Πολιτική
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 08:30

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η υπόθεση των ομολόγων, οι αποφάσεις που αναμένεται να λάβει ο πρωθυπουργός σχετικά με το σκάνδαλο των Ταμείων, οι προτάσεις Ζαγορίτη για αλλαγή καταστατικού στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αποφεύγονται στο μέλλον κρούσματα διαφθοράς και η δικαίωση των εκπαιδευτικών για το επίδομα των 176 ευρώ, ύστερα από δικαστική απόφαση, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τραγωδία στη Χαλκίδα. Βουτιά θανάτου με το αυτοκίνητο από τη γέφυρα έκαναν η γραμματέας του Κεδίκογλου και γνωστός επιχειρηματίας.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 7.500 νέες προσλήψεις. Αναλυτικοί πίνακες με τις ειδικότητες ανά φορέα.

* Η ΑΥΓΗ: ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ καλούν την κυβέρνηση: Δώστε πίσω τα λεφτά των ασφαλιστικών ταμείων.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Τολμηρές αλλαγές στον ΟΤΕ παρά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων που επεχείρησαν να σταματήσουν την Γενική Συνέλευση. Ο Βουρλούμης άνοιξε τον δρόμο για τον εκσυγχρονισμό και την ιδιωτικοποίηση του μεγαλύτερου δημόσιου Οργανισμού.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Το σκάνδαλο των Ταμείων: Δώστε πίσω τα λεφτά μας! απαιτούν τα συνδικάτα. Αντιδρούν και οι βιομήχανοι.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εντάξεις-εξπρές στο σχέδιο πόλης. Έγινε η αρχή με τη Θεσσαλονίκη, έπεται η Αττική.

* ΕΘΝΟΣ: Δικαίωση για το επίδομα των 176 ευρώ. Δικαστική απόφαση υπέρ των εκπαιδευτικών - Κόλαφος για την κυβέρνηση.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κρητικές μπαλωθιές από Ντόρα. Μετά την Κυβερνητική Επιτροπή η Υπουργός Εξωτερικών, χωρίς να μασήσει τα λόγια της, μίλησε για συλλογική Πολιτική Ευθύνη.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: "Καρφώνει" συντρόφους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Για τη διαχείριση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Από κόσκινο τα στελέχη της ΝΔ. Ο Ζαγορίτης προτείνει αλλαγή καταστατικού στο συνέδριο.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Απ' το ταμείο στο... νοσοκομείο. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει αγορά ομολόγου από ιδιωτική τράπεζα.

* ΕΣΤΙΑ: Ολέθρια εξέλιξις για το Ασφαλιστικό. Τα αποκαλυφθέντα περί κακοδιαχειρίσεως των Ταμείων.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κρίσιμο 48ωρο στο Ιράν. Μπλερ: Σκληρές αποφάσεις αν δεν απελευθερωθούν οι 15 - Μπους: Θα αποτρέψω πάση θυσία τη μετεξέλιξη της Τεχεράνης σε πυρηνική δύναμη.

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Λουκέτο" στη βία. Πιο αυστηρός ο νόμος.

* ΤΑ ΝΕΑ: Καρφιά κορυφής στην αυλή του Μαξίμου. Τα ομόλογα των Παθών στη ΝΔ.

* Η ΝΙΚΗ: Ουδείς αναμάρτητος. Ευθύνεται συλλογικά η κυβέρνηση, παραδέχεται η Μπακογιάννη.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 7 προτάσεις του ΠΑΜΕ: Να σταματήσει η ληστεία διαρκείας σε βάρος των εργαζομένων.

* ΧΩΡΑ: Ανεστάλη η λειτουργία συνδέσμων φιλάθλων με απόφαση της πολιτείας και των αθλητικών Ομοσπονδιών.

* City Press: Οικονομία δύο όψεων. Οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες ανακοίνωσαν θεαματική αύξηση των κερδών και των διεθνών δραστηριοτήτων τους.

* Metro: Έριξε "βόμβα" ο Ντέμης. Να μείνουν εκτός Ευρώπης οι ελληνικές ομάδες πρότεινε ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ.

* Metropolis: Λουκέτο στους συνδέσμους.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Επιδημία ανεργίας στους νέους της Βόρειας Ελλάδας.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Η εξυγίανση οδήγησε στη... διάλυση. Απίστευτο: Μόλις η Αγροτική Τράπεζα ανέλαβε την εκκαθάριση της Ομοσπονδίας Γεωργικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, η επιχείρηση... φαλίρισε!

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Ανοίγει φτερά για νέα εποχή η ΤΕΔΚ του Νομού Θεσσαλονίκης.

Εκπαιδευτικοί

Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει ότι "δικαίωση για 150.000 εκπαιδευτικούς αποτελεί η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την καταβολή (και μάλιστα έντοκα και αναδρομικά) του επιδόματος των 176 ευρώ".

