Ο ρομποτικός εξερευνητής της NASA εισέρχεται στο βασικό στάδιο της αποστολής του που είναι ο εντοπισμός ιχνών ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη.
Το πιο προηγμένο ρομπότ εξερεύνησης που έχουμε στείλει στον Άρη, το Perseverance, προσεδαφίστηκε στον πλανήτη 18 Φεβρουαρίου. Βασικός στόχος της αποστολής της NASA είναι ο εντοπισμός κάποιου ίχνους ύπαρξης ζωής έστω και μικροβιακής μορφής στο μακρινό παρελθόν του Κόκκινου Πλανήτη.
Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero στον οποίο υπήρχε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες.
Όμως έπρεπε να περάσει κάποιο χρονικό διάστημα δοκιμών των οργάνων και συστημάτων του ρομπότ ενώ ενδιάμεσα η αποστολή του Perseverance πέρασε σε δεύτερο πλάνο αφού έπρεπε να πραγματοποιηθούν οι πτήσεις του drone που μετέφερε μαζί του. Όπως ανακοίνωσε η NASA το ρόβερ ξεκινά επιτέλους το βασικό στάδιο της αποστολής του και είναι έτοιμο να συλλέξει και να αναλύσει στην συνέχεια το πρώτο δείγμα από κάποιο πέτρωμα της περιοχής στην οποία βρίσκεται.
Το ρόβερ θα αρχίσει να συλλέγει πετρώματα τα οποία θα αναλύσει με τα όργανα που διαθέτει. Αν κάποιο από τα πετρώματα αποδειχθεί «ενδιαφέρον» το ρόβερ θα το τρυπήσει για να πάρει δείγματα από το εσωτερικό του. Αυτά τα δείγματα το Perseverance θα τα αποθηκεύσει και θα τα παραδώσει σε επόμενη αποστολή που είναι προγραμματισμένο να πάει στον Άρη για να παραλάβει αυτά τα δείγματα και να φέρει πίσω στην Γη για μελέτη.