Κόσμος
Κυριακή, 25 Ιουλίου 2021 13:57

Η παραλλαγή Δέλτα επιβάλλει την αυστηροποίηση της πολιτικής της Ευρώπης για τους εμβολιασμούς

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις ανησυχίες των ειδικών στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες από τη μία βρίσκονται αντιμέτωπες με νέους περιορισμούς και από την άλλη προσπαθούν να προσελκύσουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Η παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού εξακολουθεί να τροφοδοτεί τις ανησυχίες των ειδικών στις ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες από τη μία βρίσκονται αντιμέτωπες με νέους περιορισμούς και από την άλλη προσπαθούν να προσελκύσουν μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους στα εμβολιαστικά κέντρα.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο εμβολιασμός εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτικός, με μερικές εξαιρέσεις, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην Ιταλία ή τη χώρα μας.

Παράλληλα, αποκλείοντας τους ανεμβολίαστους από ορισμένες πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η είσοδος στους εσωτερικούς χώρους της εστίασης, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να κάνουν τη ζωή πιο δύσκολη για τους ανθρώπους που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, ασκώντας ένα μέτρο πίεσης προς αυτούς.

Στην παρούσα φάση της πανδημίας επομένως, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καλούνται νε επιτύχουν δύο στόχους. Από τη μία οφείλουν να νικήσουν τη διστακτικότητα ενός μέρους του πληθυσμού που παραμένει αντίθετο στον εμβολιασμό και από την άλλη επιθυμούν να αποφύγουν την επιβολή νέων lockdowns που μπορούν να αποβούν μοιραία για την ευρωπαϊκή οικονομία. Στη βάση αυτού του διπλού στόχου βρίσκεται το μήνυμα πολιτικών και επιστημόνων, ότι ο εμβολιασμός ισοδυναμεί μα περισσότερες ελευθερίες.

Η επέκταση του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού

Το εργαλείο που χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον διαχωρισμό των εμβολιασμένων από τα κράτη μέλη είναι το πράσινο ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19. Όπως αναφέρει η Wall Street Journal, ενώ το πράσινο πιστοποιητικό αρχικά προβλεπόταν για την διευκόλυνση των ταξιδιών μεταξύ των κρατών μελών, πλέον κάποιες χώρες επεκτείνουν την εφαρμογή του.  

Εάν οι ευρωπαϊκές χώρες που υιοθετούν το υγειονομικό πιστοποιητικό και σε άλλες δραστηριότητες, καταφέρουν να προσελκύσουν τους διστακτικούς απέναντι στο εμβόλιο, οι προσπάθειές τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα σχέδιο- πρότυπο για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που έχουν δει την εμβολιαστική τους προσπάθεια να βαλτώνει, αναφέρει η WSJ.

Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι περιορισμοί απέδωσαν γρήγορα καρπούς  ωθώντας εκατομμύρια Γάλλους να κλείσουν για ραντεβού για εμβολιασμό την περασμένη εβδομάδα και βοηθώντας μια αργή καμπάνια να τονωθεί. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι κατά μέσο όρο πραγματοποιούνται 298.000 εμβολιασμοί πρώτης δόσης την ημέρα, σε σύγκριση με 161.000 την ημέρα στις αρχές Ιουλίου.

Στην Ιταλία αυξήθηκε επίσης ο αριθμός των ημερήσιων εμβολιασμών τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταστήσει κάποιες δραστηριότητες μη διαθέσιμες στους ανεμβολίαστους. Σε αρκετές από τις 20 περιοχές της χώρας, τα ραντεβού για την χορήγηση της πρώτης δόσης διπλασιάστηκαν την Παρασκευή, την ημέρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, σε σύγκριση με αυτά που είχαν κλειστεί στην αρχή της εβδομάδας.

Στις περισσότερες χώρες που έχουν υιοθετήσει περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους, σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί απαιτείται η βεβαίωση ανάρρωσης από Covid-19 ή αρνητικό τεστ για να ανοίξουν οι δραστηριότητες από τις οποίες αποκλείονται.

Φέρνοντας το παράδειγμα της χώρας μας, η WSJ αναφέρει πως στην Ελλάδα και άλλες χώρες, μπορεί κάποιος να δειπνήσει στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου εφόσον είναι εμβολιασμένος, έχει νοσήσει από κορωνοϊό ή έχει αρνητικό τεστ.