Κ. Καραμανλής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "καθοριστική για τις αποφάσεις που θα λάβει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σχετικά με το σκάνδαλο των Ταμείων αναμένεται η εβδομάδα μετά το Πάσχα. Ο κ. Καραμανλής θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη και Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη. Έως τότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σε όλες τις χρηματιστηριακές εταιρείες για μη σύννομες συναλλαγές με ομόλογα προς τα ασφαλιστικά Ταμεία".

Λ. Ζαγορίτης

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "κώδικα αρχών για την επιλογή όλων των στελεχών της υιοθετεί η ΝΔ ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον κρούσματα διαφθοράς. Ο γραμματέας της ΝΔ κ. Λευτέρης Ζαγορίτης θα θέσει με τόλμη το ζήτημα στον προσυνεδριακό διάλογο που διεξάγεται ώστε να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις στο Συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο. Μελετάται ως και η τροποποίηση του καταστατικού της ΝΔ, ώστε να περιληφθούν διατάξεις για κριτήρια διαφάνειας όσον αφορά στην επιλογή στελεχών".

Ταμεία

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "τριγμούς και αντιπαραθέσεις στην Κυβέρνηση, εξακολουθεί να προκαλεί το θέμα των ομολόγων των ασφαλιστικών ταμείων, με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη να παρεμβαίνουν. Στη χθεσινή Κυβερνητική Επιτροπή ο υπουργός Εθνικής ¶μυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέμεινε στην ανάγκη δημιουργίας ενός επικοινωνιακού επιτελείου διαχείρισης κρίσεων με αφορμή το σάλο που έχει ξεσπάσει με την υπόθεση των ομολόγων. Την ίδια ώρα, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για συλλογική πολιτική ευθύνη και ζήτησε πολιτικές πρωτοβουλίες αμέσως μόλις εκδοθεί το πόρισμα".

Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "νέες ενδοκυβερνητικές βολές εξαπέλυσαν χθες κορυφαίοι υπουργοί για την υπόθεση των ασφαλιστικών ταμείων, "φωτογραφίζοντας" ακόμη και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "για "διαχρονική λεηλασία" έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απευθυνόμενος σε συνδικαλιστές. Δεν ξεκαθάρισε εάν αναφέρεται στις "φούσκες" του Χρηματιστηρίου κατά το 1999 ή στο διάτρητο θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις των Ταμείων. Επιστροφή των χαμένων χρημάτων ζητούν συνδικάτα και συνταξιούχοι. Προειδοποιούν με δικαστικές προσφυγές και απεργίες. Στον "αέρα" κάθε προσπάθεια διαλόγου για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ τονίζει ότι "πολιτικό κομφούζιο έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, ουσιαστικά δηλαδή ο υφυπουργός Π. Δούκας, επέρριψε την ευθύνη στα Ταμεία και κατ' επέκταση στον εποπτεύοντα Σ. Τσιτουρίδη. Κατά τον οργανισμό, πρόκειται για ομόλογα "κατά παραγγελίαν" των Ταμείων".

Το ΒΗΜΑ γράφει ότι "δώστε πίσω τα αποθεματικά των Ταμείων" αξιώνουν οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες χαρακτηρίζουν την υπόθεση των κρυφών ομολόγων "καραμπινάτο σκάνδαλο" και ζητούν να κατατεθούν όλα τα πινάκια αγοράς και πώλησης στη Βουλή".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "την κήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας ζήτησαν χτες οι ταξικές δυνάμεις κατά τη σύσκεψη της ΓΣΕΕ. Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαρκείας σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων".

Η ΑΥΓΗ σημειώνει ότι "ανάστατοι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι από τις αποκαλύψεις για τη σκανδαλώδη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, που σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς έχουν ζημιωθεί 230 εκατ. ευρώ. Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ ζητούν από το ελληνικό δημόσιο, που μεθόδευσε την πώληση των "δομημένων ομολόγων" στα Ταμεία για να χρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος, να επιστρέψει αλώβητο το "επενδεδυμένο" ποσό των αποθεματικών και τις μέχρι σήμερα τοκοφόρες αποδόσεις. Σε διαφορετική περίπτωση τα συνδικάτα προειδοποιούν ότι θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη".

ΟΤΕ

Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι «παρά τις προσπάθειες των "καπεταναίων" - συνδικαλιστών του ΟΤΕ - να εμβολίσουν το "κρουαζιερόπλοιο" του Οργανισμού, η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε χθες τολμηρές αλλαγές στο καταστατικό, εναρμονισμένες απόλυτα στην υφιστάμενη νομοθεσία, διατάξεις της οποίας ως γνωστόν καταργούν το 33% ως κατώτερο ποσοστό του Δημοσίου, μειώνοντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα αυτού, ενώ, συγχρόνως, αλλάζουν οι εργασιακές σχέσεις και εφαρμόζεται πρόγραμμα χορήγησης μετοχών σε αριθμό στελεχών του ομίλου».

