Όλα τα μέτωπα στην Εύβοια είναι σε ύφεση, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές. Οι επίγειες δυνάμεις, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει εναέρια επιχείρηση πυρόσβεσης.
Όλα τα μέτωπα στην Εύβοια είναι σε ύφεση, όπως ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση για τις πυρκαγιές. Απαντώντας στην κριτική για την ενημέρωση απουσία δημοσιογράφων, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι το έχει επιλέξει-και σε άλλες περιπτώσεις κρίσης. «Την ώρα της μάχης κάθε λεπτό είναι πολύτιμο», είπε θυμίζοντας ότι υπάρχουν ανοιχτά μέτωπα.
Εξηgώντας γιατί δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν όλα τα διαθέσιμα εναέρια μέσα για την κατάσβεση των πυρκαγιών, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι «δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα. Έχουμε 74 μέσα», τόνισε αναφέροντας πως πλέον είναι 73 μετά την πτώση του πετζετέλ.
Γιατί δεν πετάνε όλα μαζί τα εναέρια μέσα
Συνεχίζοντας είπε ότι από τα 74 τα 67 είναι πυρόσβεσης και τα υπόλοιπα είναι εναέρια συντονιστικά κέντρα και μέσα για την μεταφορά προσωπικού τα οποία συνδράμουν στην επιχειρησιακή διαδικασία. Από αυτά τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, συνέχισε. Από τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν στις περιφερειακές βάσεις. Η Ελλάδα έχει 25 περιφερειακές βάσεις, όπως είπε. Από τα υπόλοιπα 40 που μένουν δεν πετάνε όλα μαζί. Σε κάθε έξοδο πετάνε σχεδόν τα μισά από αυτά και τα υπόλοιπα ανεφοδιάζονται για να υπάρχει συνέχεια στις ρίψεις.
'Επειτα δείχνοντας μία εικόνα της Εύβοιας με πυκνό καπνό, τόνισε ότι αυτές οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την εναέρια προσβολή των εστιών. Όταν βρεθεί δίοδος, συνέχισε, τότε περνάνε τα ελικόπτερα. Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι προχθες δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο, μέχρι το μεσημέρι οπότε και πέρασαν δύο Ericsson. Μετά έκλεισε ξανά η δίοδος και έπειτα, το απόγευμα άνοιξε μια ακόμη και πέρασαν άλλα δύο ελικόπτερα.
«Ειναι επικίνδυνο να πετάνε στα τυφλά οι πιλότοι. Για να πετάξουν τα εναέρια, χρειάζεται να διασφαλιστεί πώς θα προσεγγίσουν, πού θα ρίξουν και πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρούνται και οι τρεις, δεν γίνεται η ρίψη», σημείωσε.
Πρωτοφανής κατάσταση
Όπως είπε, η κατάσταση από την αρχή ήταν πρωτοφανής με μία ακολουθία πυρκαγιών.
Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1η Αυγούστου μέχρι τις 8 Αυγούστου, σημείωσε. Σε έξι ώρες είχαμε 10 πυρκαγιές που απασχολούσαν 54 εναέρια μέσα, πρόσθεσε.
«Αντιμετωπίσαμε μέσα σε μία ημέρα 99 πυρκαγιές, όλος ο μηχανισμός ήταν κινητοποιημένος, δεν υποτιμήθηκε τίποτα και κανένα μέτωπο», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ήμασταν τελικά έτοιμοι, όπως δήλωνε πριν από δύο μήνες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στις 15 Ιουνίου είχαν αναπτυχθεί 80 εποχικά κλιμάκια. Είχαν επίσης προσληφθεί 2.500 εποχικοί πυροσβέστες και ήταν στις θέσεις τους από τις 5 Μαϊου. Όλα τα μισθωμένα ήταν στις βάσεις τους και η ΓΓΠΠ και το υπ. Προσταίας του Πολίτη πήραν την πρωτοβουλία για ένα πρόγραμμα άμεσων καθαρισμών που αφορούσε 21 σημεία (18 στην Αττική, το Σέιχ Σου, η Αρχαία Ολυμπία και το Τατόι). Όπως υποστήριξε, οι καθαρισμοί οφέλησαν τις επιχειρήσεις καθώς βοήθησαν να ανακοπούν τα πύρινα μέτωπα στην Αττική. Όπως είπε, αν δεν είχαν γίνει οι καθαρισμοί σε δάση η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη.
«Ότι δεν έγινε δεκαετίες έγινε τα τελευταία δυο χρόνια», σημείωσε αναφέροντας ότι παραλάβαμε 51 εναέρια μέσα και τα κάναμε 74, «γιατί βλέπαμε τι έρχεται».
«Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές»
«Η παραίτησή μου είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» είπε ο κ. Χαρδαλιάς σε ερώτηση για το ενδεχόμενο παραίτησής του. «Οι παραιτήσεις όλων των στελεχών της κυβέρνησεις είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού» είπε, «Η δική μου είναι πάνω πάνω», τόνισε γιατί καλείται, όπως είπε, κάθε μέρα να παλέψει και να πάρει δύσκολες αποφάσεις που αφορούν την ανθρώπινη ζωή. «Πάντα είχα αίσθηση καθήκοντος, εγώ δεν θέλω να κάνω πολιτική καριέρα, μοιράστηκα με τον πρωθυπουργό ένα όραμα για την πολιτική προστασία. Παραμένω κρατικός λειτουργός, άνθρωπος του καθήκοντος. Αυτά δεν είναι μικροκομματικά ζητήματα», πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για αν έγινε υπερβολική χρήση του μέτρου των εκκενώσεων, ο κ. Χαρδαλιάς το υπεραμύνθηκε λέγοντας πως όταν έχεις μία κατάσταση με ανεξέλεγκτα μέτωπα το μείζον ζήτημα είναι η ανθρώπινη ζωή. Το 112 δεν στέλνει απλά ένα μήνυμα, είπε εξηγώντας πως η απόφαση να το στείλεις μπορεί να σώσει αν είναι σωστή, αλλά και να σκοτώσει αν είναι λάθος.
«Κάθε σπίτι που χάνεται είναι μια τραγωδία», συνέχισε τονίζοντας πως δόθηκε μια τεράστια μάχη, «μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ».
«Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές», είπε χαρακτηριστικά.
«Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», συνέχισε.
Ο κρατικός μηχανισμός αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη πρόκληση, τόνισε αναφέροντας ότι κλήθηκε να αντιμετωπίσει «από τις χειρότερες καιρικές συνθήκες τα τελευταία 40 χρόνια.
Ο κ.Χαρδαλιάς σημείωσε επίσης ότι όταν τελειώσει η κρίση θα γίνει έρευνα σε όλα τα επίπεδα. «Προφανώς δεν υπάρχει καμία ικανοποίηση μετά από μια τέτοια καταστροφή», είπε προσθέτοντας ότι θα υπάρξει πλήρης αποτίμηση. Η εντολή του πρωθυπουργού ειναι ξεκάθαρη, έρευνα σε κάθε επίπεδο, σε κάθε γρανάζι του μηχανισμού που ενεργοποιήθηκε, είπε.
Όπως είπε, η απόδοση ευθυνών αν υπάρχουν, δεν είναι διαπραγματεύσιμη. «Θα σπάσουν αυγά», είπε χαρακτηριστικά.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι δεν ξέρει. Εξέφρασε, ωστόσο, την αίσθησή του ότι η πυργκαγιά στην Ηλεία πρόκεται για εμπρησμό.
Αναφερόμενος στην πυρκαγιά στο Τατόι, είπε ότι αυτή η «πυρκαγιά μας αποδιοργάνωσε».