Πολιτική
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 08:56

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη θεσμική διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης και το ναυάγιο του Sea Diamond στη Σαντορίνη, κυριαρχούν στα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Κατά 42,5% αυξήθηκε η περιουσία των Ταμείων. Και για το 2007 η αύξηση των αποθεματικών τους από 21,8 δισ. ευρώ επί Σημίτη, θα υπερβεί τα 34 δισ. ευρώ! Καταρρίπτονται τα ψεύδη και οι συκοφαντίες της Αντιπολίτευσης.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θρίλερ με το "μαύρο κουτί". Στο VDR του πλοίου παραπέμπουν αρμόδιοι και πλοιοκτήτρια εταιρεία για τα αίτια του ναυαγίου.

* Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση αναβάλλει την απολογία για τα ομόλογα. Την επόμενη εβδομάδα ο Υπ. Οικονομίας στη Βουλή.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Το ελληνικό δημόσιο θα πληρώσει 100.000.000 $ για αποζημιώσεις από το ναυάγιο του "Sea Diamond". Δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή οι ασφαλιστές του Λονδίνου, επειδή το κρουαζιερόπλοιο μετακινήθηκε με ευθύνη του Λιμενικού.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: Ο Εισαγγελεύς στη ΛΑΡΚΟ και τα ομόλογα στη Βουλή. ¶ρχισαν τα όργανα.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Απαντήσεις σε μυθεύματα και ανακρίβειες. Με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ο Αλογοσκούφης ζητά να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή του Κοινοβουλίου. Θεσμική αντεπίθεση της κυβέρνησης για τα ομόλογα.

* ΕΘΝΟΣ: Εισαγγελέας για την αφαίμαξη του ΛΑΕΚ. Θύελλα για την αυθαίρετη ανάληψη 160 εκατ. ευρώ.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ:Πήγε στράφι το αυγό της στρουθοκάμηλου! Όλοι περίμεναν με την επιστροφή του από τα Γιάννενα να σπάσει κεφάλια ο Πρωθυπουργός αλλά...

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Να ξηλωθούν οι διοικήσεις των Ταμείων πρότεινε ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης στον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη. Στον Αλογοσκούφη το βάρος για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επιχείρηση απεγκλωβισμού από τη φουρτούνα των ομολόγων. Αντεπίθεση Καραμανλή με τέσσερις κινήσεις.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θάλασσα τα 'κανε ο υπουργός. ΠΑΣΟΚ: Ο Κεφαλογιάννης δεν εφάρμοσε τον νόμο.

* ΕΣΤΙΑ: "Αυτή είναι η Ελλάδα" ανέκραζε ο Πρωθυπουργός. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ έχει υπερβή κάθε όριο θρασύτητος.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Συμφέροντα στο βυθό. Επιχειρείται συσκότιση για το ποιος έδωσε εντολή για τη "μοιραία" μετακίνηση του κρουαζιερόπλοιου.

* Ο ΛΟΓΟΣ: "Ομολογεί αντεπίθεση. Γ. Αλογοσκούφης: "Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα για τα ομόλογα".

* ΤΑ ΝΕΑ: Κουκουλώνουν τα ομόλογα με 5 τρικ μετά τη συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη.

* Η ΝΙΚΗ: Έρμαιο συμφερόντων η κυβέρνηση. Μεγαλοεπιχειρηματίες υπεράνω των νόμων.

* ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ: "Σκοτώνουν" με μαζούτ τα λιμάνια του Αιγαίου, ενώ εκτόξευσαν τις τιμές των εισιτηρίων έως 207% για να καίνε καθαρό ντίζελ. Οι Έλληνες εφοπλιστές γράφουν στα παλιά τους παπούτσια τους νόμους της Ε.Ε.

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στο φως καταγγελίες - σοκ για τη βύθιση του πλοίου. Προδιαγεγραμμένο το έγκλημα.

* Η ΧΩΡΑ : Βγαίνει μπροστά ο Αλογοσκούφης στην υπόθεση των ομολόγων. Αποστομωτικές απαντήσεις στις επιθέσεις του ΠΑΣΟΚ.

* City Press: Υπόθεση ομολόγων ασφαλιστικών ταμείων.Τέσσερις κινήσεις για εκτόνωση της κρίσης.

