Κόσμος
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007 08:55

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

Η υπόθεση της μεταφοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Γιουγκοσλαβία στην Κύπρο, η αλλοίωση του κιμά που χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστεί το γιουβέτσι στο στρατόπεδο Σταυροβουνίου για το Πάσχα, η παρουσία του Πρεσβευτή της Κύπρου στο Ιράν στην πανηγυρική εξαγγελία του Προέδρου του Ιράν για την πυρηνική αναβάθμιση της χώρας του, το σχέδιο αξιοποίησης των φραγμάτων για σκοπούς αναψυχής, οι προεδρικές εκλογές και οι δηλώσεις του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη, και η εκδήλωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ στη μνήμη των Καβάζογλου και Μισαούλη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Σύρονται στο δικαστήριο και οι 4'', γράφει ότι η εξαφάνιση φακέλων και στοιχείων που αφορούν την πολύκροτη υπόθεση της μεταφοράς δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη Γιουγκοσλαβία στην Κύπρο δεν θα περάσει έτσι απλά και, για να δώσουν εξηγήσεις, σύρονται στο δικαστήριο ο Εφορος Εταιρειών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Αρχηγός Αστυνομίας, οι οποίοι θα καταθέσουν στην υπό εκδίκαση αγωγή του Τάσσου Παπαδόπουλου εναντίον της βρετανικής εφημερίδας ''Financial Times''. Γράφει, επίσης, ότι γαστρεντερικές διαταραχές παρουσίασε ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης, ο οποίος νοσηλεύεται από προχθές με αφυδάτωση στο Νοσοκομείο Λάρνακας, όπου μεταφέρθηκε από τις φυλακές των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

Το ''Θάρρος'', υπό τον τίτλο ''Ο Φωτίου εκ πρώτης όψεως ρίχνει την ευθύνη στην ΕΦ'', γράφει ότι ο Υπουργός Γεωργίας Φώτης Φωτίου δήλωσε ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι η αλλοίωση του κιμά που χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστεί το γιουβέτσι στο στρατόπεδο Σταυροβουνίου για το Πάσχα προήλθε από κακή χρήση στην Εθνική Φρουρά, προσθέτοντας ότι θα ερευνηθούν όλες οι διαδικασίες από τη στιγμή της παραλαβής του ζώου στο σφαγείο μέχρι την παρουσία του κρέατος στο πιάτο του καταναλωτή. Γράφει, επίσης, ότι η Αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες για διαλεύκανση των αιτιών του προχθεσινού εργατικού ατυχήματος στη Δευτερά, το οποίο στοίχισε τη ζωή στον 20χρονο Χαράλαμπο Κωνσταντίνου, από τη Λευκωσία.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Πάσα στο Ιράν από τον Χ. Καψό'', γράφει ότι σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση έφερε την Κύπρο έναντι της ΕΕ και των ΗΠΑ ο Πρεσβευτής της Δημοκρατίας στο Ιράν Χαράλαμπος Καψός, ο οποίος, χωρίς να έχει την άδεια της Λευκωσίας, επέλεξε να παραστεί τη Δευτέρα του Πάσχα στην πανηγυρική εξαγγελία του Προέδρου του Ιράν, με την οποία ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ανακοίνωσε την πυρηνική αναβάθμιση της χώρας του. Γράφει, επίσης, ότι η Γραμματεία του ΟΗΕ εκτιμά πως οι ηγεσίες και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο είναι απρόθυμες για λύση που να οδηγεί στην επανένωση, κάτι που ωθεί τον ΓΓ του ΟΗΕ να θέσει στην παρούσα φάση εκτός ατζέντας το Κυπριακό.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Σε χέρια ιδιωτών η διαχείριση μεγάλων φραγμάτων'', γράφει ότι ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο αξιοποίησης των φραγμάτων για σκοπούς αναψυχής, με τη διεξαγωγή ερασιτεχνικών και επαγγελματικών αγώνων ταχύπλοων σκαφών, κανό, κωπηλασίας και άλλα, επεξεργάζεται το Υπουργείο Γεωργίας, και ότι ο Υπουργός Γεωργίας αποκάλυψε ότι στα πλαίσια αυτού του σχεδίου μελετάται, μεταξύ άλλων, το ενδεχόμενο η διαχείριση κάποιων φραγμάτων να ανατεθεί σε επιχειρηματίες με τη μέθοδο ΒΟΤ. Γράφει, επίσης, ότι τρεις αγωνιστικές πριν από το τέλος του πρωταθλήματος, ο ΑΠΟΕΛ, εκμεταλλευόμενος τη χθεσινή ήττα της Ομόνοιας από τον Ολυμπιακό, είναι πλέον μαθηματικά η πρωταθλήτρια ομάδα 2006-2007.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Ανεβάζουν όλοι στροφές'', γράφει ότι οι τελευταίες δηλώσεις του Ευρωβουλευτή Ιωάννη Κασουλίδη ανέβασαν εκ νέου το θερμόμετρο των προεδρικών εκλογών, με το ΑΚΕΛ να θεωρεί ότι ο Ευρωβουλευτής έχει ήδη ξεκινήσει κανονικό προεκλογικό αγώνα, κάτι που αντικρούει ο ίδιος ο κ. Κασουλίδης, δηλώνοντας πως οι οριστικές του αποφάσεις θα ληφθούν εντός Μαϊου, ενώ η συμπολίτευση βρίσκεται σε αναμονή των αποφάσεων του Προέδρου Παπαδόπουλου. Γράφει, επίσης, ότι ανθρώπινη ασπίδα προτίθενται να σχηματίσουν από σήμερα οι κάτοικοι Λυμπιών στην περιοχή Κόσιης για να αποτρέψουν τη δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων, την οποία προωθεί η κυβέρνηση.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Προσήλωση στη λύση'', αναφέρεται στη χθεσινή εκδήλωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ στη μνήμη των Καβάζογλου και Μισαούλη, η οποία ήταν πρωτοφανής σε μαζικότητα και παλμό, και γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του, εξέφρασε τη δέσμευση όλων στον αγώνα για δικαίωση της θυσίας των δύο ηρωομαρτύρων, για δικαίωση του κυπριακού λαού και για επανένωση του τόπου. Γράφει, επίσης, ότι σε σύσκεψη που θα γίνει σήμερα στο Υπουργείο Γεωργίας θα τεθούν όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ''υπερφόρτωση''του αποτεφρωτήρα Κοφίνου και τις συνέπειες.

ΠΗΓΗ: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ)