Για λόγους προστασίας μεταφέρθηκαν κάποια αντικείμενα χθες το βράδυ από το Τατόι, όπου ως αργά βρισκόταν και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, μετά την εσπευσμένη επιστροφή της από την περιοδεία της στις Κυκλάδες.
Tο μεσημέρι της Τρίτης, αμέσως μόλις εκδηλώθηκε η φωτιά στην περιοχή της Βαρυμπόμπης και λόγω της γειτνίασης της περιοχής με το π. βασιλικό κτήμα Τατοΐου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεννόηση με την Υπουργό Λίνα Μενδώνη, απομάκρυναν για προληπτικούς λόγους ιδιαίτερης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας αντικείμενα από τους χώρους φύλαξής τους, εντός του ιστορικού πυρήνα του κτήματος.
Μία αντίστοιχη επιχείρηση -για προληπτικούς επίσης λόγους- πραγματοποιήθηκε και κατά τις νυχτερινές ώρες παρουσία της Υπουργού. Ο συστηματικός τρόπος καταγραφής, τεκμηρίωσης και αποθήκευσης των αντικειμένων, όπως έχει οργανωθεί στους χώρους φύλαξής τους από την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεώτερων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ, επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους. Τα αντικείμενα θα επιστρέψουν στο Τατόι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Παράλληλα, απομακρύνθηκαν ευαίσθητα όργανα και εξοπλισμός των Υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ.
Η υπογειοποίηση των καλωδίων εντός του κτήματος, η συστηματική αποψίλωση σε όλη την έκτασή του και η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, εργασίες που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο Μαΐου - Ιουλίου 2021, ήταν καθοριστικοί παράγοντες για την προστασία του κτήματος. Η Πολιτική Προστασία και η Πυροσβεστική Υπηρεσία έδωσαν σκληρή μάχη, προκειμένου να μην επεκταθεί η φωτιά και να προστατευθεί το π. βασιλικό κτήμα. Συνεχώς παρόντα στο Τατόι είναι τα στελέχη του Αστυνομικού Σταθμού και αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η Λίνα Μενδώνη, διέκοψε υπηρεσιακό ταξίδι στις Κυκλάδες και επέστρεψε εσπευσμένα στην Αθήνα. Με κλιμάκιο αρμοδίων στελεχών του ΥΠΠΟΑ πραγματοποίησε αυτοψία στο Τατόι και συντόνισε τις σχετικές διαδικασίες, ενώ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.
Σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί σύσκεψη υπό την Υπουργό με την συμμετοχή των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων, προκειμένου να δρομολογηθούν οι επόμενες ενέργειες. Αύριο το πρωί η Υπουργός θα πραγματοποιήσει και νέα αυτοψία στο κτήμα.
Βασίλης Κουτσαβλής: «Γλιτώσαμε τα χειρότερα»
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Κτήματος Τατοΐου κ. Βασίλης Κουτσαβλής, μιλώντας σε κρατικό τηλεοπτικό σταθμό, εξέφρασε την ανακούφισή του που η φωτιά δεν επεκτάθηκε στον ιστορικό πυρήνα των πρώην Βασιλικών Κτημάτων.
«Γλιτώσαμε τα χειρότερα. Η εστία που “ξέφυγε” από την Βαρυμπόμπη ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για το Κτήμα, αλλά η Πολιτική Προστασία έκανε πολύ γρήγορα μια ζώνη προστασίας και ανέκοψε την πορεία της φωτιάς προς τα πάνω. Αυτό σημαίνει ότι δεν χάσαμε τον ιστορικό πυρήνα, αν και ένα μεγάλο κομμάτι του κτήματος κάηκε. Γεγονός πολύ αποκαρδιωτικό.
Αν έφτανε η φωτιά στον ιστορικό πυρήνα, με κτήρια όπου φυλάσσονται 100.000 αντικείμενα με έργα τέχνης, αυτοκίνητα, άμαξες που ήταν αδύνατο να μετακινηθούν μέσα στη νύχτα και να πάνε οπουδήποτε. Ο κόσμος έτσι όπως έχει μάθει το Τατόι, θα συνεχίσει να πηγαίνει και να απολαμβάνει τη βόλτα».
Και όπως πρόσθεσε, «ανεβαίνοντας κανείς στο Τατόι θα περνάει την ιστορική καταστροφή, πριν φτάσει στον ιστορικό του πυρήνα. Κάηκε όλο το κομμάτι των φυσικών ορίων του κτήματος που φτάνει στην Εθνική Οδό».
Τον προβληματισμό ωστόσο εξέφρασε για τον τρόπο επιλογής των αντικειμένων κατά τη επιχείρηση διάσωσής τους: «Ποιος αποφασίζει τι είναι πολύτιμο στο Τατόι από τα 100.000 αντικείμενα. Θα πάρουμε τους πίνακες και θα αφήσουμε τις άμαξες και τις Rolls Royce να καούν;».
Σύμφωνα με τον κ. Κουτσαβλή, «αυτά είναι πολύ σημαντικά θέματα τα οποία πρέπει να δούμε για την επόμενη μέρα για τη διαχείριση του Κτήματος Τατοϊου. Χρειάζεται επιχειρησιακό σχέδιο εκκένωσης των Ανακτόρων. Το ζητάμε δέκα χρόνια τώρα και θα πρέπει επιτέλους να καταρτιστεί. Δεν μπορούν να απομακρυνθούν ελάχιστα αντικείμενα τη στιγμή που οι προσβάσεις στο Κτήμα είχαν κλείσει. Eδώ και είκοσι χρόνια δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την πυροπροστασία του Τατοΐου. Χρειάζεται μία περιμετρική ζώνη πυρασφάλειας του ιστορικού πυρήνα των 6.000 στρεμμάτων».
Και όπως τόνισε, «αυτό που ξεκίνησε να γίνεται, κακήν κακώς για να μην ανέβει η φωτιά στον ιστορικό πυρήνα. Αυτή η ζώνη πυρασφαλείας έπρεπε να έχει γίνει χθες. Αν έφτανε στον ιστορικό πυρήνα, μιλάμε για την καρδιά του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας. Θα καταστρεφόταν το ωραιότερο δάσος που έχει η Αττική και αποτελεί διέξοδο για τους Αθηναίους που το επισκέπτονται. Αύριο πρέπει να ξεκινήσει η αναδάσωση».