Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έπειτα από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Το μήνυμα Αθήνας και Λευκωσίας ήρθε στον απόηχο « της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν για τα Βαρώσια» όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να παραιτηθούν από το υπέρτατο δικαίωμα της αυτοάμυνας έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, έπειτα από τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου.
Το μήνυμα Αθήνας και Λευκωσίας ήρθε στον απόηχο « της παράνομης επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προκλητικών εξαγγελιών που έγιναν για τα Βαρώσια» όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
«Οι νέες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην Κύπρο είναι απόλυτα καταδικαστέες. Επί της ουσίας υπονομεύουν και τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στον Κυπριακό, ναρκοθετούν τις προοπτικές επίλυσης στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας:
«Η καταδίκη υπήρξε παγκόσμια: Από το θεματοφύλακα της διεθνούς νομιμότητας, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Σύσσωμη υπήρξε επίσης και η καταδίκη από την ΕΕ συνολικά αλλά και από τα κράτη μέλη με εθνικές δηλώσεις. Και πώς αντέδρασε η Τουρκία; Όχι μόνο απέρριψε τη δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά απέδωσε την παγκόσμια καταδίκη στη δήθεν προπαγάνδα της Ελλάδος και της Κύπρου. Ισχυρίζεται ότι Αθήνα και Λευκωσία παρασύραμε όλη την υφήλιο».
«Προσέξτε, όμως, εδώ τον παραλογισμό: η Τουρκία που εισέβαλε και κατέχει το 38% της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία που έχει κηρύξει εις βάρος της Ελλάδας casus belli, ισχυρίζεται ότι κινδυνεύει η ασφάλειά της από τα μέτρα αυτοπροστασίας της χώρας μας. Η χώρα, η οποία διατηρεί απέναντι από τα νησιά μας στην ηπειρωτική Τουρκία, τη Στρατιά του Αιγαίου με αποβατική ταξιαρχία, διατείνεται ότι απειλείται από την Ελλάδα.
»Επιτέλους χρειάζεται λίγη σοβαρότητα. Εγώ θα το πω για ακόμη μία φορά: κάθε σπιθαμή Ελληνικού εδάφους ηπειρώτικου η νησιωτικού και κάθε Έλληνας πολίτης έχει το ίδιο απαράγραπτο και αναφαίρετο δικαίωμα στην ασφάλεια και την άμυνα και η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε ή θα παραιτηθεί από το υπέρτατο δίκαιο που τις αναγνωρίζει ο χάρτης των Ηνωμένων Εθνών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός, ανέφερε πως με τον Κύπριο Πρόεδρο συζήτησαν τα επόμενα βήματα και το συντονισμό και σημείωσε:
«Πορευόμαστε πάντα μαζί και στηρίζουμε της προσπάθειες Κυπριακής Δημοκρατίας για την αναστροφή των τουρκικών μεθοδεύσεων στα Βαρώσια και την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια όπως προβλέπεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων εθνών και πάντα σύμφωνη με τον Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.
Οι τουρκικές αξιώσεις για αναγνώριση ισότιμου διεθνούς καθεστώτος και κυριαρχικής ισότητας της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και η λύση δύο χωριστών κρατών είναι απαράδεκτες, αντίθετες στο διεθνές δίκαιο, αντίθετες στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτονται επί της αρχής.
Κράτος μέλος της ΕΕ είναι η Κυπριακή Δημοκρατία όπως εκπροσωπείται από τη νόμιμη κυβέρνησή της. Η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί την αποσχιστική οντότητα ως μέλος της αν η Τουρκία και η σημερινή τουρκοκυπριακή ηγεσία επιμείνουν στα διχοτομικά σχέδιά τους».
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης πως συνεχάρη τον Πρόεδρο της Κύπρου και για την πρόοδο των εμβολιασμών. «Νομίζω ότι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε πια είναι κοινή για το πώς θα χτίσουμε το τείχος ανοσίας, με πειθώ, με επιχειρήματα. Σήμερα οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν πραγματικά» σημείωσε και κατέληξε:
«Και στα ζητήματα αυτά όπως και στο συντονισμό του ανοίγματος για την τουριστική περίοδο είμαστε σε συντονισμό με την Κύπρο.
Οι δύο χώρες πορεύονται με στόχο τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και με διάθεση για συνεργασία με όλους. Και πάνω από όλα με τους γείτονές μας. Πάντα με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τις ειρηνικές προθέσεις και τη συνέπεια λόγων και πράξεων».