Τεχνολογία-Επιστήμη
Σάββατο, 31 Ιουλίου 2021 15:00

Η σεληνάκατος της αποστολής Apollo 11 ίσως είναι ακόμη εν ζωή

Ο «Αετός» ίσως δεν καταστράφηκε μετά την εγκατάλειψη του αλλά συνεχίζει να πετά γύρω από την Σελήνη.

Μπορεί η φράση «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο ένα μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα» που είπε ο Νιλ Άρμστρονγκ πατώντας το έδαφος της Σελήνης να ήταν αυτή που έμεινε στην ιστορία αλλά η φράση «Ο Αετός προσεδαφίστηκε» που είχε πει στο κέντρο ελέγχου της NASA λίγες ώρες νωρίτερα ήταν πιο σημαντική. Επιβεβαίωνε την επιτυχή έκβαση της αποστολής Apollo 11 που ήταν να φτάσει με ασφάλεια ο άνθρωπος πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης. Το μόνο που είχε να κάνει στην συνέχεια ο Νιλ Άρμστρονγκ ήταν να ανοίξει την πόρτα της σεληνακάτου που είχε ονομαστεί «Αετός» και να κατέβει την μικρή σκάλα μέχρι το έδαφος του φυσικού μας δορυφόρου.

Όταν ο Άρμστρονγκ και ο Μπαζ Όλντριν που τον συνόδευε στην ιστορική αποστολή ολοκλήρωσαν όλα όσα είχαν να κάνουν στην επιφάνεια της Σελήνης μπήκαν στην σεληνάκατο και επέστρεψαν στο σκάφος που θα τους μετέφερε πίσω στην Γη. Η σεληνάκατος εγκαταλείφθηκε και τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον ισημερινό της Σελήνης σε ύψος 125 χλμ από την επιφάνεια της.

Τα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές επανδρωμένες αποστολές στην Σελήνη και η NASA γνωρίζει που βρίσκονται ή τι συνέβη με τις σεληνακάτους που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτές τις αποστολές. Όμως η τύχη του Αετού παραμένει άγνωστη. Μέχρι σήμερα η NASA θεωρούσε ότι επειδή η σεληνάκατος είχε ασταθή τροχιά κάποια στιγμή έπεσε στην επιφάνεια της Σελήνης και καταστράφηκε. Παρόλα αυτά δεν έχουν εντοπιστεί κάποια ίχνη αυτής της σύγκρουσης.

Ένας ανεξάρτητος ερευνητής, ο Τζέημς Μίντορ, από την Καλιφόρνια αφού συγκέντρωσε όλα τα δεδομένα της αποστολής και ειδικά αυτά που αφορούσαν την θέση και την πτήση του μητρικού σκάφους της αποστολής Apollo 11 αλλά και του Αετού πραγματοποίησε σειρά προσομοιώσεων η οποία έδειξε ότι η σεληνάκατος είναι πολύ πιθανό να εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά στο ίδιο ακριβώς σημείο που ήταν όταν εγκαταλείφθηκε. Ο Μίντορ υποστηρίζει ότι μια απλή παρακολούθηση της συγκεκριμένης περιοχής με τα σημερινά τεχνικά μέσα που διαθέτουμε θα αποκαλύψει εύκολα τον Αετό αν πράγματι αυτός εξακολουθεί να υπάρχει και να περιστρέφεται γύρω από το φεγγάρι.