Πολιτική
Τρίτη, 03 Απριλίου 2007 15:09

ΠΑΣΟΚ: Eρώτηση για τη συγκρότηση των δ.σ. των ΔΕΚΟ

Eρώτηση προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας για τη συγκρότηση των διοικητικών συμβουλίων των ΔΕΚΟ, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής,θέτονας ζήτημα νομιμότητας τους.

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με το ΦΕΚ 952 Β της 19 Ιουλίου 2006, ορίζονται νέα διοικητικά συμβούλια στον ΕΟΜΜΕΧ, ΕΛΟΤ, καθώς και σε άλλες ΔΕΚΟ όπως ΕΛΚΕΔΕ, ΟΚΑΑ, ΕΛΚΕΑΡ και ΚΑΘ, έχοντας ως νομική βάση το νόμο 3429/05 «περί ΔΕΚΟ». Στις αποφάσεις αυτές δεν ορίζεται με (την ίδια, ή με προγενέστερη) απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης ο διευθύνων σύμβουλος που απαιτεί με σαφήνεια ο νόμος 3429/05 (παρ. 4 άρθρου 3). Αντί αυτού, σημειώνει ο κ.Παπουτσής, οι προαναφερόμενες ΚΥΑ, δίνουν αρμοδιότητα στα ίδια τα δ.σ. να ορίσουν ένα μέλος τους «προσωρινά» ως διευθύνοντα σύμβουλο χωρίς να υπάρχει τέτοια εξουσιοδότηση από τον νόμο, όπως επισημαίνει.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «νομικό εφεύρημα που επιδιώκει καταχρηστικά και με συγκεκριμένη κομματική σκοπιμότητα να καλύψει την έλλειψη διαδικασιών επιλογής διευθύνοντος συμβούλου, που έχουν όμως ήδη προεπιλεγεί από τον υπουργό Ανάπτυξης και προσκρούει στο γεγονός ότι νέα διοικητικά συμβούλια χωρίς σύγχρονο ή προηγούμενο ορισμό διευθύνοντα συμβούλου δεν υφίστανται βάσει των διατάξεων του ν. 3429/05».

«Μέσα σ’ αυτό το αμφιβόλου νομιμότητας πλαίσιο», τονίζει ο κ.Παπουτσής, «πραγματοποιήθηκαν συνεδριάσεις των Δ.Σ. όπου σε όλες τις περιπτώσεις ορίσθηκε το μέλος που είχε υποδειχθεί από το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης, χωρίς βεβαίως τα δ.σ.. να έχουν τέτοια αρμοδιότητα, ως “προσωρινοί” διευθύνοντες σύμβουλοι, στον ΕΟΜΜΕΧ, στο ΕΛΚΕΔΕ, στον ΕΛΟΤ».

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, η πρακτική δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη μεροληπτική σύνθεση των επιτροπών (που –όπως επισημαίνει- αποτελούνται σταθερά από διευθυντές της Γ.Γ. Βιομηχανίας και εξαρτώνται άμεσα από του υπουργό) και την επιλογή από αυτές των «προσωρινών», ως καταλληλότερων.

Τέλος ο κ.Παπουτσής κάνει λόγο για φωτογραφικές προκηρύξεις θέσεων διευθυνόντων συμβούλων και υπογραμμίζει ότι ο νόμος 3429/05 για τις ΔΕΚΟ αγνοήθηκε επιδεικτικά.