Πολιτική
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 08:54

Επισκόπηση ελληνικού Τύπου

Η συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη για την υπόθεση των ομολόγων, το ναυάγιο του "Sea Diamond" στη Σαντορίνη και τα μέτρα για την πάταξη της βίας στα γήπεδα, είναι από τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού ελληνικού Τύπου. Αναλυτικά, οι τίτλοι των εφημερίδων κατ'αλφαβητική σειρά, είναι οι ακόλουθοι:

* ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ : Κατηγορεί την κυβέρνηση για προσλήψεις...Πασόκων! Και άλλη απίστευτη δήλωση του Γ. Παπανδρέου για τις διοικήσεις των Ταμείων.

* ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σκούπα τα Ταμεία. Όλη η νομοθεσία για το πώς θα επιλεγούν οι νέες ηγεσίες.

* Η ΑΥΓΗ: 'Ο,τι χάσατε....χάσατε! Κυνική η κυβερνητική στάση για τα ομόλογα.

* ΑΥΡΙΑΝΗ: Σε τροχιά εκλογών η Ρηγίλλης. ¶ρχισε με επείγουσες διαδικασίες τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για όλους τους Νομούς της χώρας.

* ΤΟ ΒΗΜΑ: "Διορισμένος συνήγορος" για τα ομόλογα ο κ. Αλογοσκούφης. Τον επιστράτευσε ο κ. Καραμανλής.

* Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 9 ψέματα της "πράσινης" προπαγάνδας. Αντέκρουσε την παραπληροφόρηση για τα ομόλογα ο Αλογοσκούφης.

* ΕΘΝΟΣ: Αυξήσεις έως 50% τα δίδακτρα. Δώρο της κυβέρνησης στους ιδιοκτήτες-Λυπητερή για τους γονείς.

* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Στο κατάστρωμα του Λουις έχει περάσει όλη η Ελλάδα. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Έκανε φτερά 1,6 δισ. ευρώ από τα Ταμεία επί ΠΑΣΟΚ. Αποκαλυπτικά στοιχεία από τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κυνηγήστε τους άπληστους. Προτροπή Αλογοσκούφη προς... ανίδεους διοικητές.

* ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φταίει... ο Χατζηπετρής. Ομόλογα: Ο Αλογοσκούφης ξεκίνησε την επιχείρηση συγκάλυψης.

* ΕΣΤΙΑ: Οι υπουργοί βορά των ΜΜΕ. Η παρουσία στα παράθυρα φθείρει την Κυβέρνηση.

* Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στο Λονδίνο ο μίτος του σκανδάλου των Ταμείων. Οι Βρετανοί βρίσκουν στοιχεία, χωρίς εφόδια οι ελληνικές αρχές.

* Ο ΛΟΓΟΣ: Ανησυχία για τη ρύπανση. Οι συνέπειες του ναυαγίου στη Σαντορίνη.

* ΤΑ ΝΕΑ: Ας πρόσεχαν... τα Ταμεία, λέει ο υπουργός. Ρεσιτάλ κυνισμού για τις μίζες.

* Η ΝΙΚΗ: Κυνική η κυβέρνηση. Απέρριψε το αίτημα για επιστροφή των χρημάτων στα ταμεία.

* ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13: Επτά ερωτήματα - φωτιά ζητούν απαντήσεις. Μάχη για την αποφυγή ρύπανσης στην Καλντέρα.

* ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Μείωση "ψαλίδας". Στο 1,6% η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Δημοσκόπηση της "INTERVIEW για το "Π".

* ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ναυάγιο "SEA DIAMOND" : Στήνουν σκηνικό συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών και ενόχων.

* Η ΧΩΡΑ : Αγωγές από τα ταμεία για τα χρήματα των ασφαλισμένων. Επιχείρηση "καθαρά χέρια" από την κυβέρνηση.

* City Press: Κάμερες και ονομαστικά εισιτήρια κατά του χουλιγκανισμού. Αποφάσεις της διυπουργικής επιτροπής για την πάταξη της βίας στα γήπεδα.

* metro: Ηλεκτρονικό φράγμα στη βία. Την εγκατάσταση συστημάτων παρακολούθησης σε όλα τα γήπεδα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Θεσσαλονίκη

* ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Δημόσιο: 24.594 προσλήψεις. "Πράσινο φως" από τη Διυπουργική Επιτροπή.

* ΕΓΝΑΤΙΑ: Δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων στη Θεσσαλονίκη.

* ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Νέο μαχαίρι στους εισακτέους στα ΑΕΙ. Συνέντευξη "βόμβα" της υπουργού Παιδείας.

* ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Η Ευρώπη έχει ευθύνη για τον κόσμο...Στην 10η Σύνοδο των Συνηγόρων του Πολίτη της Ε.Ε.

