Κινέζοι ερευνητές αναπτύσσουν ένα βηματοδότη που θα παίρνει ενέργεια όχι από την καρδιά του ασθενούς.
Εδώ και αρκετό καιρό γίνονται προσπάθειες για την δημιουργίας μιας νέας γενιάς βηματοδοτών που να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής αλλά και μεγαλύτερη αυτονομία ώστε να αποφεύγονται οι χειρουργικές επεμβάσεις για την αντικατάσταση τους. Έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών μοντέλα και τεχνολογίες. Η τελευταία ερευνητική προσπάθεια έρχεται από το Πανεπιστήμιο Shanghai Jiao Tong στην Κίνα. Οι ερευνητές αναπτύσσουν ένα βηματόδοτη που δεν χρησιμοποιεί κάποιου είδους μπαταρία αλλά αξιοποιεί ως πηγή ενέργειας την καρδιά τους ασθενούς.
Αν η κατασκευή του νέου βηματοδότη ολοκληρωθεί και αποδειχθεί λειτουργικός και ασφαλής τότε θεωρητικώς τουλάχιστον από την στιγμή που θα τοποθετηθεί στον ασθενή δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά αντικατάσταση. Στο κέντρο του βηματοδότη υπάρχουν στρώματα πιεζοηλεκτρικών υλικών τα οποία παράγουν ενέργεια κάθε φορά που ασκείται σε αυτά κάποια πίεση.
Οι ερευνητές έχουν ακόμη να επιλύσουν ορισμένα σημαντικά ζητήματα της συσκευής πριν ξεκινήσουν τις δοκιμές της. Πρέπει να αναπτύξουν τον πιο εύκολο, ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο εμφύτευσης της συσκευής στον ασθενή. Πρέπει επίσης βρουν τρόπο ώστε να παραμένει η συσκευή σταθερή στην θέση της για πάντα και να λειτουργούν άψογα όλα τα συστήματα από τα οποία αποτελείται.