Το σχέδιό του για το τελικό καθεστώς του Κοσόβου παρουσίασε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο, Μάρτι Αχτισάαρι.
Στη χθεσινή κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, που διήρκεσε τέσσερις ώρες ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να απορρίψει την πρόταση του κ. Αχτισάαρι και επέμεινε στην έναρξη νέων διαπραγματεύσεων για το καθεστώς του Κοσόβου με νέο διαμεσολαβητή.
Ο σέρβος πρωθυπουργός χαρακτήρισε μονομερές το σχέδιο Αχτισάαρι -το οποίο προτείνει ανεξαρτησία υπό διεθνή επίβλεψη για τη σερβική επαρχία- και ζήτησε το πρόβλημα του πολιτικού μέλλοντος του Κοσόβου να διευθετηθεί με συμβιβασμό.
«Ποτέ και κανένας δεν θα μπορούσε να δώσει εντολή σε ειδικό απεσταλμένο να παραβιάσει την αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και να αλλάξει τα κρατικά σύνορα της Σερβίας», παρατήρησε ο κ.Κοστούνιτσα και πρόσθεσε: «Όσο είναι σε ισχύ ο Χάρτης του ΟΗΕ, για την πρόταση του κ. Αχτισάαρι δεν μπορεί να υπάρχει νομική βάση». Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, ο κ. Αχτισάαρι δεν απάντησε σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα - γιατί παραβιάζει το Χάρτη του ΟΗΕ, γιατί υφαρπάζει το 15% του εδάφους μιας χώρας και γιατί δεν υπάρχει άλλη λύση σύμφωνη με το Χάρτη του ΟΗΕ.
«Το πιο χαρακτηριστικό στην τοποθέτηση του κ. Αχτισάαρι ήταν η ιδέα ότι το Κόσοβο θα παραμείνει μοναδική περίπτωση στον κόσμο. Γιατί αναφέρεται αυτό εκ των προτέρων; Είναι φανερό ότι υπάρχει φόβος ότι με το Κόσοβο θα δημιουργηθεί προηγούμενο», υπογράμμισε ο κ.Κοστούνιτσα.
Τέλος εξέφρασε την άποψη ότι το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι δεν θα εγκριθεί εύκολα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. και πρόσθεσε ότι τα επιχειρήματα της Σερβίας κατά του σχεδίου ήταν ισχυρά.
Τις θέσεις του Κοσόβου προάσπισε ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), Γιοακίμ Ρίκερ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ανέγνωσε μέρος της ομιλίας του προέδρου του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου που ζητούσε να υιοθετηθεί χωρίς αναβολή το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι.
Στη συνέχεια ακολούθησαν διαβουλεύσεις των πρέσβεων των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ειδικού απεσταλμένου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
Αχτισάαρι: Μαραθώνιος η διαδικασία για το Κόσοβο
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο φινλανδός διπλωμάτης δήλωσε ότι η συνεδρίαση σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας λήψης απόφασης στον ΟΗΕ για το καθεστώς του Κοσόβου και εκτίμησε ότι πρέπει να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό νέο ψήφισμα για το Κόσοβο. «Η διαδικασία τώρα άρχισε. Αν είναι μαραθώνιος δρόμος, είμαστε κάπου στο 10ο χιλιόμετρο», σημείωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους.
Σχολιάζοντας τη ρωσική πρωτοβουλία να μεταβεί στο Κόσοβο αποστολή του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Αχτισάαρι είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί από το Συμβούλιο, πρόσθεσε όμως ότι ο επικεφαλής της UNMIK υπέβαλε πολλές φορές εκθέσεις για την κατάσταση στο Κόσοβο και «δεν θα ήταν άσχημο οι εκθέσεις αυτές να μελετηθούν διεξοδικά».
«Θεωρώ ότι είναι καλύτερο να υιοθετηθεί το συντομότερο δυνατό νέο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Νομίζω ότι κανένας δεν πρέπει να τρέφει αυταπάτες ότι δεν θα υπάρξει βία, αν καθυστερήσει η διαδικασία επίλυσης του ζητήματος του καθεστώτος», υπογράμμισε o ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κόσοβο.
Νέα συνάντηση της Ομάδας Επαφής τον Απρίλιο
Ο προεδρεύων του Σ.Α. του ΟΗΕ, πρέσβης της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Εμίρ Τζονς Πέρι, δήλωσε ότι η απόφαση για τα επόμενα βήματα θα ληφθεί από την Ομάδα Επαφής για το Κόσοβο και στη συνέχεια οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαμορφώσουν νέο ψήφισμα.
Ο κ. Πέρι αρνήθηκε να εκτιμήσει με ποια ταχύτητα θα προχωρήσει η διαδικασία, αλλά τόνισε ότι η Ομάδα Επαφής θα συνεδριάσει κατά τη διάρκεια του Απριλίου.
Υπάρχει «αξιοσημείωτη στήριξη» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στην ανεξαρτησία υπό διεθνή επίβλεψη, δήλωσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν πρόκειται σύντομα να διεξαχθεί ψηφοφορία για το ζήτημα του Κοσόβου. Όπως είπε, η χώρα του στήριξε το σχέδιο του κ. Αχτισάαρι.
Ο κ. Πέρι σημείωσε επίσης ότι ένα από τα διλήμματα στη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ήταν αν θα δοθεί προτεραιότητα στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας ή στο δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.
Σχολιάζοντας εξάλλου το ενδεχόμενο η Ρωσία να ασκήσει βέτο, ο πρέσβης της Βρετανίας, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει πρόταση ψηφίσματος για να ασκηθεί βέτο.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Βιτάλι Τσούρκιν, υπογράμμισε από την πλευρά του ότι η χώρα του αντιτίθεται στην επιβολή τεχνητών προθεσμιών στο ζήτημα του Κοσόβου και τάσσεται υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων. «Δεν μας αρέσουν οι προθεσμίες, είναι αμερικανικές τεχνητές προθεσμίες», ανέφερε σε δήλωσή του στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.