Αφιερώματα
Τρίτη, 27 Ιουλίου 2021 10:35

Οι ελληνικές εξαγωγές μπροστά στο «μεγάλο άλμα»

Έχοντας περάσει με επιτυχία το crash test της πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγές είναι έτοιμες να διαγράψουν έναν καινούργιο κύκλο ισχυρής ανάπτυξης μετά την οριστική λήξη της πανδημίας.

Έχοντας περάσει με επιτυχία το crash test της πανδημίας, οι ελληνικές εξαγωγές είναι έτοιμες να διαγράψουν έναν καινούργιο κύκλο ισχυρής ανάπτυξης μετά την οριστική λήξη της πανδημίας. Μιας πανδημίας που διατάραξε βίαια την οικονομική δραστηριότητα και ανέτρεψε άρδην τους σχεδιασμούς των επιχειρήσεων, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναγκάστηκαν να επιβραδύνουν και να αναστείλουν τα επενδυτικά τους προγράμματα. 

Αυτό ανέφερε με την ευκαιρία του αφιερώματος στις εξαγωγές η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα που σημείωσαν και συνεχίζουν να σημειώνουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες «γεννούν» αισιοδοξία για την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την εξωστρέφεια της χώρας. 

Η ανάκαμψη που εμφάνισαν τον περασμένο Μάιο -και για τρίτο διαδοχικό μήνα στη σειρά-, με φόντο τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι μπορούν να καταφέρουν μεγάλα πράγματα όταν βρουν πρόσφορο έδαφος, σημείωσε.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές κατά τον Μάιο του 2021 αυξήθηκαν κατά 1,09 δισ. ευρώ ή κατά 51,1% και ανήλθαν σε 3,22 δισ. ευρώ έναντι 2,13 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2020. Καταλυτικό ρόλο στη θεαματική ανάκαμψη των ελληνικών εξαγωγών έπαιξαν οι κλάδοι των Πετρελαιοειδών και καυσίμων (+239%), των Βιομηχανικών (+29,8%), των Τροφίμων (+13,5%), και των Μηχανημάτων (+43,5) που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους. Θετική εικόνα παρουσιάζουν οι εμπορευματικές συναλλαγές της χώρας ακόμη και αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, καθώς από 1.756,8 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2020 ανήλθαν σε 2.221,7 εκατ. ευρώ τον Μάιο του 2021, με την αύξηση να ανέρχεται στο 26,5%, ήτοι 464,9 εκατ. ευρώ.

Η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών κατά την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου ανέκοψε την πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών και οδήγησε σε σημαντική αύξηση των εξαγωγών της χώρας για το πρώτο πεντάμηνο του 2021. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές στο διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου ενισχύθηκαν κατά 2,97 δισ. ευρώ ή κατά 24,3% και ανήλθαν σε 15,20 δισ. ευρώ από 12,23 δισ. ευρώ.

Θετικοί οιωνοί

Οι οιωνοί, επισημαίνει η κ. Σακελλαρίδη, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα αβεβαιότητας φαντάζουν θετικοί. Έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, προσθέτει, διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για το «μεγάλο άλμα» των ελληνικών εξαγωγών προς όφελος των εισοδημάτων και της απασχόλησης.

Κατ’ αρχάς, οι ευρωπαϊκοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν στην ελληνική αγορά τα επόμενα 7 χρόνια, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η πρόεδρος του ΠΣΕ, μπορεί να αλλάξουν για πάντα τη φυσιογνωμία της χώρας μας, μέσα από τις στοχευμένες παρεμβάσεις που προβλέπονται για την υλοποίηση έργων μεταξύ άλλων στους τομείς της αγροτικής παραγωγής, της τεχνολογίας, των ΑΠΕ, κ.ά.

Υπό τον όρο βέβαια, τονίζει, ότι αυτοί οι πόροι θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και δεν θα ξοδευθούν αλόγιστα και άσκοπα, όπως πολλά ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης στο παρελθόν. Θα ήταν κρίμα, επισημαίνει, «για το μέλλον του τόπου και των επόμενων γενεών ναχαθεί αυτή η ιστορική ευκαιρία από λάθος χειρισμούς. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε και αυτό το τρένο…».

Επιπλέον, για πρώτη φορά υπάρχει ένα συμπαγές Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξωστρέφειας, μέσα από 85 δράσεις. Ένα σχέδιο που, όπως υποστηρίζει, αποτελεί οδηγό για την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές εξαγωγές τα επόμενα χρόνια για να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές. Είναι εφικτό, εκτιμά, να πιαστεί ο εθνικός στόχος και να φθάσει η συμμετοχή των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 38% σήμερα σε 48% μέχρι το 2023. Είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, υπογραμμίζει, να ταυτίζονταιοι σχεδιασμοί Πολιτείας και Εξαγωγέων και να υποστηρίζεται έμπρακτα το έργο των Εξαγωγέων.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει η κ. Σακελλαρίδη, η εικόνα της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές αρχίζει και αποκαθίσταται με επίκεντρο τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Παρ’ όλα τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν, η χώρα μας χαίρει αναβαθμισμένης εκτίμησης στη διεθνή σκηνή. Παγκόσμιοι οργανισμοί, ξένοι χρηματοπιστωτικοί οίκοι αλλά και η ξένη επενδυτική κοινότητα αναγνωρίζουν τα βήματα προόδου που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια προς ένα φιλικότερο και πιο αποτελεσματικό επενδυτικόπεριβάλλον.

Δεν είναι τυχαίο πως εταιρείες κολοσσοί, όπως η Microsoft, η Volkswagen και η Pfizer, έχουν επιλέξει την ελληνική επικράτεια για να υλοποιήσουν πρωτοποριακά projects και επενδύσεις. Την ίδια στιγμή, και οι εγχώριοι επενδυτές αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, με αποκορύφωμα το έργο του Ελληνικού, προϋπολογισμού 8 δισ. ευρώ. Η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου θα ανεβάσει επίπεδο τη χώρα και θα την τοποθετήσει ακόμη πιο ψηλά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Το «έργο των έργων», όπως έχει χαρακτηρισθεί, σύμφωνα με την κ. Σακελλαρίδη, πρόκειται να λειτουργήσει ως καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, προσελκύοντας πάνω από 1 εκατομμύριο τουρίστες υψηλού εισοδήματος τον χρόνο.

Ανταγωνιστικότητα

Αισιοδοξία πηγάζει και από την προσήλωση που επιδεικνύει το κυβερνητικό επιτελείο στη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού στις επενδύσεις. Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, αναμένεται να προσδώσει στη δυναμική που αρχίζει και αναπτύσσεται, υποστηρίζει η πρόεδρος του ΠΣΕ.

Οι ελληνικές εξαγωγές βρίσκονται δίκαια στο επίκεντρο του νέου παραγωγικού προτύπου που επιχειρεί να οικοδομήσει η χώρα, καθώς έχουν αποδείξει περίτρανα πως αποτελούν σταθερό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, συνεισφέροντας αξιοζήλευτα έσοδα στα κρατικά ταμεία και διασφαλίζοντας εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Οι Έλληνες εξαγωγείς χάρη στις ικανότητα, την ευελιξία, το μεράκι και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων που παράγουν στέκονται επάξια στον διεθνή ανταγωνισμό και κρατούν ψηλά την ελληνική σημαία, καταλήγει η κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη.