Τεχνολογία-Επιστήμη
Τετάρτη, 04 Αυγούστου 2021 23:23

Εμφύτευμα για αναγέννηση οστών

Αναγεννητικό εμφύτευμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιδιόρθωση ζημιών σε οστά μετά από τραυματισμούς, εγχειρήσεις ή οστεοπόρωση ανέπτυξαν ερευνητές στο University of Nebraska Medical Center και στο University of Nebraska-Lincoln.

Αναγεννητικό εμφύτευμα που θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιδιόρθωση ζημιών σε οστά μετά από τραυματισμούς, εγχειρήσεις ή οστεοπόρωση ανέπτυξαν ερευνητές στο University of Nebraska Medical Center και στο University of Nebraska-Lincoln.

Οι φίλοι των κόμικ ίσως θυμηθούν τον υπερήρωα «Wolverine» και τις εντυπωσιακές δυνατότητες αυτοθεραπείας του. Το εμφύτευμα αυτό μπορεί να μην φτάνει τον...οξύθυμο ήρωα, ωστόσο σίγουρα εφαρμόζεται πολλά υποσχόμενο σε ένα μεγάλο εύρος εφαρμογών: Είναι ένα βιοδιασπώμενο, βασιζόμενο σε νανοΐνες εμφύτευμα, ή «ικρίωμα», το σχέδιο του οποίου θα μπορούσε να βοηθήσει στην καλύτερη αναγέννηση του οστού καθοδηγώντας αποτελεσματικά τη «μετανάστευση» κυττάρων στον χώρο της ζημιάς.

Όταν εμφυτεύθηκε σε ποντίκια με προβλήματα στα οστά, το κυλινδρικό αυτό ικρίωμα βοήθησε στην αναγέννηση οστού που ήταν πυκνότερος, πιο ογκώδης και πιο παρόμοιος με τον γύρω ιστό σε σχέση με άλλα αντίστοιχα σχέδια.

Το εμφύτευμα τόνωσε την αναγέννηση ακόμα και χωρίς τη βοήθεια εξωτερικής προέλευσης βλαστοκυττάρων (παραγόντων ανάπτυξης) που βοηθούν στην ενίσχυση της θεραπείας, μα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ρυθμιστικά προβλήματα και παρενέργειες που κυμαίνονται από φλεγμονή μέχρι ανεξέλεγκτο σχηματισμό ιστών.

«Μέχρι τώρα δεν έχουμε βρει ικριώματα που να έχουν καλύτερες επιδόσεις από το δικό μας» είπε ο Τζινγκγουέι Σιέ, καθηγητής χειρουργικής στο UNMC. «Κλειδί είναι η δομή».

Η συγκεκριμένη δομή προκύπτει από ένα πρόσφατο μηχανικό επίτευγμα, του οποίου ηγήθηκε ο Σιέ, το οποίο μετέτρεψε μια πολλά υποσχόμενη μα περιορισμένη προσέγγιση δύο διαστάσεων σε ένα αξιοθαύμαστο τρισδιάστατο επίτευγμα.

Το αναγεννηθέν οστό περιλαμβάνει περισσότερα ορυκτά που είναι απαραίτητα στον σχηματισμό υγιών οστών. Ήταν χαρακτηριστικά πυκνότερο, κάτι που σημαίνει πως θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της οστεοπόρωσης. Επίσης, αναπτύχθηκε στην ίδια κατεύθυνση με το ικρίωμα, ακολουθώντας το.

Ο Σιέ και οι συνάδελφοί του τώρα αποσκοπούν σε μεγάλης κλίμακας δοκιμές σε ζώα και πειράματα με μεγάλα οστά. «Ακόμα προσπαθούμε να βελτιστοποιήσουμε τη δομή» είπε χαρακτηριστικά.