Πολιτιστικά
Πέμπτη, 12 Απριλίου 2007 21:07

Θεσσαλονίκη: Πιο βαθιά οι σήραγγες του Μετρό για την προστασία των αρχαιοτήτων

Σε βάθος 14 έως 31 μέτρων από την επιφάνεια της γης θα «κατεβούν» τελικά οι σήραγγες του μετρό της Θεσσαλονίκης μήκους 9.600 μέτρων προκειμένου να μη θιγούν τα αλλεπάλληλα αρχαιολογικά στρώματα που αποκαλύπτονται.

Αν και ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε βάθος 7 έως 9 μέτρων, η «Αττικό Μετρό», μετά και τα πρώτα αρχαιολογικά ευρήματα, προέβη στις απαραίτητες αλλαγές στον τεχνικό σχεδιασμό, ανακοίνωσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Δ.Σ της εταιρείας Γιώργος Γιαννής.

Αρχαιότητες εντοπίστηκαν σε βάθος 1,50 μ. έως 8,00 μ. στις περιοχές του Νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού, Σιντριβανίου, Πανεπιστημίου και Φλέμινγκ που αφορούν σε όστρακα, πλίνθους, σχιστόπλακες, κονιάματα, οστεολογικό υλικό και λίθους, ενώ στο Σιντριβάνι εντοπίσθηκε τμήμα της ανατολικής νεκρόπολης της Θεσσαλονίκης. Μέχρι σήμερα ερευνήθηκαν 35 τάφοι, από τους οποίους οι 11 βρέθηκαν κτερισμένοι με οστέινες περόνες, πήλινα και γυάλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα.

Τμήμα περιβόλου μουσουλμανικού νεκροταφείου αποκαλύφθηκε επίσης σε ακάλυπτο χώρο δίπλα από το Χαμζά Μπέη Τζαμί (γνωστό ως Αλκαζάρ) καθώς και ίχνη στιβαρού τοίχου με μαρμάρινο κατώφλι που οι αρχαιολόγοι ταυτίζουν με την λεωφόρο Σαμπρί Πασά (τη σημερινή οδό Βενιζέλου).

ΑΠΕ-ΜΠΕ