Ομόλογα

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "οι έρευνες των βρετανικών ανεξάρτητων αρχών, για την πορεία των ομολόγων στο σκάνδαλο των ασφαλιστικών Ταμείων, έπειτα από αίτημα συνδρομής του κ. Ζορμπά και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, σε αντίθεση με αυτές των ελληνικών. Οι τελευταίες έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα επαρκούς στελέχωσης και ελεγκτικών μηχανισμών που τις εμποδίζουν να επιτελέσουν το έργο τους".

Η ΧΩΡΑ γράφει ότι "επ΄ώμου" πήρε την υπόθεση των ομολόγων ο υπουργός Οικονομίας, σηκώνοντας το γάντι που έχει πετάξει το ΠΑΣΟΚ εδώ και έναν μήνα. Η πρώτη κίνηση -ματ ήταν να καλέσει τα ταμεία να καταθέσουν αγωγές κατά των χρηματιστηριακών ή των τραπεζών που τα ζημίωσαν, δηλώνοντας ότι υπάρχει η πολιτική βούληση να συνδράμει η κυβέρνηση σε αυτήν την κατεύθυνση".

Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ "αν θεωρούν κάποια Ταμεία ότι έχασαν από τις επενδύσεις τους σε σύνθετα ομόλογα θα πρέπει να ζητήσουν να αποζημιωθούν από τους συμβούλους ή τις εταιρίες που τους κατεύθυναν σε αυτές τις επενδύσεις. Η κυβέρνηση θα συνδράμει στις διαδικασίες αυτές', σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, πάντως διαβεβαίωσε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν πρόκειται να χάσουν τα κεφάλαια που έχουν επενδύσει σε σύνθετα ομόλογα και τα οποία ξεπερνούν τα 1,2 δισ. ευρώ".

Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει ότι "ένα προς ένα κατέρριψε ο Γ. Αλογοσκούφης τα ψεύδη του ΠΑΟΣΚ για την υπόθεση των ομολόγων. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι τα χρήματα των Ταμείων ούτε χάθηκαν ούτε κινδυνεύει το επενδεδυμένο κεφάλαιο. Απεναντίας, από το 2004 και εντεύθεν η περιουσία των Ταμείων αυξήθηκα κατά 42%. Ο υπουργός έδωσε διευκρινίσεις για την έκδοση των ομολόγων. Τόνισε , επίσης ότι επί Ν.Δ. δεν έχει συναφθεί κανένα κρυφό δάνειο, όπως συνέβαινε επί ΠΑΣΟΚ".

Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει ότι "μέσα από απόλυτα διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες και χωρίς κομματική παρέμβαση θα διοριστούν οι νέες διοικήσεις 80 ασφαλιστικών ταμείων. Η "Α" παρουσιάζει την αναλυτική τροπολογία που θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Εκτός από τους διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, η τοποθέτηση των οποίων έχει εγκριθεί από τη Βουλή, όλες οι άλλες διοικήσεις επανακρίνονται, ενώ απο΄δω και πέρα από τη Βουλή θα περνούν και οι επικεφαλής του ΟΑΕΕ του ΤΕΑΔΥ και του ΕΤΕΑΜ, αφού πρώτα επιλεγούν από την ανάλογη επιτροπή".

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "τέλος στα "πανικού" που προβάλλει το ΠΑΣΟΚ για την κατάσταση της περιουσίας των ασφαλιστικών ΤΑμείων και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των ομολόγων, βάζουν πηγές των υπουργείων Οικονομίας και Απασχόλησης. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη σύγκριση των περιουσιακών στοιχείων των Ταμείων, κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ θυσιάστηκε στον...βωμό του Χρηματιστηρίου 1,6 δισ. ευρώ από τα χρήματα των ασφαλισμένων!".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει ότι "ούτε δέκα ούτε εκατό αλλά 777 εκατ. ευρώ επένδυσαν τα Ταμεία σε δομημένα ομόλογα. Για την αδιαφάνεια και τις σκαστές παρανομίες φταίει...ο Χατζηπετρής. Ο Γ. Αλογοσκούφης άρχισε την επιχείρηση συγκάλυψης δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη. Κάλυψε τον Σ. Τσιτουρίδη και τήρησε αποστάσεις από Π. Δούκα και Γ. Κουρή. Προέτρεψε τα Ταμεία για αγωγές κατά συμβούλων".

ΤΟ ΒΗΜΑ επισημαίνει ότι "από τον Αννα στον Καϊάφα στέλνει η κυβέρνηση το θέμα των ομολόγων. Τον άχαρο ρόλο του "διορισμένου συνηγόρου" ανέθεσε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής στον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη ο οποίος χθες με ασθενή επιχειρήματα επιδίωξε να αποποιηθεί η κυβέρνηση συνολική πολιτική ευθύνη".

