Περιβάλλον
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 12:35

Το δάσος του Αμαζονίου μολύνει πλέον την ατμόσφαιρα

Αποτέλεσμα της καταστροφής του τροπικού δάσους είναι ότι εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από όσο απορροφά.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου έχει πάψει όπως φαίνεται αποτελεί τον «πνεύμονα του πλανήτη» όπως τον ανέφεραν οι επιστήμονες και σύμφωνα με μια νέα μελέτη λειτουργεί πλέον αντίστροφα και η παρουσία του έχει γίνει… τοξική για την Γη. Το δάσος του Αμαζονίου καταστρέφεται συστηματικά και μαζικά τις τελευταίες δεκαετίες για διαφόρους λόγους. Η δημιουργία νέων γεωργικών εκτάσεων, η δημιουργία ορυχείων, η ξυλεία, η δημιουργία νεών οικισμών είναι ορισμένοι από τους λόγους που το τροπικό δάσος του Αμαζονίου αποψιλώνεται ή καταστρέφεται με διαφόρους τρόπους.

Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature» ομάδα ερευνητών αναφέρει ότι ορισμένες περιοχές του τροπικού δάσους όπως η νοτιοδυτική του πλευρά εκπέμπουν πλέον μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από όσες απορροφούν. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το φαινόμενο αυτό δεν οφείλεται μόνο στην καταστροφή του δάσους αλλά και στην κλιματική αλλαγή. Οι θερμοκρασίες στην περιοχή του Αμαζονίου παρουσιάζουν αύξηση ειδικά τους πιο ζεστούς μήνες του χρόνου τρεις φορές μεγαλύτερες από την μέση παγκόσμια θερμοκρασία.

Ο συνδυασμός καταστροφής του δάσους και της αύξησης της θερμοκρασίας προκαλεί αυτή την αντιστροφή στην διαδικασία απορρόφησης/εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα. Ο ρόλος των δασών στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα είναι κρίσιμος για τον περιορισμό του ρυθμού της κλιματικής αλλαγής. Αν δάση όπως αυτό του Αμαζονίου αντί να εμποδίζουν λειτουργούν ενισχυτικά  στην κλιματική αλλαγή η κατάσταση μοιάζει κάτι περισσότερο από δυσοίωνη για τον πλανήτη και την ανθρωπότητα.

Πρόσφατη μελέτη είχε δείξει ότι το δάσος του Αμαζονίου στις περιοχές της Βραζιλίας απελευθερώνει τους τελευταίους 18 μήνες στην ατμόσφαιρα περίπου 20% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ότι την δεκαετία 2010-2019. Η νέα μελέτη αναφέρει ότι από το 2010 ως το 2018 υπάρχει σταθερή αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε ορισμένες περιοχές του τροπικού δάσους.

«Η ανατολική πλευρά του Αμαζονίου έχει αποψιλωθεί σε ποσοστό 30% και εκπέμπει 10 φορές περισσότερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την δυτική πλευρά που έχει αποψιλωθεί σε ποσοστό 11%. Το πρόβλημα είναι τεράστιο όχι μόνο επειδή η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα επιταχύνει την κλιματική αλλαγή αλλά επειδή δρομολογεί μεταβολές στην περίοδο ανομβρίας προκαλώντας στρες στα δέντρα γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την εκπομπή επιπλέον ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα από το δάσος. Είναι μια εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη». Αναφέρει η Λουτσιάνα Γκάτι του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικής Έρευνας της Βραζιλίας (INPE), επικεφαλής της νέας μελέτης.