Η στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης προβλέπει νέες κινήσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού προ των διακοπών της βουλής, με έμφαση στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Η στρατηγική της ιταλικής κυβέρνησης προβλέπει νέες κινήσεις για την καταπολέμηση του κορωνοϊού προ των διακοπών της βουλής, με έμφαση στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, τα καινούργια μέτρα θα συζητηθούν στο επόμενο κυβερνητικό συμβούλιο πριν από τις θερινές διακοπές, οι οποίες αρχίζουν στις 5 Αυγούστου.
Βάσει των μέχρι τώρα πληροφοριών, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους εκπαιδευτικούς αναμένεται να αποφασιστεί, ουσιαστικά σχεδόν κατά περίπτωση, ανάλογα με την υγειονομική κατάσταση της κάθε περιφέρειας. Στις περιοχές, στις οποίες τα ποσοστά των μολύνσεων είναι υψηλότερα, όλα δείχνουν ότι οι μη εμβολιασμένοι δάσκαλοι και καθηγητές θα τεθούν σε διαθεσιμότητα. Και το ίδιο πρόκειται να ισχύσει, όπως φαίνεται, και για το διοικητικό προσωπικό.
Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με την La Repubblica, στην κυβέρνηση Ντράγκι υπερισχύει η άποψη ότι πρέπει να εμβολιαστούν και όσοι εργάζονται σε γυμναστήρια, καφέ, εστιατόρια, πισίνες, στάδια και θέατρα. Ο στόχος είναι να μπορέσουν να ξαναρχίσουν να λειτουργούν κανονικά οι τομείς του πολιτισμού και του αθλητισμού, που τόσο υπέφεραν τους περασμένους μήνες.
Οι κυβερνητικές ισορροπίες
Όλα θα εξαρτηθούν βέβαια και από το «μπρα ντε φερ», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη μέσα στην κυβέρνηση: από τη μία ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αυστηρής γραμμής, για να μπορέσουν να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία. Από την άλλη, η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι - η οποία μετέχει στην κυβέρνηση - κάνει ό,τι μπορεί, για να αποφευχθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Ο Μάριο Ντράγκι όμως που είναι και ο καθοριστικός παράγοντας, κλίνει σίγουρα προς τη στρατηγική εμβολιασμού.
Στο μεταξύ, έως τώρα έχει λάβει διπλή δόση των σκευασμάτων κατά του κορωνοϊού, το 55% των Ιταλών. Μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου ο στόχος παραμένει η κάλυψη του 80% των πολιτών.
Για να μπορέσει να επιτραπεί τέλος στους μη εμβολιασμένους να μπαίνουν σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, πολιτιστικών κέντρων και γυμναστηρίων, η ιταλική κυβέρνηση αποφάσισε ότι σύντομα θα εγκριθεί μείωση της τιμής των «γρήγορων διαγνωστικών τεστ», τα οποία θα αποτελούν ένα είδος «προσωρινού πάσου».