Πολιτική
Τρίτη, 17 Απριλίου 2007 12:49

Δεν επιβεβαιώνονται τα περί αναχαίτισης ελληνικών μαχητικών από τουρκικά

Η πληροφόρηση που υπάρχει από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα περί αναχαιτίσεων ελληνικών μαχητικών από τουρκικά.

Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος πρόσθεσε πάντως ότι στο διάστημα 13-15 Μαρτίου υπήρξε μία πρακτική προσέγγισης αεροσκαφών, η οποία όμως δεν είχε τα χαρακτηριστικά αναγνώρισης ή αναχαίτισης. «Αλλά και αυτή ακόμη η πρακτική παρακολουθείται στενά τόσο στο επιχειρησιακό, όσο και στο διπλωματικό επίπεδο».

Ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε επίσης ότι «η μακρόχρονη τουρκική πρακτική αντιμετωπίζεται και επιχειρησιακά και διπλωματικά με στενή συνεργασία των υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας».

Τέλος, επισήμανε ότι η σχετική ενημέρωση των εταίρων και συμμάχων από την ελληνική πλευρά είναι συνεχής και τόνισε ότι «τα ελληνικά, κυριαρχικά δικαιώματα και το καθεστώς του Αιγαίου, είναι πέραν πάσης αμφισβήτησης και καθορίζονται από τις διεθνείς συνθήκες και τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Σχετικά με το θέμα, οι βουλευτές Μιχάλης Καρχιμάκης, Γιώργος Ντόλιος, Βασίλης Οικονόμου, ¶κης Τσοχατζόπουλος, Βασίλης Γερανίδης, Θάνος Μωραΐτης, Βασίλης Τόγιας και Μάρκος Μπόλαρης κατέθεσαν σήμερα ερώτηση προς τους υπουργούς Εθνικής ¶μυνας και Εξωτερικών με θέμα:

«Προκλητική Παραβίαση του Ελληνικού FIR από δεκάδες Τουρκικά Αεροσκάφη στα μέσα μηνός Μαρτίου 2007, με χρήση του 25ου Μεσημβρινού, ως γραμμής αναχαιτήσεως των ελληνικών αεροσκαφών από τουρκικά, επαναφορά της Τουρκικής ΝΟΤΑΜ 714 του 1975 και αξιώσεις για αποστρατικοποίηση του Αϊ Στράτη».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης:

« Έχοντας υπόψη:

" Ότι με τις κατά καιρούς ερωτήσεις μας, σας έχουμε εκφράσει την ανησυχία μας για την έντονη Τουρκική προκλητικότητα, ιδιαίτερα δε το τελευταίο διάστημα.

" Ότι δημοσιεύματα των εφημερίδων "ΤΑ ΝΕΑ" της 16ης και 17ης Απριλίου 2007 , "ΕΘΝΟΣ" της 17ης Απριλίου, "ΤΟ ΒΗΜΑ" της 17ης Απριλίου, "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" της 17ηςΑπριλίου και "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ" της 17ης Απριλίου έφεραν για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια μερικά από τα θέματα που με μεθοδικότητα προάγει η τουρκική διπλωματία αλλά και η στρατιωτική ηγεσία τους.

" Ότι από τον ενδεικτικό πίνακα που δημοσιεύεται , με τις παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από τα Ελληνικά νησιά των Τουρκικών Αεροσκαφών , καθίσταται σαφές και στον πλέον αδαή , πως με τη παθητική σας στάση αυξάνεται συνεχώς την προκλητικότητα των Τούρκων και μόνο χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες των Πιλότων μας δεν έχει καταντήσει σουρωτήρι το Αιγαίο.

" Ότι είναι γνωστό πως όταν η Τουρκία αντιμετωπίζει πολιτικά εσωτερικά προβλήματα ή όταν επίκειται η διενέργεια εκλογών, ο αριθμός των τουρκικών αεροσκαφών, τα οποία ως επί το πλείστον είναι οπλισμένα, που "αναχαιτίζουν" ελληνικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα εντός του Ελληνικού FIR γιγαντώνεται επικίνδυνα με αποτέλεσμα την πιθανή πρόκληση αεροπορικού ατυχήματος.