Ασφαλιστικό

Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει ότι «το κυριώτερο και σοβαρώτερο πρόβλημα που θα σηματοδότηση το μέλλον του τόπου μας είναι το Ασφαλιστικό. Όπως έδειξαν και τα δημογραφικά στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθυσμός της Ελλάδος γηράσκει χωρίς να ανανεώνεται αναλόγως. Και αυτό σημαίνει ότι στο μέλλον οι Έλληνες μοιραίως θα πρέπει να εργάζονται περισσότερο και να συνταξιοδοτούνται σε μεγαλύτερη ηλικία από ό,τι σήμερα».

Σχέδιο πόλης

Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει ότι «στο σχέδιο πόλης εντάσσονται 7.000 στρέμματα στον Δήμο Θερμαϊκού στο Νομό της Θεσσαλονίκης, καθώς, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβέρνησης το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο (ΓΠΣ) του δήμου».

Χαλκίδα

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι «τραγικό τέλος είχαν οι αναζητήσεις για τον εντοπισμό της γραμματέως του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σίμου Κεδίκογλου, Δήμητρας Γεωργίου, που είχε εξαφανιστεί από το βράδυ της Κυριακής μαζί με τον γνωστό επιχειρηματία Χρήστο Βρεττό. Οι αστυνομικές έρευνες αποκάλυψαν ότι το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έκανε βουτιά θανάτου στα παγωμένα νερά του Ευβοϊκού, με αποτέλεσμα και οι δύο επιβάτες να βρουν τραγικό θάνατο».

Προσλήψεις

Για 7.500 νέες προσλήψεις κάνει λόγο τη ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Ειδικότερα: 841 σε φορείς του Δημοσίου. 307 στον ΟΣΕ. 134 στο ΚΕΘΕΑ. 100 στο Γενικό Λογιστήριο. 86 στο ΚΗΥΚΥ. 62 σε περιφέρειες. 26 στο ΙΓΜΕ. 16 στο υπ. Οικονομικών. 9 στο υπ. Εξωτερικών.

Ντόρα Μπακογιάννη

Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι «"Συλλογική πολιτική ευθύνη" της κυβέρνησης για το "πρόβλημα" που ανέκυψε με την κακοδιαχείριση των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων, αναγνώρισε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως το κύριο βάρος της υπαιτιότητας ανήκει στον πρωθυπουργό. Το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να διαχειριστεί το χρόνο έως το Πάσχα με επικοινωνιακούς όρους και κινήσεις πολιτικού αποπροσανατολισμού».

Αθλητισμός

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι «τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων έβαλε η κυβέρνηση, μετά την απόφασή της να αναστείλει οριστικά τη λειτουργία των συνδέσμων όλων των αθλητικών ομάδων, επωμιζόμενη το υψηλό πολιτικό κόστος που προκαλεί μια τέτοια ενέργεια, αφού υπολογίζεται ότι οι οργανωμένοι οπαδοί ξεπερνούν, ανά την Ελλάδα, τους 200.000».

Ο ΛΟΓΟΣ προσθέτει ότι «την αναστολή λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και κατά συνέπεια την κατάργηση διάθεσης εισιτηρίων σε αυτούς, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, μετά από την ολοκλήρωση της χθεσινής συνάντησης που είχε με εκπροσώπους των ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, Ένωση Β' και Γ' Εθνικής κατηγορίας, ΕΟΚ, ΕΣΑΚΕ, ΕΟΠΕ και ΕΣΑΠ, για την αντιμετώπιση της βίας στο χώρο του αθλητισμού».

Η METRO υπογραμμίζει ότι «"Συνταγή"... Θάτσερ πρότεινε ο Ντέμης Νικολαΐδης για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Σούπερ Λίγκα, πρότεινε να ακολουθηθεί το μοντέλο που εφάρμοσε με επιτυχία η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, στα μέσα της δεκαετίας του '80, και το οποίο είχε ως αιχμή τον αποκλεισμό των ομάδων από τις διοργανώσεις της Ευρώπης».

Η METROPOLIS τονίζει ότι «την αναστολή λειτουργίας των συνδέσμων οργανωμένων οπαδών και κατ΄επέκταση την κατάργηση διάθεσης εισιτηρίων σε αυτούς ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού. Τι συζητήθηκε στη σύσκεψη της Σούπερ Λίγκας».

Οικονομία

Η CITY PRESS σημειώνει «ΙΟΒΕ: Σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ειδικά στις κατασκευές και στις υπηρεσίες. ΣΕΒ, ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ καταγγέλλουν την κομματική και κρατική κακοδιαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων. Το πασχαλινό τραπέζι αφορμή για την παραδοσιακή κερδοσκοπία και αισχροκέρδεια».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