Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 30 Ιουλίου 2021 10:25

Στην Γεωργία ζούσε το αρχαιότερο κυνηγόσκυλο

Ανακαλύφθηκαν απολιθώματα ενός άγνωστου προγονικού είδους σκύλου που ζούσε στην Γεωργία πριν από περίπου δύο εκατ. έτη και όπως φαίνεται ζούσε κοντά με τους ανθρώπους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες για το πότε έκαναν την εμφάνιση τους οι σκύλοι και το πότε και το πώς απέκτησαν στενή σχέση με τον άνθρωπο. Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι οι σκύλοι κατάγονται από τους λύκους (πιθανότατα τους γκρίζους) και πριν από μερικές χιλιάδες έτη ξεκίνησε η διαδικασία εξημέρωσης τους. Ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας μελέτησε απολιθώματα από μια περιοχή της Γεωργίας στην οποία έχουν ανακαλυφθεί κατά καιρούς πολλά παλαιοντολογικά και ανθρωπολογικά ευρήματα.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Scientific Reports» οι ερευνητές αναφέρουν ότι ανάμεσα στα απολιθώματα που μελέτησαν είναι και αυτά ενός πανάρχαιου είδους κυνηγόσκυλου που κατάγεται από την Ευρασία. Ο σκύλος Dmanisi (το όνομα της περιοχής που βρέθηκαν τα απολιθώματα) ζούσε σύμφωνα με τους ερευνητές μαζί με ανθρώπους πριν από περίπου 1,7 εκατ. έτη. Το τετράποδο ανήκει όπως λένε οι ερευνητές στο προγονικό είδος σκύλων Canis (Xenocyon) lycaonoides.

Oι ερευνητές αναφέρουν ότι τα απολιθώματα που μελέτησαν ανήκουν σε ένα νεαρό ενήλικο σκύλο που ζύγιζε περίπου 30 κιλά ο οποίος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με άλλα είδη άγριων σκύλων που γνωρίζουμε ότι ζούσαν την ίδια περίοδο. Η διαφορά με τα υπόλοιπα είδη είναι ότι αυτός ο σκύλος φαίνεται ότι ζούσε σε αγέλες που κυνηγούσαν μαζί τα θηράματα τους και ότι ανέπτυσσε κοινωνικές σχέσεις τόσο με τα μέλη της αγέλης του όσο και με άλλους σκύλους που δεν ανήκαν σε αυτή.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο σκύλος αυτός είναι πρόγονος του αφρικανικού κυνηγόσκυλου. Θεωρούν ότι ο σκύλος είχε επαφές με τους ανθρώπους που ζούσαν στην περιοχή και μένει να διαπιστωθεί τι είδους επαφές ήταν αυτές. Αν απλά συμβίωναν χωρίς να δημιουργούν ο ένας προβλήματα στον άλλο ή αν οι άνθρωποι είχαν αναπτύξει τόσο καλή σχέση που ο ένας βοηθούσε τον άλλο στο κυνήγι.