Τεχνολογία-Επιστήμη
Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 20:20

«Κυβερνοπόλεμος»: Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους κατηγορούν την Κίνα για διεθνή εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους κατηγόρησαν την Κίνα τη Δευτέρα για μια διεθνούς εμβέλειας εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας, σε μια ασυνήθιστου εύρους συγκέντρωση χωρών που καταγγέλλουν δημόσια το Πεκίνο για δραστηριότητες hacking.

Οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους κατηγόρησαν την Κίνα τη Δευτέρα για μια διεθνούς εμβέλειας εκστρατεία κυβερνοκατασκοπείας, σε μια ασυνήθιστου εύρους συγκέντρωση χωρών που καταγγέλλουν δημόσια το Πεκίνο για δραστηριότητες hacking.

Πέρα από τις ΗΠΑ, τις δραστηριότητες κυβερνοκατασκοπείας έχουν καταδικάσει το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε ότι πρόκειται για μια «μεγάλη απειλή στην οικονομική και εθνική μας ασφάλεια».

Ταυτόχρονα το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης απήγγειλε κατηγορίες σε βάρος τεσσάρων Κινέζων υπηκόων- τριών αξιωματούχων ασφαλείας και ενός χάκερ- για στοχοποίηση δεκάδων εταιρειών, πανεπιστημίων και κυβερνητικών πληροφοριών σε ΗΠΑ και αλλού.

Εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον δήλωσε πως οι κατηγορίες σε βάρος της Κίνας είναι «ανεύθυνες» και ότι η κινεζική κυβέρνηση και το σχετιζόμενο προσωπικό δεν επιδίδονται ποτέ σε κυβερνοεπιθέσεις ή κυβερνοκλοπές. Επίσης, ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, είπε ότι οι κατηγορίες είχαν πολιτικά κίνητρα και ότι οι ΗΠΑ δεν δίνουν επαρκή στοιχεία.

Σε εκδήλωση σχετικά με τα σχέδια υποδομών της αμερικανικής κυβέρνησης, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους ότι «όπως το αντιλαμβάνομαι, η κινεζική κυβέρνηση, σαν τη ρωσική κυβέρνηση, δεν τα κάνει αυτά η ίδια, μα προστατεύει αυτούς που τα κάνουν. Και ίσως να τους βοηθά έτσι ώστε να μπορούν να τα κάνουν».

Η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, τόνισε αργότερα πως ο Αμερικανός πρόεδρος λαμβάνει υπόψιν εξαιρετικά σοβαρά τη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο και δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ Ρωσίας και Κίνας ως προς τις κυβερνοεπιθέσεις.

Όπως σημειώνει το Reuters, υπάρχουν διαφορές ως προς την ένταση και τον τόνο μεταξύ των ανακοινώσεων που έγιναν τη Δευτέρα, καθώς, αν και η Ουάσινγκτον και οι στενότεροι σύμμαχοί της, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και ο Καναδάς, χαρακτήρισαν την κινεζική κυβέρνηση υπεύθυνη για το hacking, άλλοι ήταν πιο «διακριτικοί»: Το ΝΑΤΟ αρκέστηκε να πει ότι τα μέλη του «αναγνωρίζουν» τους ισχυρισμούς σε βάρος του Πεκίνου από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η ΕΕ ζήτησε από Κινέζους αξιωματούχους να ελέγξουν τις κακόβουλες κυβερνοδραστηριότητες που προέρχονται από την κινεζική επικράτεια.