* metro: Στον βυθό οι απαντήσεις. Θρίλερ με το "μαύρο κουτί" του Sea Diamond, στο οποίο έχει καταγραφεί η αλήθεια για το ναυάγιο.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νυστέρι τέλος για καρδιοπάθειες. Πρωτοποριακή μέθοδος στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Προστασία Θερμαϊκού με... ασάφειες!

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Στον... πάτο και η τουριστική κίνηση. Σε τι ελπίζουν οι τουριστικοί πράκτορες. Θεσσαλονίκη: μισές από πέρυσι οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Από το βυθό που κατέρχεται το "διαμάντι της θάλασσας" προκαλεί... τρικυμίες, ενώ αποκαλύπτονται ανασφαλή πολλά ελληνικά λιμάνια.

Περιουσία Ασφαλιστικών Ταμείων

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι «αύξηση σχεδόν κατά 10 δισ. ευρώ ή κατά 42,5% σημείωσε η περιουσία -κινητή και ακίνητη- των ασφαλιστικών ταμείων τα τελευταία χρόνια και από τα 21,8 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη του 2003 τα αποθεματικά των ταμείων έφτασαν στα 31,1 δισ. ευρώ το 2006. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, εντός του 2007 η περιουσία των ταμείων, δηλαδή η προίκα ασφαλισμένων και συνταξιούχων, θα προσεγγίσει και ίσως ξεπεράσει τα 34 δισ. ευρώ».

Ναυάγιο "Sea Diamond"

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει ότι «διαστάσεις θρίλερ προσλαμβάνει η βύθιση του Sea Diamond με δεδομένη την επιχειρούμενη συσκότιση όσον αφορά στο ποιος έδωσε την εντολή για τη "μοιραία" μετακίνηση του κρουαζιερόπλοιου. Μία μετακίνηση, ενώ στο πλοίο είχε σημειωθεί black out και το σκάφος αδυνατούσε να πλεύσει με ίδια μέσα».

Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι «επικίνδυνο για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα ήταν το κρουαζιερόπλοιο SEA DIAMOND του εφοπλιστή Κ. Λουίζου (όμιλος ΛΟΥΗΣ), που από τα ξημερώματα της Μ. Παρασκευής βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας της Σαντορίνης, "καταπίνοντας" δύο ανθρώπους. Η εταιρεία δεν έδωσε δεκάρα για τη στεγανότητα του πλοίου, η οποία αντιμετώπιζε σοβαρότατα προβλήματα! Επιπλέον, για το κέρδος είχαν κατασκευαστεί καμπίνες, όπως αυτή στην οποία βρίσκονταν οι δύο Γάλλοι αγνοούμενοι, σε τμήμα του πλοίου που αφενός θα έπρεπε να είχε στεγανά και αφετέρου απαγορεύεται ρητά από τους κανονισμούς!».

Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ «οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι οποίες είχαν ασφαλισμένο το καράβι, δεν προτίθενται να δώσουν ούτε ένα δολάρια για την ολική απώλεια του κρουαζιερόπλοιου, ενώ το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια».

Η METRO αναφέρει ότι «απαντήσεις σε πολλά από τα ερωτήματα για τη βύθιση του Sea Diamond αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα από τη νέα καταβύθιση του ρομποτικού σκάφους του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που άρχισε χθες. Όπως υποστηρίζουν άνδρες του Λιμενικού, οι εικόνες από το εσωτερικό του πλοίου αναμένεται να ρίξουν φως στις έρευνες και να ξεκαθαρίσουν το τοπίο σε σχέση τόσο με τους λόγους της βύθισής του όσο και με τους δύο αγνοούμενους».

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι «από τη στιγμή της πρόσκρουσης έως τη στιγμή που το πλοίο εγκαταλείφθηκε μεσολάβησαν περίπου 10-11 ώρες και είναι απορίας άξιον γιατί δεν δόθηκε τουλάχιστον εντολή στο VDR να σταματήσει την εγγραφή και να σώσει τα δεδομένα που είχε καταγράψει έως εκείνη τη στιγμή. Πόσω μάλλον γιατί το πλήρωμα περίμενε την ύστατη στιγμή για να αποσπάσει το VDR από τη γέφυρα του Sea Diamond".

