«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα, γράφει η Βάσω Βεγίρη.
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
«Μαύρα σύννεφα» αρχίζουν να μαζεύονται απειλητικά για την αγορά τόσο της Θεσσαλονίκης όσο και άλλων περιοχών της ελληνικής περιφέρειας, σύμφωνα με τους θεσμικούς εκπροσώπους τους, καθώς οι φετινές θερινές εκπτώσεις εξελίσσονται απογοητευτικά, ιδιαίτερα για τα ελληνικά μικρά εμπορικά καταστήματα.
Οι Εμπορικοί Σύλλογοι της Θεσσαλονίκης αλλά και της Καλαμαριάς κάνουν λόγο για ξεκάθαρη νέα μείωση τζίρων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων σε σύγκριση με το εκ των πραγμάτων κακό 2020 -πόσο μάλλον σε σύγκριση με το 2019- και εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το τι μέλλει γενέσθαι από το φθινόπωρο με τα «λουκέτα», δεδομένου ότι έχει σταματήσει και μια σειρά από τα μέτρα στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων που υπήρχαν στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας και αφορούσαν τα ενοίκια, ενώ θα πρέπει να επιστραφούν κάποιες προκαταβολές κ.ο.κ.
Για χαμηλές πτήσεις στην αγορά παρά τις εκπτώσεις και περιορισμένη αγοραστική κίνηση έχει κάνει λόγο και ο Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, που σε συνδυασμό με τα συσσωρευμένα προβλήματα εντείνουν τα ήδη προϋπάρχοντα προβλήματα ρευστότητας, ενώ ούτε ο τουρισμός ούτε η εστίαση δουλεύουν σωστά και τα προβλήματα από αυτούς τους κλάδους εύλογα μεταφέρονται στην αγοραστική κίνηση.
Ανάλογες τοποθετήσεις του εμπορικού κόσμου μπορεί να βρει κανείς και σε τοπικά μέσα ενημέρωσης άλλων νομών της χώρας, παρά τις αντίθετες ίσως εκτιμήσεις άλλων φορέων στην Αθήνα, ενώ πρόσθετο προβληματισμό προκαλεί στον εμπορικό κόσμο η πορεία του νέου, τέταρτου κύματος της πανδημίας και οι προαναγγελίες -το προηγούμενο διάστημα- του υπουργείου Ανάπτυξης για κυρώσεις στους ανεμβολίαστους πολίτες, ήτοι και καταναλωτές, όσον αφορά την πρόσβασή τους στα καταστήματα.
Εντός των προσεχών ημερών στο μεταξύ -συγκεκριμένα στις 6 Αυγούστου- η Ελλάδα θα λάβει, όπως ανακοινώθηκε από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα πρώτα 4 δισ. ευρώ από το σύνολο των 30,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης για τη χώρα μας, που μαζί με τα 12,7 δισ. ευρώ δάνεια αναμένεται να κινήσουν διπλάσιους επενδυτικούς πόρους, δηλαδή 60 δισ. ευρώ.
Ο νέος αυτός «ενάρετος κύκλος», στον οποίον φαίνεται ότι μπαίνει οσονούπω η χώρα, εκ των πραγμάτων θα έχει μεσομακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα για την καθημερινότητα όλων και η ελληνική οικονομία έχει όντως ανοίξει μέσω των αλλεπάλληλων μνημονίων της εποχής της μεγάλης κρίσης τομείς που στο παρελθόν αποτελούσαν «άβατο» για τη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα.
Μέχρι αυτά όμως να μπορέσουν να γίνουν αισθητά στη ρευστότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και τη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και με δεδομένη τη συνέχιση της πανδημίας, καλό θα ήταν να υπάρχει μέριμνα και προαναγγελίες στήριξης και όχι απειλών, καθώς οι μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, παρά τον αποδεκατισμό τους στα χρόνια της κρίσης, παραμένουν βασικός παράγοντας της ελληνικής οικονομίας.