Πολιτική
Παρασκευή, 13 Απριλίου 2007 14:04

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις Γιαννάκου για βάσεις υψηλότερες του «10»

Δριμεία ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στις χθεσινές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας για βάσεις υψηλότερες του 10 σε ορισμένα ΑΕΙ. Μιλώντας σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης η κ. Γιαννάκου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αλλαγής στο μέλλον της βάσης του «10» προς τα πάνω για ορισμένα ΑΕΙ.

«Αυτό το κάνουν ορισμένα πανεπιστήμια στο εξωτερικό και βάζουν ένα πλαφόν. Εμείς βάλαμε το πλαφόν του "10". Δεν είναι από τα ζητήματα όμως που έχουμε στον τετραετή προγραμματισμό μας. Όμως η αξιολόγηση πρέπει να λαμβάνει υπ’ όψιν το μέλλον και δεν αποκλείεται λοιπόν στο μέλλον τα πανεπιστήμια να καταφέρουν να είναι τόσο άριστα ώστε και ο τελευταίος που θα μπαίνει να είμαι με πολύ υψηλή βαθμολογία», υπογράμμισε η κ.Γιαννάκου και πρόσθεσε:

«Οπωσδήποτε το πλαφόν που βάλαμε δίνει και ένα μήνυμα.Θέλω να πω ότι όταν δίνει και μήνυμα η πολιτεία, το σύστημα, ότι πρέπει να προσπαθήσεις, ότι δεν μπορείς χωρίς να προσπαθήσεις, αν δεν προσπαθήσεις να μπεις κάπου, πως θα προσπαθήσεις για να τελειώσεις;»

Παράλληλα αναφερόμενη στο νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων, η υπουργός δήλωσε ότι τα πανεπιστήμια θα έχουν λόγο στους εισακτέους και στη θεματολογία των εξετάσεων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σημείωσε ότι η κυβέρνηση αποδεικνύεται, για άλλη μία φορά, κατώτερη των περιστάσεων και κατηγόρησε την κ. Γιαννάκου ότι σε μία κρίσιμη για την Παιδεία περίοδο, συνεχίζει την πολιτική τής ανευθυνότητας, της προχειρότητας και του αυτοσχεδιασμού. «Αναγγέλλει, χωρίς καμία μελέτη, αλλαγές που, είναι βέβαιο πως, θα ανοίξουν ένα νέο κύκλο αναστάτωσης και αντιδράσεων. Δεν διστάζει, μάλιστα, να αναφερθεί σε νέες -υψηλότερες του 10- βάσεις, που θα μπορούσαν να θεσπιστούν για κάποια πανεπιστήμια».

Όπως επισημαίνει, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «η θέσπιση βάσεων εισαγωγής, ιδιαίτερα όταν γίνεται χωρίς κανένα απολύτως σχεδιασμό, συντελεί όχι στη βελτίωση του επιπέδου σπουδών, αλλά στον κοινωνικό αποκλεισμό».

«Η κυβέρνηση, με τους ανεύθυνους χειρισμούς της, έχει ήδη χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας στα θέματα της Παιδείας. Η εμμονή της σε μια πολιτική σύγκρουσης και κοινωνικών εντάσεων μόνο δεινά προμηνύεται για το χώρο της εκπαίδευσης», καταλήγει ο κ.Χρυσοχοΐδης.

Απαντώντας στον κ. Χρυσοχοΐδη, σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του υπουργείου Παιδείας αναφέρει τα εξής:

«Καλόν είναι ο Υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, προτού σπεύσει να εκδώσει ανακοινώσεις, να διαβάζει προσεκτικά το ακριβές κείμενο των δηλώσεων της Υπουργού, ώστε να κατανοεί πλήρως το περιεχόμενό τους και να μην παρασύρεται από απόψεις και σχόλια που εκθέτουν το κόμμα του.»

Η βάση του «10» δεν πρόκειται να αλλάξει, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανδρέας Καραμάνος.