Η ΝΙΚΗ γράφει ότι «ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας υποστήριξε ότι το σημείο όπου ρυμουλκήθηκε το κρουαζιερόπλοιο, υποδείχθηκε από τις λιμενικές αρχές. Πολιτικές ευθύνες στον Μ. Κεφαλογιάννη επιρρίπτει το ΠΑΣΟΚ, δημοσιοποιώντας προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο την ευθύνη των χειρισμών έχει το υπουργείο Ναυτιλίας. Μόλις χθες η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή να σφραγιστεί το ξενοδοχείο του ίδιου ομίλου στην Κέρκυρα, που λειτουργούσε παράνομα μετά το θάνατο δύο παιδιών τον Οκτώβριο».

Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι «το να κατηγορή κάποιος την Κυβέρνηση όταν έχη αποτύχει σε μία επιχείρηση διασώσεως ανθρωπίνων ζωών είναι θεμιτό. Όμως το να την κατηγορή όταν έχη επιτύχει απολύτως, είναι παράλογο. Και να το πράττη αυτό το ΠΑΣΟΚ, που κατά το ναυάγιο του Σάμινα με τα 80 ανθρώπινα θύματα ανέκραζε "Αυτή είναι η Ελλάδα", συνιστά ιταμή πρόκληση της νοημοσύνης κάθε Έλληνα. Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ!».

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "παράλειψη καθήκοντος ενσυνειδήτως ή από άγνοια καταλογίζει στον Μ. Κεφαλογιάννη το ΠΑΣΟΚ: Δεν εφάρμοσε το Π.Δ. 11 του 2002 και τον ν. 3497/2006, που ορίζουν ότι σε περιπτώσεις κινδύνου ρύπανσης της θάλασσας από πετρέλαιο, αρμόδιο να χειρισθεί την κατάσταση είναι μόνον το υπουργείο Ναυτιλίας Π. Ευθυμίου και Γ. Ανωμερίτης τονίζουν ότι ο υπουργός αναγόρευσε την πλοιοκτήτρια εταιρεία σε κεντρικό συντονιστικό κέντρο".

Ομόλογα - Κυβέρνηση

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει ότι "στην αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση για το θέμα των ομολόγων. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνεννοήθηκε χθες με τον υπουργό Οικονομίας το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που θα πάρει για την έξοδο από την κρίση. Το "ξήλωμα" 15 διοικήσεων Ταμείων, η κατάθεση αγωγών κατά τραπεζών - χρηματιστών, η ενημέρωση της Βουλής και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα ομόλογα αποτελούν την απάντηση της κυβέρνησης".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "σε επικοινωνιακή αντεπίθεση περνά η κυβέρνηση για το θέμα των ομολόγων. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης ζητά να ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το τι πραγματικά συνέβη με τα ομόλογα, ενώ την ίδια ώρα καταλαγιάζουν τα σενάρια περί ανασχηματισμού. Ο στόχος της αντεπίθεσης, στην οποία μεγάλο βάρος θα σηκώσει και ο υπουργός Οικονομίας, είναι να καταδειχθεί στην κοινή γνώμη η πραγματική διάσταση του θέματος των ομολόγων, να σταλεί το μήνυμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για πάταξη παρόμοιων φαινομένων, με απόδοση ευθυνών όταν καταλήξει σε πόρισμα η επιτροπή Ζορμπά, αλλά και να καταδείξει την ειδοποιό διαφορά της από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "παίρνει κεφάλια η κυβέρνηση! Όσο κι αν μοιάζει κυνικό, η αλήθεια είναι ότι το οικονομικό επιτελείο συνεπικουρούμενο από τον υπουργό Απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη, δεν είναι διατεθειμένοι να δεχθούν αλχημείες με τα χρήματα των ασφαλισμένων διακυβεύοντας σε αμφίβολες επενδύσεις συντάξεις και επιδόματα. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση δηλώνει διατεθειμένη και συνάμα αποφασισμένη να μην επαναλάβει λάθη που χαρακτήρισαν και στιγμάτισαν την εικοσαετή λαίλαπα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ".

Η ΧΩΡΑ υποστηρίζει ότι "στο πλευρό του πρωθυπουργού τάχθηκε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, λέγοντας ότι "η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτε στην υπόθεση των ομολόγων" , ενώ ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ζήτησε πρωτοβουλίες από τον Κ. Καραμανλή όχι όμως όπως ξεκαθάρισε για επικοινωνιακούς λόγους".

