Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με Ινδούς αξιωματούχους στο Νέο Δελχί για να συζητήσουν τις κοινές τους ανησυχίες για το Αφγανιστάν και την Κίνα, επαναβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ινδίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν συναντήθηκε σήμερα με Ινδούς αξιωματούχους στο Νέο Δελχί για να συζητήσουν τις κοινές τους ανησυχίες για το Αφγανιστάν και την Κίνα, επαναβεβαιώνοντας τον κρίσιμο ρόλο της Ινδίας ως συμμάχου των ΗΠΑ.
«Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας είναι από τις σημαντικότερες παγκοσμίως», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Μπλίνκεν από το Νέο Δελχί.
Στην πρώτη του επίσκεψη στην Ινδία με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών, ο Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και τον Ινδό ομόλογό του Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, προτού μεταβεί στο Κουβέιτ.
Η επίσκεψη αυτή έχει στόχο να υπογραμμίσει ότι η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, που ξεκίνησε εδώ και αρκετά χρόνια μετά την ανάδειξη της Κίνας ως μεγάλη δύναμη, ξεπερνά τις κομματικές γραμμές στην Ουάσινγκτον.
«Η σχέση με την Ινδία είναι ισχυρή, έχει παραμείνει τέτοια ανεξαρτήτως κυβέρνησης στις ΗΠΑ και αυτό δεν θα αλλάξει», δήλωσε ο Ντιν Τόμσον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος αρμόδιος για την περιοχή.
Ο Μπλίνκεν επέλεξε να ξεκινήσει την επίσκεψή του στην Ινδία με μια στρογγυλή τράπεζα με την κοινωνία των πολιτών και εκπροσώπους διάφορων θρησκευτικών κοινοτήτων.
Ο ίδιος επέμεινε στη σημασία «της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ισότητας των ευκαιριών, του κράτους δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών, περιλαμβανομένης της ανεξιθρησκίας».
Προειδοποίησε εξάλλου κατά της «υποχώρησης της δημοκρατίας» σε παγκόσμιο επίπεδο και έκρινε «ζωτικής σημασίας οι δύο μεγαλύτερες δημοκρατίες του κόσμου να εξακολουθήσουν να στηρίζουν το σύνολο αυτό των ιδεωδών».
ΗΠΑ και Ινδία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα.
Η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει ότι το Νέο Δελχί, το οποίο έχει ήδη δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια σε σχέδια ανάπτυξης στο Αφγανιστάν, θα συμμετάσχει ενεργά στη σταθεροποίηση της χώρας μετά την αποχώρηση των διεθνών δυνάμεων.
Όμως η Ινδία, μια από τις πιο πιστές συμμάχους της αφγανικής κυβέρνησης που εγκαταστάθηκε μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν πριν 20 χρόνια φοβάται την επιστροφή στην εξουσία των ανταρτών, γεγονός που θα καταστήσει το Αφγανιστάν καταφύγιο εξτρεμιστών που αντιτίθενται στο Νέο Δελχί.
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να του προσφέρει διαβεβαιώσεις, μετά και την παραδοχή ότι οι Ταλιμπάν έχουν «στρατηγικό πλεονέκτημα».
Όπως σε κάθε περιοδεία στην Ασία, βασικός άξονας της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι να χτίσει μια συμμαχία δημοκρατιών απέναντι στην Κίνα.
Η Ινδία έχει και εκείνη απαιτήσεις και ελπίζει ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ θα τη στηρίξει εξίσου ενεργά όσο και η προηγούμενη υπό τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια των αιματηρών συγκρούσεων πέρυσι στα κοινά σύνορα Ινδίας- Κίνας στα Ιμαλάια.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP