To νέο ελαφρύ μονοκινητήριο ρωσικό μαχητικό, Checkmate, παρουσίασαν την Τρίτη η Sukhoi και η Rostec, στο πλαίσιο της MAKS 2021 Air Show στη Μόσχα.
To νέο ελαφρύ μονοκινητήριο ρωσικό μαχητικό, Checkmate, παρουσίασαν την Τρίτη η Sukhoi και η Rostec, στο πλαίσιο της MAKS 2021 Air Show στη Μόσχα.
Το συγκεκριμένο μαχητικό θυμίζει αρκετά εμφανισιακά το γνωστό αμερικανικό stealth μαχητικό F-35, και θεωρείται σε μεγάλο βαθμό πως ένας από τους βασικούς του σκοπούς είναι να το ανταγωνιστεί, παρέχοντας μια φθηνότερη εναλλακτική.
Όπως αναφέρει το RT, το αεροσκάφος χρησιμοποιεί τεχνολογίες που έχουν δοκιμαστεί υπό συνθήκες πραγματικών πολεμικών επιχειρήσεων, και ο σχεδιασμός του έγινε σε χρόνο ρεκόρ χάρη σε τεχνολογίες digital design. H πρώτη του πτήση δεν αναμένεται πριν το 2023, και πρωτότυπα αναμένεται να έχουν αναπτυχθεί ως το 2025, με στόχο την έναρξη σειριακής παραγωγής από το 2026.
Το μαχητικό αυτό προορίζεται να έχει χαμηλή παρατηρησιμότητα (έναν βαθμό stealth χαρακτηριστικών), να είναι παντός καιρού και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε κλίμα. Επίσης, υποτίθεται πως θα είναι ικανό για συνεχή υπερηχητική πτήση, σε ταχύτητες μέχρι και 1,8 Μαχ. Κατά τη Rostec, θα έχει εμβέλεια μέχρι και 2.800 χλμ και μέγιστο φορτίο οπλισμού 7,500 κιλών.
Σκοπός είναι το Checkmate να μπορεί να απογειώνεται από μικρούς διαδρόμους (αλλά όχι κάθετα, όπως το F-35) και να διαθέτει θυρίδες οπλισμού που θα μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα μεγάλο εύρος όπλων. Ακόμη, υπό ανάπτυξη είναι και μια μη επανδρωμένη (drone) έκδοσή του, ενώ το αεροσκάφος θα μπορεί να μοιράζεται δεδομένα στον αέρα με άλλα μαχητικά.
Παρά το ότι πολλοί το συγκρίνουν με το F-35, η Sukhoi και η Rostec επιμένουν πως είναι «επί της αρχής ένα εντελώς διαφορετικό αεροπλάνο», υποστηρίζοντας πως θα είναι ταχύτερο, με μεγαλύτερη εμβέλεια, μικρότερο ίχνος ραντάρ και δυνατότητα μεταφοράς περισσότερου οπλισμού από το F-35. Ο επικεφαλής της Rostec, Σεργκέι Τσέμεζοφ, σύμφωνα με το RT, είπε σε δημοσιογράφους πως προορίζεται να αποτελέσει μια πιο αποτελεσματική και οικονομική εναλλακτική σε μαχητικά όπως το F-35, το Gripen (SAAB) και το Rafale (Dassault). Η τιμή του, όπως εκτίμησε, θα κυμαίνεται μεταξύ 25-30 εκατ. δολαρίων (ενδεικτικά το κόστος του F-35 υπολογίζεται γύρω στα 78 εκατ. δολάρια). Ακόμη, σύμφωνα με το Popular Mechanics, η Sukhoi υποστηρίζει πως είναι ικανό για ελιγμούς της τάξεως των 8G, ενώ στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται πως η εμβέλεια μάχης του (η απόσταση στην οποία μπορεί να πετάξει οπλισμένο, να επιχειρήσει και να επιστρέψει στη βάση) είναι 1.500 χλμ. Ακόμη, σύμφωνα με το The Drive, ανακοίνωση της Rostec λέει πως υπάρχει υποστήριξη τεχνητής νοημοσύνης για τον πιλότο, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.
Αν και το -75 που εμφανίστηκε γραμμένο στο μαχητικό στην έκθεση προκάλεσε εικασίες πως το Checkmate θα λάβει τον προσδιορισμό Su-75, αντιπρόσωποι της Suhkoi είπαν ότι απλά η εταιρεία θεωρεί τους αριθμούς αυτούς τυχερούς. Η ρωσική πολεμική αεροπορία δεν έχει υπογράψει ακόμα συμβόλαιο σχετικά με το αεροσκάφος, οπότε δεν έχει δοθεί ακόμα επίσημα προσδιορισμός.
Το αεροσκάφος επιθεώρησε προσωπικά ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν- ωστόσο ειδικοί θεωρούν πως το πιθανότερο είναι πως αυτό που παρουσιάστηκε ήταν ένα μοντέλο πλήρους μεγέθους/ κλίμακας.
Η ρωσική κυβέρνηση φαίνεται να καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για συμφωνίες εξαγωγής του μαχητικού- και ενδεχομένως και απευθείας ξένες επενδύσεις στην ανάπτυξή του. Σύμφωνα με το Popular Mechanics, δεν αποκλείεται να επιδιώκεται να βρεθεί εταίρος και για την ανάπτυξή του, όπως η Ινδία είχε συμβάλει στην ανάπτυξη του Su-57 (αν και αργότερα αποσύρθηκε).