Πολιτιστικά
Τετάρτη, 04 Απριλίου 2007 15:22

Στο φως ρωμαϊκοί τάφοι και είδος αρχαίου θεάτρου στην Κεφαλονιά

Στο φως ήρθαν σημαντικές αρχαιότητες κατά τις ανασκαφικές εργασίες σε ακίνητο στο Φισκάρδο Κεφαλλονιάς.

Στο ΝΔ τμήμα του ακινήτου, ιδιοκτησίας Ρ. Ντονάδου και Π. Καραβά, ερευνήθηκε ταφικός θάλαμος με είδος προθαλάμου ρωμαϊκής περιόδου. Στον απέναντι τοίχο της εισόδου του θαλάμου, υπάρχουν δύο κόγχες για τοποθέτηση προτομών. Στο εσωτερικό του και σε ακανόνιστη διάταξη ερευνήθηκε, καμαροσκεπής τάφος, λίθινη ακόσμητη σαρκοφάγος, κτιστός κιβωτιόσχημος τάφος και δύο εγχυτρισμοί. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καμαροσκεπής τάφος του οποίου η όψη παραπέμπει σε αρχιτεκτονική όψη κτιρίου με αέτωμα, ενώ συγκινητική λεπτομέρεια αποτελεί η θύρα του, η οποία ακόμα και σήμερα ανοιγοκλείνει κανονικά όπως και στην αρχαιότητα.

Οι τάφοι ήταν ασύλητοι και απέδωσαν εντυπωσιακά ευρήματα όπως: γυάλινα αγγεία, πήλινα αγγεία, χρυσά ενώτια, χρυσά δακτυλίδια, δακτυλίδι με ερωτιδέα, δανάκη, φύλλα χρυσού, χρυσή περόνη, οστέινες περόνες, χάλκινα επιθέματα με ανάγλυφα προσωπεία, χάλκινη κλειδαριά, χάλκινα νομίσματα κ.α.

Στο ΒΑ τμήμα του οικοπέδου, όπου το έδαφος είναι επικλινές, εντοπίστηκε τμήμα διαμορφωμένου ανοικτού χώρου, δημόσιου χαρακτήρα που κατά πάσα πιθανότητα ταυτίζεται με θέατρο. Αυτό συνεχίζεται προς όλες τις κατευθύνσεις και κατ’επέκταση κάτω από το οδόστρωμα της οδού «Αποδήμων Ερρισιάννων» και κάτω από την νεοαναγειρόμενη οικοδομή, η οποία κατασκευάστηκε ύστερα από απόφαση της Εφορείας.

Σημειωτέον ότι στο χώρο της εκσκαφής για τη θεμελίωση της οικοδομής, είχε προηγηθεί δοκιμαστική τομή σε όλο το χώρο της εκσκαφής, χωρίς να εντοπιστούν οικοδομικά λείψανα. Για την καλύτερη τεκμηρίωση του μνημείου, η ΛΕ' ΕΠΚΑ, αφού προηγουμένως εξασφάλισε την γραπτή συγκατάθεση του ιδιοκτήτη του απέναντι ακινήτου κ. Καρελά, προχώρησε σε αυτό στη διενέργεια δοκιμαστικών τομών με αποτέλεσμα να εντοπιστεί δεύτερος ταφικός θάλαμος, αλλά όχι το θέατρο. Στη συνέχεια, η Εφορεία ζήτησε από το Δήμο Ερίσσου την επέκταση του ανασκαφικού σκάμματος επί της οδού «Αποδήμων Ερισσιάνων» όπου κατά την ανασκαφική έρευνα αποκαλύφθηκε η συνέχεια του μνημείου.

Σημειώνεται ότι, τα τελευταία χρόνια στη γύρω περιοχή και πλησίον του χώρου του λεγόμενου θεάτρου, η αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως, σημαντικά αρχιτεκτονικά σύνολα της ρωμαϊκής περιόδου, όπως πλακοστρωμένο αύλειο χώρο γύρω από τον οποίο αναπτύσσονται οικήματα, οργανωμένο νεκροταφείο και βαλανείο. Σε σχέση με το κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό κέντρου του αρχαίου οικισμού, το θέατρο βρίσκεται στα ΝΔ του.

Από τα μέχρι τώρα ανασκαφικά δεδομένα διαπιστώνεται ότι το Φισκάρδο στην αρχαιότητα αποτελούσε σημαντικό ναυτικό σταθμό μεταξύ Ιταλικής και Ελληνικής χερσονήσου και διατηρούσε άμεσες επαφές με τη ρωμαϊκή αποικία της Νικόπολης.

Το αποκαλυφθέν τμήμα του θεάτρου (μήκος7.65μ. διαμ.ορχ.5.45μ) διατηρείται σε άριστη κατάσταση, με εξαίρεση τμήμα του που διαταράχθηκε κατά την εκσκαφή. Συγκεκριμένα, έχει αποκαλυφθεί τμήμα του κοίλου και της πλακοστρωμένης ορχήστρας. Το κοίλο έχει τέσσερις σειρές εδωλίων, εκ των οποίων η πρώτη φέρει ερεισίνωτο που σχηματίζεται από όρθια τοποθετημένες λίθινες πλάκες. Τύπου διαζώματος χωρίζει την πρώτη σειρά εδωλίων από τις ανώτερες. Στην ανώτερη κερκίδα σχηματίζεται ορθογώνια κόγχη, πιθανότατα θεωρείο. Η κόγχη αποτελεί ιδιόμορφο αρχιτεκτονικό στοιχείο που δεν απαντάται σε θέατρα και για το λόγο αυτό διατηρούνται ορισμένες επιφυλάξεις ως προς τη ταυτότητα του μνημείου. Ως προς τον μικρό αριθμό των κερκίδων του μπορεί να συγκριθεί με ωδείου ή με των γνωστών θεάτρων της Αμβρακίας και της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου. Πάντως είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ένα τέτοιο μνημείο όχι μόνο στη Κεφαλονιά, αλλά σε όλα τα Επτάνησα.

Σύμφωνα με το ΥΠ.ΠΟ, η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας, αφού προηγουμένως λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς, θα αποκαλύψει την ταυτότητα του μνημείου.