" Ότι κάτω υπό αυτές τις συνθήκες, παρατηρήθηκε για χρονικό διάστημα 10 ημερών περί τα μέσα μηνός Μαρτίου 2007, υπερβολικά υψηλός αριθμός τουρκικών αεροσκαφών προέβησαν σε "αναχαίτιση" και εμπλοκή κάθε ιπτάμενου στρατιωτικού μέσου που περνούσε τον 25ο Μεσημβρινό, ο οποίος ανήκει ολοκληρωτικά στο Ελληνικό FIR. Το αποτέλεσμα αυτής της προκλητικότητας ήταν η κήρυξη συναγερμού στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), αφού οι προκλητικές τουρκικές πτήσεις είχαν προφανείς σκοπούς, για τους οποίους εσείς βασανιστικά αδιαφορείτε και με στόχο την καθιέρωση τετελεσμένων στο Αιγαίο, όπως την διχοτόμηση αυτού.

" 'Ότι τα τουρκικά αεροσκάφη έφθαναν μέχρι τον 25ο Μεσημβρινό και μετά απεμπλέκονταν, με ιδιαίτερη έμφαση στις πτήσεις άνωθεν του Αϊ Στράτη, την οποία νήσο τέμνει ο παραπάνω Μεσημβρινός. Οι συνεχής και προκλητικές "αναχαιτήσεις" όλων των τύπων των ελληνικών στρατιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων είχε προφανείς σκοπούς και οι οποίοι βαίνουν συνεχώς κλιμακούμενοι, ενώ τόσο από την πλευρά σας όσο και από την πλευρά του ΥΠΕΞ δεν υπάρχει ακόμα καμία αντίδραση, αλλά αντιθέτως παρατηρείται μία προσπάθεια υποβάθμισης και συγκάλυψης της όλης δυναμικής.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Γνωρίζετε ότι, η τουρκική πλευρά είχε εκδώσει ΝΟΤΑΜ με αριθμό 714 με την οποία τέμνει ειδικά το Βόρειο Αιγαίο στα δύο και την οποία επανάφερε στο προσκήνιο;

2. Αληθεύει ότι, στα μέσα του μηνός Μαρτίου και επί 10 συνεχόμενες ημέρες στο ΑΤΑ της Λάρισας είχε σημάνει συναγερμός, λόγω της πτήσης τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών μέχρι τον 25ο μεσημβρινό;

3. Γνωρίζετε ότι, ο 25ος Μεσημβρινός τέμνει την νήσο του Αϊ Στράτη και ότι, εκείνο το διάστημα η τουρκική ηγεσία είχε εγείρει θέμα "γκρίζας ζώνης" και αποστρατικοποίησης αυτής της νήσου;

4. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε για την απαράδεκτη αυτή τουρκική προκλητικότητα και ποιες οι ενέργειες σας προς το ΥΠΕΞ για το θέμα αυτό;

5. Πόσες πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών έγιναν εκείνο το διάστημα και πόσες εμπλοκές είχαμε;

6. Αληθεύει ή όχι, πως υπήρξε έντονη δυσφορία του ιπταμένου προσωπικού των αναχαιτήσεων ως προς την έλλειψη επίσημης αντίδρασης από την πλευρά σας και από την ΥΠΕΞ;

7. Σκοπεύετε να αντιδράσετε πολιτικά ή περιμένετε να προκύψει "θερμό επεισόδιο" με την γείτονα και μετά να το πράξετε;

8. Γιατί διαρκώς εκτίθεστε και απαντάτε με ψεύδη στη Βουλή για το θέμα των παραβιάσεων όπως σήμερα αποκαλύπτει και η εφημερίδα "ΕΘΝΟΣ".

Κύριοι Υπουργοί, από όσα ήδη περιγράψαμε, καθίσταται σαφές πως για ακόμα μία φορά είστε θεατές στο ίδιο έργο. Το ανησυχητικό είναι ότι, η πλευρά της αντίπερα όχθης παίζει το έργο αυτό με διαφορετικές κάθε φορά ερμηνείες, τις οποίες δυστυχώς για τον ελληνικό λαό και περισσότερο για τους ανθρώπους που φέρνουν εις πέρας τις αναχαιτίσεις, δεν είστε σε θέση να τις αντικρούσετε. Η μεθοδευμένη προκλητικότητα και η επιτηδευμένη έγερση θεμάτων "γκρίζων ζωνών" σε περιόδους "ιδιαίτερες και δύσκολες" πολιτικά για τη γείτονα χώρα θα έπρεπε τουλάχιστον να σας έχει βρει προετοιμασμένους. Αντί αυτού, αντιμετωπίζετε τα περισσότερα ζητήματα εθνικής ασφάλειας δίκην παρατηρητή ειρηνευτικής δύναμης ή ακόμα χειρότερα με την ίδια απάθεια που αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός και αρχηγός του κόμματός σας τα τεκτενόμενα στην ελληνική κοινωνία».