιδιαίτερο σοκ, πρόκειται πιθανόν για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε η ίδια.
Το Γαλλικό Πρακτορείο πήρε τους τελευταίους μήνες συνεντεύξεις από πολλές γυναίκες που αφηγήθηκαν πως υπέστησαν ομαδικούς βιασμούς από αιθίοπες και ερυθραίους στρατιωτικούς.
Ο πόλεμος στην επαρχία Τιγκράι, στη βόρεια Αιθιοπία, ξέσπασε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ έστειλε τον ομοσπονδιακό στρατό για να ανατρέψει την τοπική κυβέρνηση, που ανήκε στο Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF). Σύμφωνα με τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης του 2019, η επιχείρηση αποτελούσε αντίδραση στις επιθέσεις εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού από το TPLF.
Η γενίκευση της σύρραξης έχει τραγικό ανθρώπινο κόστος: σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 400.000 άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με λιμό στην Τιγκράι, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια φθάνει με το σταγονόμετρο.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, δράστες των φρικαλεοτήτων στην Τιγκράι φέρονται να είναι κυρίως άνδρες του στρατού της γειτονικής Ερυθραίας, η οποία στηρίζει τον αιθίοπα νυν πρωθυπουργό, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας και παραστρατιωτικοί από την επαρχία Αμχάρα, που γειτονεύει με την Τιγκράι.
Πάνω από είκοσι γυναίκες είπαν στην Αμνηστία ότι βιάστηκαν μόνο από ερυθραίους στρατιωτικούς, άλλες είπαν πως ερυθραίοι και αιθίοπες στρατιωτικοί δρούσαν μαζί.
«Μας βίαζαν και μας στερούσαν την τροφή», είπε στην οργάνωση ένα από τα θύματα, 21 ετών, τονίζοντας πως παρέμεινε κρατούμενη για 40 ημέρες. «Ήμασταν περίπου τριάντα γυναίκες· βιαστήκαμε όλες».
Σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, κέντρα περίθαλψης στην Τιγκράι κατέγραψαν 1.288 περιπτώσεις βιαιοτήτων με θύματα γυναίκες από τον Φεβρουάριο ως τον Απρίλιο του 2021. Στελέχη του ιατρικού προσωπικού εκτιμούν ότι πολλές γυναίκες προτίμησαν να μην πάνε να δουν γιατρούς.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa