Κοινωνία
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 16:47

Κ. Τσιάρας: Θα διερευνηθεί γιατί δεν ανακοινώθηκε από την Εισαγγελία στον Ιατρικό Σύλλογο η καταδίκη του γιατρού της 14χρονης

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία, όταν κάποιοι ασκούν με ανευθυνότητα το λειτούργημα που επέλεξαν να ακολουθήσουν ως επαγγελματική ενασχόληση και η Πολιτεία αποτυγχάνει να ελέγξει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να προστατέψει τους πολίτες από τους επίορκους επαγγελματίες». Αυτό ανέφερε ο υπ. Δικαιοσύνης, Κ. Τσιάρας, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τριανταφυλλίδη σχετικά με το γεγονός που αναδείχθηκε από τον θάνατο της 14χρονης από την Επανομή Θεσσαλονίκης, ότι ο χειρουργός- ιατρός που τη χειρούργησε, ενώ είχε καταδικαστεί δύο φορές για ιατρικές πράξεις, οι αποφάσεις εκείνες και κυρίως η τελεσίδικη, δεν είχαν κοινοποιηθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να του ασκήσει τον πειθαρχικό έλεγχο που προβλέπεται.

«Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία, όταν κάποιοι ασκούν με ανευθυνότητα το λειτούργημα που επέλεξαν να ακολουθήσουν ως επαγγελματική ενασχόληση και η Πολιτεία αποτυγχάνει να ελέγξει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να προστατέψει τους πολίτες από τους επίορκους επαγγελματίες». Αυτό ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωσταντίνος Τσιάρας, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη σχετικά με το γεγονός που αναδείχθηκε από τον θάνατο της 14χρονης από την Επανομή της Θεσσαλονίκης, ότι ο χειρουργός- ιατρός που τη χειρούργησε, ενώ είχε καταδικαστεί δύο φορές για ιατρικές πράξεις, οι αποφάσεις εκείνες και κυρίως η τελεσίδικη, δεν είχαν κοινοποιηθεί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, προκειμένου να του ασκήσει τον πειθαρχικό έλεγχο που προβλέπεται.

Ο υπουργός ανέφερε πως, ενώ το σχετικό νομικό πλαίσιο υπάρχει και μάλιστα από το 1957, που επικαιροποιήθηκε και με τον ν.4512/2018, για το τι πρέπει να γίνεται σχετικά με τη γνωστοποίηση καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος γιατρών προς τους ιατρικούς συλλόγους, όπως επίσης από το 2021 υπάρχει και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, στο πλαίσιο της εποπτικής της αρμοδιότητας, σχετικό έγγραφο που έχει αποσταλεί σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας, «δυστυχώς στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν έγινε. Αυτή είναι η αλήθεια» είπε.

Ο υπουργός αποσαφήνισε πως ο έλεγχος για αυτή την παράλειψη της Εισαγγελίας Θεσσαλονίκης «ασκείται από τα αρμόδια δικαστικά όργανα» κι ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης «δεν έχει τη δυνατότητα ούτε να παραγγείλει πειθαρχική ή ενδεχόμενη ποινική δίωξη».

Αυτό, όμως, που προανήγγειλε ο υπουργός ότι θα κάνει στο πλαίσιο που θεσμικά του επιτρέπεται από το Σύνταγμα είναι ότι θα ζητήσει τόσο από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όσο και από τη Διοίκηση του Εφετείου Θεσσαλονίκης να διερευνηθούν όλες οι πλευρές αυτής της υπόθεσης. «Και για τον λόγο αυτόν θα τους στείλω και το κείμενο της ερώτησής σας, αλλά και τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίασης, της συζήτησης, ούτως ώστε να λάβουν γνώση και να προβούν σε όλες τις κατά την κρίση τους επιβεβλημένες ενέργειες» προσέθεσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης ανέφερε πως «οι πολίτες αναμένουν πειστικές εξηγήσεις κι όχι τη γνωστή επωδό "και 'ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα". Αυτή η υπόθεση, είπε, «ξεπερνά κομματικές πολιτικές αντιπαραθέσεις», καθώς «μιλάμε για ζωή και θάνατο. Μιλάμε για υποθέσεις οι οποίες αγγίζουν τις πιο ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας μας. Πρέπει να δοθούν άμεσα απαντήσεις. Ποιοι έφταιξαν και δεν εστάλη εδώ και εννέα χρόνια από το Εφετείο Θεσσαλονίκης στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση του εν λόγω ιατρού; Τι απαντάτε στις οικογένειες των επόμενων θυμάτων του 2017 και του 2021 που αναρωτιούνται και θα μείνουν με το παράπονο ότι αν είχε σταλεί έγκαιρα η αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση και ο Ιατρικός Σύλλογος έκανε το χρέος του, ενδεχομένως σήμερα τα παιδιά τους θα ζούσαν;».

Πηγή: ΑΜΠΕ