Η Ιταλία θα ακολουθήσει στις 6 Αυγούστου, προσθέτοντας την απαίτηση για όσους συμμετέχουν σε αθλήματα εσωτερικού χώρου όπως κολύμπι, για όσους πηγαίνουν στο γυμναστήριο και όσους συμμετέχουν σε μεγάλες εκδηλώσεις όπως συναυλίες, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε σε εξωτερικούς. Οι εμπορικές εκθέσεις, τα μουσεία και μια σειρά από άλλους χώρους βρίσκονται επίσης στη λίστα της Ιταλίας για τους μη εμβολιασμένους.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση έχει θέσει περιορισμούς για μουσεία και κινηματογράφους και σχεδιάζει τον Αύγουστο να τα επεκτείνει στην εστίαση, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Τα νέα μέτρα έφεραν αρκετές αντιδράσεις, με διαδηλωτές να βγαίνουν στους δρόμους στη Γαλλία τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Ιταλία πραγματοποιήθηκαν επίσης περιορισμένες διαμαρτυρίες τις τελευταίες ημέρες, ενώ ούτε η χώρα μας έχει ξεφύγει των διαδηλώσεων που τάσσονται κατά του εμβολιασμού και της υποχρεωτικότητάς του.

Η παραλλαγή Δέλτα επικρατεί

Αυτά τα μέτρα έρχονται την ώρα που οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μια έκρηξη μολύνσεων λόγω της ταχέως διαδεδομένης παραλλαγής Δέλτα. Ο αριθμός των ημερήσιων θετικών τεστ στη Γαλλία έχει υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Ιουνίου και το ποσοστό θετικότητας τετραπλασιάστηκε, στο 3,2%. Η Ιταλία δεν βίωσε τόσο μεγάλες  αυξήσεις στην Ιταλία ήταν λιγότερο δραματικές, ωστόσο, η χώρα δυσκολεύεται.

Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι περισσότερες λοιμώξεις, οι νοσηλείες και οι θάνατοι τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη αφορούν σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Στη Γαλλία, μια μελέτη του Υπουργείου Υγείας έδειξε ότι το 94% των λοιμώξεων μεταξύ 28 Ιουνίου και 4 Ιουλίου ήταν μεταξύ ατόμων που δεν είχαν εμβολιαστεί πλήρως.

Στην Ιταλία, περίπου το 61% των ανθρώπων έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά του Covid-19, σε σύγκριση με το 57% στη Γαλλία και το 68% στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το έργο Our World in Data. Στις ΗΠΑ, που για μεγάλο χρονικό διάστημα προπορεύονταν στους εμβολιασμούς, το ποσοστό είναι 56%.

Το παράδειγμα της Ρωσίας 

Ενώ όμως οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μόνο τελευταία ξεκίνησαν να υιοθετούν περιορισμούς που στοχεύουν τους ανεμβολίαστους, η Ρωσία ήταν από τις πρώτες χώρες που υιοθέτησαν τέτοιου είδους μέτρα τον Ιούνιο.

Οι τοπικές αρχές στη Μόσχα και 44 από τις 85 περιοχές της χώρας κατέστησαν υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους υπαλλήλους του τομέα των υπηρεσιών. Η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών, ενώ τα εστιατόρια και τα καταστήματα στη ρωσική πρωτεύουσα θα αναγκαστούν να κλείσουν για 90 ημέρες, εάν δεν έχει εμβολιαστεί το 60% του προσωπικού τους με τουλάχιστον μία δόση έως τις 22 Ιουλίου.

Σχεδόν δώδεκα από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της βορειοδυτικής περιοχής της Καρελίας που συνορεύει με τη Φινλανδία, περιορίζουν τη διαμονή σε ξενοδοχεία και θέρετρα στους εμβολιασμένους και σε αυτούς με πρόσφατο αρνητικό τεστ PCR.

Ωστόσο, και ενώ οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί από τότε που έγιναν υποχρεωτικοί για ορισμένους εργαζόμενους, μόλις το 23% των Ρώσων έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση, πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 57%.

Το Ισραήλ, από την άλλη, μια χώρα που διαθέτει από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στον κόσμο, άρχισε πρόσφατα να ζητάει πιστοποιητικό εμβολιασμού, βεβαίωση ανάρρωσης ή πρόσφατο τεστ για να μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει εκδηλώσεις σε εσωτερικό χώρο με περισσότερους από 100 συμμετέχοντες.

Οι κυβερνήσεις συζητούν ήδη την επέκταση των περιορισμών στους ανεμβολίαστους. Το Ισραήλ, εν αναμονή της κυβερνητικής έγκρισης, σύντομα θα αποκλείσει την πρόσβαση σε πολιτιστικούς και αθλητικούς χώρους, γυμναστήρια, εστιατόρια και αίθουσες φαγητού, συνέδρια, τουριστικά αξιοθέατα και χώρους λατρείας. Το γαλλικό νομοσχέδιο που κινείται επί του παρόντος μέσω του Κοινοβουλίου, θα επεκτείνει την απαίτηση εισόδου για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, τις εμπορικές εκθέσεις και τα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων με αεροπλάνο ή τρένο.

naftemporiki.gr