Τεχνολογία-Επιστήμη
Δευτέρα, 09 Αυγούστου 2021 22:14

«Πόλεμος» για το σύστημα εντοπισμού εικόνων κακοποίησης παιδιών της Apple

Έντονες επικρίσεις δέχεται η Apple σχετικά με το νέο σύστημα που προορίζεται για τον εντοπισμό υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM- child sexual abuse material) σε συσκευές χρηστών στις ΗΠΑ.
 

Έντονες επικρίσεις δέχεται η Apple σχετικά με το νέο σύστημα που προορίζεται για τον εντοπισμό υλικού σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM- child sexual abuse material) σε συσκευές χρηστών στις ΗΠΑ.

Το σύστημα αυτό θα αναζητεί αντιστοιχίες με γνωστές περιπτώσεις CSAM πριν μια εικόνα αποθηκευτεί στο iCloud Photos. Ωστόσο υπάρχουν έντονοι προβληματισμοί πως η χρήση της τεχνολογίας αυτής θα μπορούσε να επεκταθεί, σε σημείο που να χρησιμοποιείται από απολυταρχικές κυβερνήσεις για παρακολούθηση πολιτών.

Όπως αναφέρει το BBC, ο Γουΐλ Κάθκαρτ, επικεφαλής του WhatsApp, χαρακτήρισε την κίνηση της Apple «πολύ ανησυχητική».

Η ίδια η εταιρεία είπε πως οι νέες εκδόσεις των iOS και iPadOS θα έχουν νέες εφαρμογές κρυπτογράφησης για να βοηθήσουν στον περιορισμό του CSAM που κυκλοφορεί online, μεριμνώντας για την ιδιωτικότητα των χρηστών. Το σύστημα θα υποδεικνύει περιεχόμενο όπου παρατηρείται αντιστοίχιση, και θα ακολουθεί εξέταση από άνθρωπο ελεγκτή. Μετά θα λαμβάνουν χώρα βήματα για την απενεργοποίηση του λογαριασμού του και την αναφορά του στις αρχές.

Η εταιρεία λέει πως η νέα αυτή τεχνολογία παρέχει σημαντικά οφέλη από άποψης ιδιωτικότητας σε σχέση με υπάρχουσες τεχνικές, καθώς η Apple μαθαίνει για τις φωτογραφίες των χρηστών της μόνο αν έχουν συλλογή με γνωστό υλικό στο iCloud. Ωστόσο ο Κάθκαρτ είπε ότι το σύστημα θα μπορούσε πολύ εύκολα να χρησιμοποιηθεί από μια κυβέρνηση για την παρακολούθηση προσωπικού υλικού για τον εντοπισμό περιεχομένου που θα ήθελε να ελέγξει. «Οι χώρες όπου πωλούνται iPhones θα έχουν διαφορετικούς ορισμούς για το τι είναι αποδεκτό» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης το Electronic Frontier Foundation, οργάνωση ψηφιακών δικαιωμάτων, επέκρινε επίσης την κίνηση, κάνοντας λόγο για ένα σύστημα που «απλά περιμένει εξωτερική πίεση για να κάνει την παραμικρή αλλαγή».

Πάντως κάποιοι πολιτικοί τάχθηκαν υπέρ, μεταξύ των οποίων ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Σατζίντ Τζαβίντ, που είπε πως είναι ώρα να ακολουθήσουν και άλλοι, ειδικά το Facebook. Επίσης, ο Αμερικανός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ έκανε λόγο για μια σωστή κίνηση από την Apple.

Σημειώνεται πως το WhatsApp ανήκει στο Facebook, το οποίο, θα μπορούσε να ειπωθεί, είναι σε μια ιδιότυπη αντιπαράθεση με την Apple ως προς θέματα ιδιωτικότητας.

Η Apple πάντως, όπως μετέδωσε το Reuters, τόνισε την Παρασκευή πως το σύστημα θα διατίθεται σε κάθε χώρα με βάση τους εθνικούς της νόμους.