Κόσμος
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 18:37

Τρεις βουλευτές νεκροί, δεκάδες τραυματίες από την επίθεση στο ιρακινό κοινοβούλιο

Τρεις ιρακινοί βουλευτές νεκροί και δεκάδες τραυματίες σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες -δέκα σύμφωνα με την αστυνομία- είναι ο νεότερος απολογισμός της επίθεσης αυτοκτονίας που σημειώθηκε σήμερα στο ιρακινό κοινοβούλιο εντός της Πράσινης Ζώνης της Βαγδάτης http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/04/12/1322942.htm .

Πρόκειται για τη σοβαρότερη παραβίαση ασφαλείας στην αυστηρά φρουρούμενη ζώνη όπου στεγάζονται πολλά κυβερνητικά κτίρια και η αμερικανική πρεσβεία.

Ένας από τους νεκρούς είναι ο σουνίτης βουλευτής Μοχάμεντ ¶ουαντ, ο οποίος ανήκει στον κύριο σουνιτικό συνασπισμό του «Ιρακινού Μετώπου για τον Εθνικό Διάλογο», που ελέγχει 44 από τις 275 έδρες του κοινοβουλίου. Ο άλλος βουλευτής που σκοτώθηκε στην επίθεση είναι μέλος της Κουρδικής Συμμαχίας, αλλά το όνομά του δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Έντονα καταδίκασε την επίθεση αυτή ο ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μάλικι. "Οι τρομοκρατικές οργανώσεις πραγματοποίησαν ένα αποτρόπαιο έγκλημα (...). Τα εγκλήματα αυτά επιβεβαιώνουν ότι οι τρομοκράτες βάζουν στόχο το λαό μέσω των εκπροσώπων του. Θέλουν να αποβάλουν τη δημοκρατική εμπειρία και να διαταράξουν την πολιτική διαδικασία», σημειώνει σε ανακοίνωσή του και προσθέτει: «Καταδικάζουμε τη δειλή και εγκληματική αυτή επίθεση. Δηλώνουμε εκ νέου ότι αυτή η πράξη δεν θα αδυνατίσει τη θέληση των εκπροσώπων του ιρακινού λαού. Οι δυνάμεις της ασφάλειας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να σταματήσουν τους φόνους και να επικρατήσει η δικαιοσύνη».

Την επίθεση καταδίκασαν παράλληλα οι ΗΠΑ, απορρίπτοντας ότι αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της νέας στρατηγικής του αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την ασφάλεια της πρωτεύουσας του Ιράκ, όπως και η Βρετανία.

«Οι ΗΠΑ καταδικάζουν την επίθεση αυτή κατά της δημοκρατικά εκλεγμένης ιρακινής κυβέρνησης, οι τρομοκράτες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν μια κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να φέρει την ειρήνη και τη σταθερότητα στους Ιρακινούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Τζοντρόι, ο οποίος αρνήθηκε ότι η επίθεση αυτή δείχνει αποτυχία του νέου σχεδίου εγγύησης της ασφάλειας στην ιρακινή πρωτεύουσα: «Όχι, πιστεύω ότι αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών», είπε. Την επίθεση καταδίκασε και η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του ιρακινού κοινοβουλίου Μαχμούντ Μασχαντάνι κάλεσε τους βουλευτές σε έκτακτη συνεδριαση αύριο, Παρασκευή. Η συνεδρίαση αυτή αποσκοπεί στο να δείξουν οι βουλευτές ότι αψηφούν την τρομοκρατία, τόνισε ο Μασχαντάνι, μέλος του σουνιτικού συνασπισμού του κοινοβουλίου.