Τεχνολογία-Επιστήμη
Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 20:24

Ιατρική επανάσταση «υπόσχεται» εξέλιξη στην τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να προβλέψει τις δομές σχεδόν κάθε πρωτεΐνης που φτιάχνεται από το ανθρώπινο σώμα, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

Τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για να προβλέψει τις δομές σχεδόν κάθε πρωτεΐνης που φτιάχνεται από το ανθρώπινο σώμα, σε μια εξέλιξη που θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών, μεταξύ άλλων εφαρμογών.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν απαραίτητα δομικά στοιχεία των ζωντανών οργανισμών: Κάθε κύτταρο που έχουμε τις περιέχει. Ως εκ τούτου, η κατανόηση των δομών τους είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόοδο της ιατρικής, ωστόσο μέχρι τώρα μόνο ένα μικρό μέρος τους είχε «αποκρυπτογραφηθεί» επαρκώς.

Όπως γράφει το BBC, ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα πρόγραμμα ονόματι AlphaFold για να προβλέψουν 350.000 πρωτεϊνικές δομές που ανήκουν σε ανθρώπους και άλλους οργανισμούς.

Οι «οδηγίες» για τη δημιουργία ανθρώπινων πρωτεϊνών περιέχονται στα γονίδιά μας- το DNA που περιέχεται στους πυρήνες των ανθρώπινων κυττάρων.

Υπάρχουν περίπου 20.000 από αυτές τις πρωτεΐνες που εκφράζονται από το ανθρώπινο γονιδίωμα. Συλλογικά οι βιολόγοι αναφέρονται σε αυτό ως πρωτέωμα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του AlphaFold, ο Dr. Ντέμης Χασάμπης, διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Deep Mind, είπε πως «πιστεύουμε ότι είναι η πιο ολοκληρωμένη και ακριβής εικόνα του ανθρώπινου γονιδιώματος ως τώρα. Πιστεύουμε ότι αυτή η δουλειά αντιπροσωπεύει την πιο σημαντική συνεισφορά που έχει κάνει η ΑΙ στην πρόοδο της επιστημονικής γνώσης ως τώρα. Και νομίζω ότι είναι μια εξαίρετη απεικόνιση και παράδειγμα των ειδών των οφελών που μπορεί να φέρει στην κοινωνία η τεχνητή νοημοσύνη».

Οι 350.000 δομές πρωτεϊνών που προέβλεψε το AlphaFold περιλαμβάνουν όχι μόνο τις 20.000 που περιέχονται στο πρωτέωμα, μα και αυτές των αποκαλούμενων οργανισμών- μοντέλων που χρησιμοποιούνται στην επιστημονική έρευνα, όπως το E.coli, η μαγιά, η φρουτόμυγα και το ποντίκι.

Η σημαντική αυτή επιστημονική εξέλιξη παρουσιάζεται από ερευνητές της DeepMind και μια ομάδα του EMBL (European Molecular Biology Laboratory) στο Nature.

O AlphaFold μπόρεσε να πραγματοποιήσει μια πρόβλεψη ακριβείας των δομικών θέσεων για το 58% των αμινοξέων στο ανθρώπινο πρωτέωμα. Οι θέσεις του 35,7% προβλέφθηκαν με πολύ υψηλό βαθμό βεβαιότητας.

Η καθηγήτρια Έντιθ Χερντ του EMBL εξέφρασε την άποψη πως «αυτό θα μεταμορφώσει την κατανόησή μας ως προς τον τρόπο λειτουργίας της ζωής. Αυτό επειδή οι πρωτεΐνες αντιπροσωπεύουν τα θεμελιώδη δομικά στοιχεία από τα οποία αποτελούνται οι ζωντανοί οργανισμοί. Οι εφαρμογές περιορίζονται μόνο από την κατανόησή μας».