Κόσμος
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 14:55

Γερμανικός Τύπος: Ο Ερντογάν παίζει παιχνίδι με τη φωτιά

Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο με μια αναπόληση της τελετής στην Αθήνα το 2004 και η τακτική Ερντογάν σε Κύπρο και Αφγανιστάν στις σελίδες του Τύπου.

Η έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο με μια αναπόληση της τελετής στην Αθήνα το 2004 και η τακτική Ερντογάν σε Κύπρο και Αφγανιστάν στις σελίδες του Τύπου.

«Αυτή την Παρασκευή διεξάγεται στο Τόκιο η εναρκτήρια τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων. Για πρώτη φορά μπροστά σε σχεδόν άδειες κερκίδες. Θα είναι η πρώτη Ολυμπιάδα εν καιρώ πανδημίας. Τι θα μείνει από την τελετή έναρξης του Τόκιο; Ελπίζουμε όχι οι προστατευτικές μάσκες», γράφει η Neues Deutschland με τίτλο «Από το μύθο στη πραγματικότητα» αναψηλαφώντας ξεχωριστές τελετές του παρελθόντος, όπως εκείνη της Αθήνας το 2004 ή του Πεκίνου το 2008.

Η γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Η γεννημένη μέσα από θρύλους Ολυμπιάδα, μια αρχαία ιεροτελεστία, ιδρυμένη από την Ηρακλή προς τιμήν του Δία εγκαταλείφθηκε όσο περνούσαν τα χρόνια περνώντας στη λήθη. Η ολυμπιακή ιδέα αναβίωσε ωστόσο με τους πρώτους Αγώνες της σύγχρονης εποχής στην Αθήνα το 1896. Από τότε οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρουσιάζουν, εκτός βέβαια από τα αθλήματα, την πόλη στην οποία διεξάγονται από κοινωνική και πολιτιστική άποψη.

Στη εναρκτήρια τελετή της  Αθήνας οι ολυμπιακοί θεοί επέστρεψαν εξιστορώντας εκ νέου την ιστορία των Αγώνων. Και επειδή δεν νοείται ύπαρξη στην Ελλάδα χωρίς θάλασσα, οι Έλληνες έφεραν τη θάλασσα στο στάδιο, μετάφεραν με χάρτινο καράβι την ολυμπιακή σημαία και σχηματίζοντας τους ολυμπιακούς κύκλους με φλόγες. Μετά το νερό ήρθαν τα γλυπτά ως δεύτερο σημαντικό στοιχείο της τελετής για να συμβολίσουν τον ελληνικό τρόπο του σκέπτεσθαι. Οι ιστορικές περίοδοι ενσαρκώθηκαν από γλυπτά πάνω από τα οποία κρέμονταν ένας κυανός Έρως, ο ελληνικός θεός του έρωτα. Η τελετή της Αθήνας ήταν γεμάτη συμβολισμούς και μυστήριο. Παρέμεινε αίνιγμα για πολλούς θεατές αφήνοντάς τους να ερμηνεύουν τα σύμβολα. Και ήταν ακριβώς αυτή η αύρα μυστηρίου που εξέπληξε τους πάντες».

Ο Ερντογάν παίζει παιχνίδι με τη φωτιά

«Το πόση αξία αποδίδει ο πρόεδρος Ερντογάν στο Διεθνές Δίκαιο το έδειξε στην Κύπρο ανακοινώνοντας το άνοιγμα και την αξιοποίηση των Βαρωσίων όπου ζούσαν στην πλειονότητά τους Ελληνοκύπριοι», σχολιάζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με τίτλο «Παιχνίδι με τη φωτιά». Η εφημερίδα σημειώνει ότι «ο τούρκος πρόεδρος παραβιάζει ψηφίσματα του ΟΗΕ και προσβάλλει χώρες, με τις οποίες η Άγκυρα βελτίωσε μετά κόπων και βασάνων τις σχέσεις της. Ο Ερντογάν ακολουθεί αυτή την τακτική επειδή η υπόθεση Κύπρος ανήκει στα λίγα ζητήματα όπου στην Τουρκία επικρατεί υπερκομματική ομοφωνία και επομένως μπορεί να κερδίσει πόντους σε δύσκολους για εκείνον καιρούς. Όμως το τίμημα αυτής της βραχύβιας επιτυχίας είναι μεγάλο. Οι διεθνείς αντιδράσεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν παίζει κορώνα γράμματα την αποκλιμάκωση, η οποία δρομολογήθηκε με την Ελλάδα και το Ισραήλ. Με τη στάση του ο τούρκος πρόεδρος ενδέχεται να προκαλέσει εκτός αυτού νέα κόντρα με την ΕΕ, από την οποία η Τουρκία ζητά αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης».

Τι ζητά ο Ερντογάν στην Καμπούλ

Στις προσδοκίες του προέδρου Ερντογάν από την αποστολή τουρκικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν για την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ η Süddeutsche Zeitung γράφει με τίτλο «Τι προσδοκά από την Καμπούλ ο Ερντογάν»:

«Η Τουρκία επιζητεί ένα σημαντικότερο γεωστρατηγικό ρόλο κα θέλει να συνδιαμορφώσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων. Μετά από παράκληση του προέδρου Μπάιντεν να αναλάβει η Τουρκία την ασφάλεια του διεθνούς αεροδρομίου ο πρόεδρος Ερντογάν δεν κουράζεται να εμφανίζει τη χώρα του ως καθοριστικό παίκτη στη περιοχή. Στην αποστολή ενδέχεται να παίξει ρόλο η τουρκική στρατιωτική εμπειρία στους εμφυλίους στη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία. Στη Λιβύη για παράδειγμα η Τουρκία απέτρεψε με τη βοήθεια μισθοφόρων από τη Συρία, τουρκικών δυνάμεων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών την επαπειλούμενη ήττα της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Η Άγκυρα είναι πλέον ένας ισχυρός παίκτης στη διένεξη για το μέλλον της Λιβύης.

Επιπλέον η Τουρκία κατάφερε με τη στρατιωτική της παρέμβαση και κυρίως χάρη στα μη επανδρωμένη αεροσκάφη της να συμβάλει καθοριστικά στη νίκη του Αζερμπαϊτζάν επί της Αρμενίας. Σε περίπτωση που όντως η Τουρκία αναλάβει τη διασφάλιση του αεροδρομίου της Καμπούλ θα ποντάρει κυρίως σε έμπειρους σύρους μισθοφόρους και όχι σε δικές της στρατιωτικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης αυτή την εποχή προσλαμβάνονται στην Τουρκία μισθοφόροι, οι οποίοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για αρκετές χιλιάδες δολάρια το μήνα».