Πολιτική
Δευτέρα, 16 Απριλίου 2007 21:26

Ερώτηση για απάτες σε βάρος του Δημοσίου από τον Αγάπιο Σημαιοφορίδη

Ερώτηση προς τον υπουργό Δικαιοσύνης για «Απάτες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, με ταυτόχρονη εκτεταμένη φοροδιαφυγή και πιθανή λαθρεμπορία της οικογένειας Αγάπιου Σημαιοφορίδη, με την ανοχή των ελεγκτικών αρχών», κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.

Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΑΔΥ «ήταν Γενικός Διευθυντής σε επιχείρηση γουναρικών (κατασκευή και εμπορία) στην Καστοριά. Η επιχείρηση αυτή των γουναρικών ήταν του πεθερού του και λοιπών συγγενών και είχε συγκεκριμένα την επωνυμία «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΑΛΕΞΙΟΥ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Β.Ε.». Η επιχείρηση εμφανίζεται να έχει οικονομικά προβλήματα, με συνέπεια να έχει πολλά ληξιπρόθεσμα χρέη στις τράπεζες. Τα χρέη όμως αυτά, 400.000 με 500.000 ευρώ, έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και έτσι οι Τράπεζες είναι ασφαλείς. Τα χρέη αυτά από παλιά δάνεια, δεν είχαν εξυπηρετηθεί και ήταν σε καθυστέρηση. Όταν το 2006 ρυθμίστηκαν να εξοφληθούν με δόσεις, και πάλι δεν καταβλήθηκαν, με συνέπεια να έχουν εκπέσει της ρύθμισης και να είναι απαιτητά από το κράτος.

Για τις πωλήσεις που διενέργησε η επιχείρηση του πεθερού του κ. Σημαιοφορίδη στο εξωτερικό, είχαν μεθοδεύσει τα εμβάσματα από τις εξαγωγές γούνας να μην εισρέουν σε λογαριασμούς ή στα ταμεία της εταιρείας, έτσι ώστε να εξοφλούνται και τα χρέη προς τις τράπεζες, αλλά σε προσωπικό λογαριασμό του Αγάπιου Σημαιοφορίδη για να μην φαίνονται ως εισπράξεις μέσω της εταιρείας. Έτσι, με αυτό τον τρόπο, είχαν μεθοδεύσει την εξαπάτηση των τραπεζών και του Ελληνικού Δημοσίου που είχε εγγυηθεί τα δάνεια της οικογένειας και οι τράπεζες αφού δεν εμφανίζονταν οι εισπράξεις από εμβάσματα ως χρήματα της επιχείρησης δεν είχαν την δυνατότητα να τις συμψηφίσουν με τα δάνεια που είχαν την κρατική εγγύηση. Με αυτό τον τρόπο είχαν καταφέρει να ιδιοποιούνται χωρίς έλεγχο τα εμβάσματα από τις εξαγωγές. Τα δε ποσά που φέρεται να εισέρευσαν από εμβάσματα εξαγωγών γούνας στον προσωπικό λογαριασμό του Αγάπιου Σημαιοφορίδη και όχι της εταιρείας, ενδεικτικά μόνο για το 2005, σύμφωνα με πληροφορίες, υπερβαίνουν τα 2 με 3 εκατ. δολάρια. Μετά τα παραπάνω ανακύπτουν σοβαρά ερωτήματα, που απαιτούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης και της Αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».