Τα Ηνωμένα Εθνη κοινοποίησαν σήμερα στην κυπριακή κυβέρνηση την επιστολή του τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, με την οποία κωδικοποιούνται οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς σχετικά με την παρούσα φάση του Κυπριακού και ειδικότερα σε σχέση με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου.
Αυτό ανακοίνωσε σήμερα μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χριστόδουλος Πασιαρδής, λέγοντας πως η κυπριακή πλευρά θα τοποθετηθεί μετά την ολοκλήρωση της μελέτης της επιστολής.
Ερωτηθείς αν η Λευκωσία είναι αισιόδοξη ότι τα πράγματα μπορούν να προχωρήσουν σε σχέση με τη διαδικασία της 8ης Ιουλίου, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε πως «δεν θέλουμε στο παρόν στάδιο, και ενόσω διαρκεί η μελέτη του εγγράφου αξιολόγησης της τουρκικής πλευράς, να προβούμε σε οποιοδήποτε σχόλιο».
«Θα περιοριστώ μόνο να πω ότι, κρίνοντας από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η τουρκική πλευρά δεν είναι και ιδιαίτερα φανατική υπέρ της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του εκπροσώπου του κ. Ταλάτ, Χασάν Ερτσακιτζά, ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά ετοιμάζει και προσπαθεί να εφαρμόσει πακέτα που θα έπρεπε να είναι το αντικείμενο των τεχνικών επιτροπών και των ομάδων εργασίας», ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «με αυτή τη θέση και άποψη του κ. Ερτσακιτζά δυστυχώς για τον ίδιο δεν συμφωνούν ούτε τα Ηνωμένα Εθνη, ούτε νομίζω και η διεθνής κοινότητα».
«Ειλικρινά -πρόσθεσε- δεν αντιλαμβανόμαστε πώς και γιατί ο κ. Ερτσακιτζά οσφραίνεται εχθρότητα από το πακέτο των νέων μέτρων που προτείνουμε για τους Τουρκοκυπρίους και δίδει σε αυτή τη χειρονομία μας οποιανδήποτε πολιτική διάσταση».
«Εάν η προσπάθειά μας για οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και για οικονομική ενοποίηση της χώρας μας θεωρείται από τον κ. Ερτσακιτζά πράξη εχθρική, είμαι βέβαιος ότι η τεράστια πλειοψηφία των Τ/Κ που απολαμβάνει ήδη των προηγούμενων κοινωνικών και οικονομικών μέτρων που δώσαμε διαφωνεί πλήρως μαζί του», παρατήρησε ο κ. Πασιαρδής και συμπλήρωσε: «Αυτό βέβαια μπορεί να μην ενδιαφέρει τον κ. Ερτσακιτζά, αφού πρωτίστως στόχος της τουρκικής πλευράς δεν είναι η οικονομική αναβάθμιση των Τ/Κ, αλλά η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει ενημέρωση για τη σημερινή συνάντηση του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, με τους πρεσβευτές των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Λευκωσία, ο κ. Πασιαρδής είπε πως δεν έχει υπόψη του κάτι τέτοιο.
Συνάντηση Μόλερ με τους πέντε πρεσβευτές
Διπλωματικές πηγές δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό το φως της ανακοίνωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, της δήλωσης των πέντε πρεσβευτών που εκδόθηκε μετά από συνάντηση τους στη Λευκωσία με τον κ. Ταλάτ και της αξιολόγησης στην οποία προέβη η τουρκοκυπριακή πλευρά, αναφορικά με τη συμφωνία της 8ης Ιουλίου 2006.
Οι ίδιες πηγές είπαν ότι στη σημερινή συνάντηση συμφωνήθηκε όπως τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προσφέρουν πλήρη υποστήριξη στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και του εκπροσώπου τους στην Κύπρο κ. Μόλερ, για προώθηση της διαδικασίας για εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου.
Επαναβεβαιώθηκε παράλληλα η υποστήριξη των πέντε χωρών στην επανέναρξη πλήρων διαπραγματεύσεων με στόχο τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και η ανάγκη για άμεση δημιουργία και λειτουργία των δικοινοτικών ομάδων εργασίας και των τεχνικών επιτροπών, σύμφωνα με τις πρόνοιες της συμφωνίας του Ιουλίου 2006.
Οι πέντε πρεσβευτές επανέλαβαν, τέλος, την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε διαρκή και συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.
Πηγή: ΚΥΠΕ