ΤΑ ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο γράφουν μεταξύ άλλων τα εξής:"μνημείο υπεκφυγής, αλαζονείας και αποπροσανατολισμού ήταν η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών για το σκάνδαλο των ομολόγων. Μοναδικός του στόχος να βγάλει αθώα περιστερά την κυβέρνηση. Δεν δίστασε έτσι να αναιρέσει επί της ουσίας και όσα ο ίδιος έλεγε πριν από λίγες εβδομάδες. Πολιτικές ευθύνες; Ούτε γι αστείο. Κι ας ήταν ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης που είχε μιλήσει για ανίδεες διοικήσεις. Ποιος τις διόρισε άραγε;".

Η ΑΥΓΗ γράφει ότι «σχέδιο συγκάλυψης του σκανδάλου με τα αποθεματικά των ταμείων ενεργοποίησε χθες η κυβέρνηση, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό θα κατορθώσει να περιορίσει τις λαϊκές αντιδράσεις. Ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης απέρριψε το αίτημα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να εγγυηθεί το δημόσιο ότι τα ταμεία που αγόρασαν "δομημένα ομόλογα" δεν θα χάσουν τα κεφάλαιά τους και υπέδειξε οι διοικήσεις των ταμείων να διεκδικήσουν δικαστικά από τους χρηματιστές την επιστροφή των υπέρογκων προμηθειών. Η μπάλα έξω!».

Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι «αρνητικά απαντά η κυβέρνηση στην απαίτηση της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων να επιστραφούν "τα κλεμμένα" χρήματα στα ασφαλιστικά ταμεία, υποστηρίζοντας ότι στις αποφάσεις για επισφαλείς επενδύσεις σε δομημένα ομόλογα συναίνεσαν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων!».

Ναυάγιο "Sea Diamond"

Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ +13 γράφει ότι "μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο του "Sea Diamond", και τα ερωτήματα για τα αίτια που προκάλεσαν την προσάραξη του πλοίου στα βράχια παραμένουν αναπάντητα: Γιατί το κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε σε χαρτογραφημένο ύφαλο; Γιατί χρειάστηκαν τόσες ώρες για να αποβιβαστούν οι ταξιδιώτες; Υπήρχε σχέδιο κρίσης: Όταν δόθηκε εντολή να κλείσουν οι υδατοστεγείς πόρτες, ήταν σίγουρος ο καπετάνιος ότι όλοι οι επιβάτες και το πλήρωμα ήταν σε ασφαλές μέρος: Πότε έγινε η καταμέτρηση των επιβατών: Η επιλογή ρυμούλκησης, καθώς και του μέρους που ρυμουλκήθηκε το κρουαζιερόπλοιο ήταν σωστή;".

Σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "μπάζουν" οι έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου "SEA DIAMOND". Αυτό επιβεβαιώνουν συγκεκριμένα στοιχεία όπως: Μια εβδομάδα μετά το ναυάγιο οι αρμόδιες αρχές - εισαγγελέας και Λιμεναρχείο Σαντορίνης- ακόμα δεν έχουν ορίσει πραγματογνώμονες. Οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν εγκαίρως, και με την εκκίνηση της διαδιασίας της έρευνας και της προανάκρισης, να προμηθευτούν και να διαφυλάξουν έγγραφα και στοιχεία που αφορούν στο πλοίο. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Μ. Κεφαλογιάννης, αποφάσισε να διενεργηθεί "προανάκριση από Ανώτατο Αξιωματικού του Λιμενικού Σώματος", πρώην Διευθυντή του Γραφείου Εσωτερικών Υποθέσεων επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, που θεωρείται ο πλέον αναρμόδιος για κάτι τέτοιο".

Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "την ώρα που συνεχίζεται το "μπαλάκι" των ευθυνών για την μετακίνηση που οδήγησε στη βύθιση του "Sea Diamond", αναστάτωση προκάλεσε χθες το πρωί στους κατοίκους της Σαντορίνης, η ανάδυση στην επιφάνεια της καλδέρας σημαντικής ποσότητας καυσίμων. Χρειάστηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες των ειδικών και η βοήθεια του καιρού, ώστε να περιορίσουν τις κηλίδες".

Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει ότι "έχουμε γίνει αστείοι, το λιγότερο, ΤΩΡΑ, μετά το τραγικό βούλιαγμα του "Θαλάσσιου Διαμαντιού" στη Σαντορίνη, όπου ΞΑΦΝΙΚΑ ανακάλυψαν ΟΛΟΙ και ΕΙΔΙΚΑ κάποιοι ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ, την πορεία του Κύπριου ιδιοκτήτη Λοΐζου".