H City Press αναφέρει ότι "η κυβέρνηση ζητεί από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων πλήρη απογραφή των επενδύσεών τους. Θα στηρίξει ενδεχόμενα αιτήματά τους για διορθωτικές κινήσεις προς τις τράπεζες που διαχειρίστηκαν τα ομόλογα. Θα αλλάξουν πολλές διοικήσεις και ο τρόπος λειτουργίας των ασφαλιστικών ταμείων. Ασπίδα προστασίας από τον Αλογοσκούφη στον Τσιτουρίδη".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ επισημαίνει ότι "όσοι περίμεναν ότι με την επιστροφή του Πρωθυπουργού θ΄αρχίσουν να πέφτουν κεφάλια και η πολιτική "λαιμητόμος" θα έπαιρνε φωτιά, διαψεύστηκαν οικτρά. Ο Πρωθυπουργός διάλεξε άλλη πορεία και απέφυγε προς το παρόν να χαλάσει τις εσωκομματικές ισορροπίες αφ΄ενός και αφ΄ετέρου θέλει να δείξει ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης".

Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "στην κυβέρνηση εξετάζουν τα μέτρα με τα οποία θα περιορισθεί ο αρνητικός αντίκτυπος από τις αποκαλύψεις για τα ομόλογα, ωστόσο κανείς δεν είναι σίγουρος ακόμα για το αν αναμένονται και άλλες σημαντικές αποκαλύψεις".

Κατά την ΑΥΓΗ "στη Βουλή μεταφέρει το σκάνδαλο των ταμείων η κυβέρνηση με σκοπό αφενός να κερδίσει χρόνο, αφού η συζήτηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα κατόπιν αιτήματος του κ. Αλογοσκούφη στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αφετέρου για αν δείξει ότι σέβεται τους θεσμούς. Την επόμενη εβδομάδα άλλωστε θα δημοσιοποιηθούν και τα πορίσματα της Επιτροπής Ζορμπά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Για το μέλλον, για όταν δηλαδή θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, μετατίθενται και οι φημολογούμενες αλλαγές στις διοικήσεις των ταμείων".

ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν ότι "συγκάλυψη του σκανδάλου των ομολόγων επιχειρεί τώρα άρον άρον η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας σχέδιο πέντε σημείων που απαλλάσσει τους υπουργούς της από κάθε κατηγορία και κηρύσσει μοναδικούς ενόχους χρηματιστηριακές εταιρείες και διοικήσεις ταμείων".

ΟΑΕΔ - ΛΑΕΚ

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσε η αποκάλυψη του "Έθνους" για τη μεταφορά 160 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΛΑΕΚ σε λογαριασμό του ΟΑΕΔ. Σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος θα έχει επαφές με τις εργοδοτικές οργανώσεις αλλά και εκπροσώπους όλων των συνδικαλιστικών παρατάξεων για την τύχη του ΛΑΕΚ. Μεταξύ άλλων, θα επισημάνει πως αφού η κυβέρνηση καταργεί την αυτονομία του Λογαριασμού δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής των κοινωνικών εταίρων! Δηλαδή ανοίγει θέμα αποχώρησης από την επιτροπή του ΛΑΕΚ. Παράλληλα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ θα ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του ΟΑΕΔ".

Ακτοπλοΐα - Καύσιμα

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ γράφει ότι "το ότι οι εφοπλιστές κερδοσκοπούν συστηματικά δεν είναι ...συγκλονιστικό νέο. Το ότι θησαυρίζουν όμως καίγοντας καύσιμα "θανάτου" στα πλοία τους, την ώρα που συνεχώς αυξάνουν κατακόρυφα τις τιμές των εισιτηρίων επικαλούμενοι την άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου (και ειδικότερα του ντίζελ χαμηλής περιεκτικότητας θείου), είναι ακόμη μια απόδειξη για την πλήρη ασυδοσία που επικρατεί σ΄αυτήν την έρημη χώρα".

ΛΑΡΚΟ

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "την ώρα που η κυβέρνηση αναζητεί τρόπο διαφυγής από το σκάνδαλο των ομολόγων, εισαγγελέας επεμβαίνει στη ΛΑΡΚΟ αναζητώντας ποινικές ευθύνες για τις ζημιές που υπέστη η εταιρεία από την προπώληση νικελίου. Ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης έπειτα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ματαίωσε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου και θα μιλήσει για το σκάνδαλο των Ταμείων την Τετάρτη στη Βουλή".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