Δίδακτρα - Ιδιωτικά σχολεία

ΤΟ ΕΘΝΟΣ υποστηρίζει ότι "αυξήσεις - σοκ έως και 50% στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων - όπου φοιτούν 94.000 μαθητές - ενέκρινε για τη νέα χρονιά 2007/΄08 το υπουργείο Ανάπτυξης, υιοθετώντας στο ακέραιο τις "προτάσεις" των σχολαρχών. Τα νέα δίδακτρα "καίνε" στην κυριολεξία τα "πρωτάκια".

Δημοσκόπηση

ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ γράφει ότι «με δύο γεγονότα να κυριαρχούν στην πολιτική επικαιρότητα (υπόθεση "Ακρόπολις" - μέτρα για τη βία των χούλιγκαν) και να επηρεάζουν τη δυναμική των κομμάτων, όπως εκ του αποτελέσματος αποδεικνύεται, η πανελλαδική, τηλεφωνική έρευνα της Interview για λογαριασμό του "Παρασκηνίου", που διενεργήθηκε από τις 2 έως τις 4 Απριλίου, έρχεται να ταράξει τα νερά, αφού για πρώτη φορά φωτίζεται το προφίλ των ψηφοφόρων. Όσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η διαφορά ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι στο 1,6%».

Γήπεδα - Μέτρα- Πάταξη της βίας

Η METRO υπογραμμίζει ότι «την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της βίας στους αθλητικούς χώρους, αλλά και έξω από αυτούς, ζήτησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, σε σύσκεψη με τους αρμόδιους υπουργούς. "Έχουμε ήδη κάνει αυστηρούς νόμους. Χρειάζεται να είμαστε ακόμη πιο αυστηροί. Ούτε βήμα πίσω στην καταπολέμηση της βίας", είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός».

Σύμφωνα με τη CITY PRESS «την εγκατάσταση συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης στα γήπεδα και την καθιέρωση ηλεκτρονικού ονομαστικού εισιτηρίου επισημοποίησε χθες, ως πρώτα μέτρα κατά της βίας στους αγωνιστικούς χώρους, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. Προηγήθηκε σύσκεψη της διυπουργικής επιτροπής, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος έδωσε τη γραμμή "ούτε βήμα πίσω", όσον φορά στην εξάλειψη του φαινομένου. Το πρώτο μεγάλο τεστ για το σύστημα με τις κάμερες θα είναι, όπως τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός μετά την επίσκεψή του στο ΟΑΚΑ, ο τελικός του Champions League στις 23 Μαΐου».

Κυβέρνηση

Η ΕΣΤΙΑ ισχυρίζεται ότι «οι υπουργοί έχουν γίνει βορά των ΜΜΕ. Ουδέποτε θα κατεγράφετο τόσο μεγάλη φθορά της Κυβερνήσεως αν δεν ήταν τόσο συχνή η παρουσία των μελών της στα ΜΜΕ. Ο κόσμος βαρέθηκε να τους ακούη να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια. Η αφέλειά τους είναι μνημειώδης. Νομίζουν ότι με την διαρκή προβολή αναβαθμίζουν την εικόνα τους, ενώ επιτυγχάνουν το αντίθετο. Και παρασύρουν ολόκληρη την Κυβέρνηση. Ο κύριος λόγος της κυβερνητικής φθοράς αυτός είναι. Θα πρέπει λοιπόν ο Πρωθυπουργός να λάβη επί τέλους τα μέτρα του».

Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει ότι «το στίγμα της πολιτικής διαχωρισμού σε "γαλάζια" και "πράσινα παιδιά", που θα ακολουθήσει αν αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, αποκάλυψε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου μιλώντας στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου. Εν μέσω των ακραίων χαρακτηρισμών του προς την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ουσιαστικά πως η κυβέρνηση θα κάνει κινήσεις προς τον χώρο του ΠΑΣΟΚ επιχειρώντας να τοποθετήσει σε διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων στελέχη που πρόσκεινται στην αξιωματική αντιπολίτευση».

ΝΔ - Βουλευτικά ψηφοδέλτια

Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι «άρωμα πρόωρων εκλογών αναδίδει η πρόσκληση ενδιαφέροντος του γραμματέα της Ρηγίλλης Λευτέρη Ζαγορίτη σε όσους θα ήθελαν να θέσουν υποψηφιότητα για μια θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ στις προσεχείς εθνικές εκλογές. Με χθεσινή εγκύκλιο που έστειλε προς όλες τις Νομαρχιακές Επιτροπές (ΝΟ.ΔΕ) της χώρας πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